Teknoloji

Microsoft Windows 10 gizlilik açıkları nedeniyle Fransa tarafından uyarıldı

windows 10
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft windows 10Microsoft müşterilerinin gizliliğini korumaya yönelik yasaları ihlal iddiasıyla suçlanmaya ve cezalandırılmaya yabancı bir şirket değil. Facebook, Google ve Microsoft gibi Amerikan şirketleri, özellikle Avrupa Birliği tarafından veri gizliliği konusunda sıkı biçimde takip ediliyor. Avrupa Birliği’nin bu hassasiyeti, ülkelerin yerel otoritelerini de harekete geçme konusunda teşvik ediyor. Fransa’nın ulusal veri koruma ajansı CNIL, bu doğrultuda Windows 10’daki gizlilik açıkları nedeniyle Microsoft’u uyardı. CNIL’in bu kararı, ABD ve Avrupa Birliği arasındaki veri transferi görüşmelerinin de merkezine dokunuyor.

Microsoft Windows 10 ile sunduğu özelliklerin önemli kısmından yüksek puan alsa da, işletim sisteminin gizlilik ve güvenlik önlemleri bakımından aynı hassasiyeti yakalayamadığı zaman zaman dile getiriliyor. İşletim sistemi varsayılan olarak reklam gibi servislerini geliştirmek adına kullanıcı verilerini topluyor. Söz konusu ayarlar Windows 10 yüklendiğinde veya güncellendiğinde kullanıcılara gösterilmiyor.

Bunlar CNIL’i endişelendiren öncelikli noktalar arasında yer alıyor. Haziran ayında sona eren üç aylık incelemenin ardından CNIL tarafından Microsoft’a yöneltilen uyarılar beş başlıkta toplanıyor:

  • Kullanıcıların mağazadan yükledikleri uygulamalarda geçirdikleri zaman gibi aşırı verilerin toplanması.
  • Gevşek güvenlik
  • Özellikle reklam gibi servisler için veri toplanırken kullanıcılardan izin alınmaması
  • Web sitelerinden toplanan çerezler
  • Avrupa Birliği’nden ABD’ye veri transfer edilmesi

Microsoft Windows 10 ile ilgili uyarıları üç ay içinde yerine getirmek zorunda

Microsoft’un önünde CNIL’in Windows 10 ile ilgili olarak yönelttiği uyarılar doğrultusunda değişiklik yapması için üç aylık bir süre bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER