Teknoloji

Windows 10’da Canlı Kutular döneminin sonu geliyor mu?

windows 10 canlı kutular

Microsoft, Canlı Kutuları bir kenara bırakacak yeni bir Windows 10 Başlat menü tasarımı üzerinde çalışmalar yapıyor. Muhtemel değişiklikler Windows Insider podcast yayınında açıklandı.

Microsoft, Başlat menüsünü farklı renkler nedeniyle karışık görünen bir düzenden daha derli toplu bir hâle dönüştürmek istiyor. Şirket, Başlat menüsündeki kutulu arayüzün bloklarının renklerini azaltmayı ve böylelikle uygulamaları bulmayı daha kolay hâle getirmeyi amaçlıyor.

Yazılım üreticisi yaklaşık beş yıl kadar önce çıkan Windows 10’un Başlat menüsünde şimdiye kadar Canlı Kutuları kullanıyor. Windows Phone’dakine benzer animasyonlar ve dönen ikonlar da kullanıyor. Şirket, çift ekranlı cihazlara özel olarak geliştirilen Windows 10X‘in Başlat menüsünden Canlı Kutuları çıkardığını daha şimdiden belli etti. Ancak, renkli kutulara sahip kullanıcı arayüzünün, bu yeni tasarım tercihine rağmen masaüstü işletim sisteminde kalmaya devam edeceğini de dile getiriyor.

Windows Insider ekibinde kıdemli program yöneticisi olarak görev yapan Brandon LeBlanc, “Canlı Kutular bir yere gitmiyor, bunun yerini alacak herhangi bir şey duyurmadık.” şeklinde konuştu. “Canlı Kutularından hoşlananlar, bundan hoşlanmaya devam edecekler.”

Bu ikna edici demeçlere rağmen, Canlı Kutular gelecekte bir gün tamamen kaldırılacak gibi görünüyor. Yerleşik Windows 10 uygulamalarının hepsi bunları desteklemiyor. Üstelik geliştirici desteği de çok güçlü sayılmaz.

The Verge sitesinin Microsoft’un planlarından haberdar kişilerden aldığı bilgilere göre, dedikodulara rağmen Windows 10’da Canlı Kutular ile ilgili son karar henüz verilmiş değil. Windows 10X ile yapılacak değişikliklere gelecek geri bildirimler bunların geleceğini belirleyecek.

Windows 10X Başlat menüsü Windows 10’un masaüstü versiyonunda bulunandan çok farklı görünüyor. Yerine sabitleyebileceğiniz uygulamaları ve en son dokümanların listesini içeriyor. Şu anda olduğundan daha fazla şekilde görev başlatıcısı işlevi görüyor. Windows 10’un Başlat menüsü tasarımı, Microsoft’un yeni ve renkli Windows 10 ikonlarını çıkarmaya başlamasıyla birlikte daha fazla dikkat çekmeye başlamıştı. Yeni ikonlar, Başlat menüsü kutularının renkli arka planları nedeniyle biraz karmaşıklık yaratıyordu. Bu küçük tasarım güncellemesiyle birlikte bu sorunun da çözülmesi amaçlanıyor.

The new Windows 10X Start menu looks very different to the existing menu found in the desktop version of Windows 10. It includes apps you can pin in place and a list of recent documents, and looks like more of a task launcher than what exists right now. Windows 10?s Start menu design has come into focus recently after Microsoft started rolling out colorful new Windows 10 icons. The new icons clash a little with the colorful background of the Start menu tiles, and this small design update is clearly aimed at resolving that.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER