Teknoloji

Microsoft Windows 10 ile hangi verilerin toplandığını açıkladı

microsoft windows 10Microsoft Windows 10 ile ilgili gizlilik endişelerine işletim sisteminin yayınlandığı günden bu yana yanıt veriyor. Yine de, şirketin kullanıcıların güvenlik kaygısını dindirecek asıl adımı atması biraz zaman almışa benziyor. Yazılım devi, bu hafta itibarıyla gizlilik bildirgesini güncelledi ve Windows 10 ile birlikte hangi verilerin toplandığını kamuoyuyla paylaşmaya başladı.

Microsoft’un Windows’tan sorumlu yöneticisi Terry Myerson, ilk defa temel seviyede topladıkları tanısal verilerin bir listesini yayınladıklarını belirtti. Myerson, aynı zamanda kullanıcılardan hem temel hem de tam seviyede topladıkları tanısal verilerin detaylı bir özetini sunduklarının altını çizdi.

Microsoft, önümüzdeki hafta dağıtıma çıkacak olan Creators Update ile Windows 10 kullanıcılarına veri toplama seviyelerini daha etkin biçimde kontrol etme imkanını sunuyor. Söz konusu kontroller sayesinde kullanıcılar temel ve tam seviye veri toplama seçenekleri arasında tercihte bulunabilecek.

Myerson, Yıldönümü Güncellemesi’nin ardından şirket içindeki ekiplerin Windows 10’u güncel ve güvenli tutmak adına temel seviyede gerekli olarak verileri belirlemek için sıkı bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Microsoft yöneticisi, bu çalışmaların sonunda temel seviyede toplanan veri oranının yarı yarıya azaltıldığının altını çizdi.

Microsoft Windows 10’u AB kriterlerine uygun hâle getirecek

Microsoft Windows 10 ile hangi verilerin toplandığını detaylı biçimde gösteren bir belgeyi kendisine ait TechNet sitesinde yayınladı. Şirket gelecekte bu konuda daha fazla bilgi sunmayı planladığını belirtti. Microsoft Windows 10’un gizlilik konusunda Avrupa Birliği tarafından belirlenen normlara uygun hâle getirileceğini açıklamayı da ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER