Teknoloji

Avrupa Birliği Windows 10 gizlilik ayarlarındaki değişiklikleri yeterli bulmadı

windows 10

avrupa birligi windows 10Avrupa Birliği Windows 10 gizlilik ayarlarıyla ilgili endişelerini daha önce dile getirmişti. Microsoft, birliğin yetkili kurumları aracılığıyla şüphelerini paylaşmasının ardından işletim sisteminin gizlilik ayarlarında değişiklik için bazı öneriler sunmuştu. Ancak bu öneriler, AB yetkilileri tarafından pek de yeterli bulunmuşa benzemiyor. Veri toplama pratiklerinde yapılan değişikliklere rağmen, Windows 10’daki gizlilik ayarlarına ilişkin endişelerin sürdüğü belirtildi.

Gizlilik konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarından biri olan The Electronic Frontier Foundation, Windows 10’un daha önce benzeri görülmemiş boyutta kullanıcı verisini Microsoft’a aktardığını iddia etmişti.

AB üyesi 28 ülkenin veri koruma kurumlarının oluşturduğu 29. Madde Çalışma Grubu, veri toplama politikasına ilişkin endişeleri geçtiğimiz yıl Microsoft’a yazılı olarak iletmişti. Windows 10’un varsayılan ayarları ve Microsoft’un topladığı verileri işlemesinin üzerinde bir kontrolün olmaması, mektupta öne çıkan noktalar olmuştu.

Microsoft, bu endişelere tanılama amaçlı veri toplama seviyelerinde değişiklik getirecek bir yöntemle yanıt vermişti. Şirket, bu yöntemle kendi sunucularına hangi telemetri verilerinin gönderildiğinin daha açık hâle geleceğini belirtmişti. Gizlilik seçeneklerinin belirlenmesi için yeni bir süreç sunmayı öneren Microsoft, böylelikle kullanıcıların karşısına konum, ses tanıma, tanılama, tavsiye ve ilgili reklamları kapatmak için daha açık seçenekler çıkarmayı vadetmişti.

Avrupa Birliği Windows 10 tarafından toplanan verilerin nasıl işlendiğini merak ediyor

Ancak Microsoft’un önerdiği bu değişiklikler, Avrupa Birliği tarafından yeterli bulunmadı. 29. Madde Çalışma Grubu, Microsoft’un Windows 10 tarafından toplanan kullanıcı verilerinin nasıl ve ne amaçla işlendiği soruna yanıt verilmesini istiyor. Microsoft, henüz bu talebe yanıt vermiş değil.

İLGİLİ HABERLER