Teknoloji

Windows 10’un yeni ve renkli uygulama ikonları nasıl hazırlandı?

windows 10 yeni ikonlar

Microsoft Windows 10 için tasarladığı yeni ve renkli uygulama ikonlarıyla işletim sisteminin görünümünü yeniliyor, ona biraz daha tazelik katıyor. Bu yeni ikonlar kullanıcılara dağıtılmaya başlandı.

Birçok dahili Windows 10 uygulamasının ikonları değişmeye başlarken ilerleyen aylarda daha fazlasının geleceği belirtiliyor. Microsoft, bu çalışmaları tasarım ekibinin ikonları yeniden tasarlamak için gösterdiği yıllar süren çabanın bir ürünü olarak nitelendiriyor.

Windows uzun zamandır aynı tasarıma sahip uygulama ikonlarının kullanılmasına sahne olmuştu. Microsoft ancak beş yıl önce çıkan Windows 10 ile birlikte uygulama ikonlarının bazılarında sadeleştirme yapma yoluna gitmişti. Microsoft basitleştirilmiş, ancak monokrom ikonları alarak bunları daha renkli ve çekici hâle getirdi.

Microsoft’ta Windows ve Aygıtlar için tasarım lideri olarak görev yapan Christina Koehn, “Düz, tek renkli simgeler renkli döşemeler bağlamında harika görünüyor, ancak daha fazla simge stili ekosisteme girdikçe bu yaklaşımın gelişmesi gerekiyor.” diyor. “Görev çubuğundaki ve Başlat menüsündeki simgeler farklı stiller olduğunda, uygulamaları taramak ve bulmak için daha fazla bilişsel yük oluşturuyor. Modern Akıcı Tasarım Dilimizi kullanarak simge tasarım diline daha fazla görsel ipucu eklememiz gerekiyordu.”

Microsoft ikonlarını geliştirerek platformlar arası yaklaşımını daha iyi şekilde yansıtır hâle getiriyor. Bu sırada Windows kullanıcılarının alıştığı tasarımı da korumaya çalışıyor. Koehn bunu “Akıcı Tasarım Sisteminden yararlanarak ikonografimize derinlik ve renk kattık.” diye anlatıyor. “Bu ek ipuçları ufak çaplıdır, ancak bir arabirimi tararken fark yaratırlar.” Renk eklemeleri uygulamaları görev çubuğunda veya Başlat menüsünde ararken fark yaratacaktır. Microsoft tasarım dilini yansıtan benzer ikonları Windows, Android, iOS ve macOS genelindeki uygulamalarına da getirmeyi planlıyor.

Yeni getirilen rengarenk ikonların kullanıcılara alıştıklarına benzer görünmesine dikkat edilmiş. Windows işletim sisteminin mirasına da bağlı kalınmış. Koehn’e göre, Microsoft’un tasarım ekipleri hesap makinesi simgesi için birçok farklı tasarım seçeneğini değerlendirmiş, monokrom versiyondan şu anda işletim sisteminde bulunan Akıcı, yani Fluent versiyona kadar farklı versiyonlar oluşturulmuş.

Koehn, “Bugün yeni simgeleri ve önümüzdeki aylarda daha fazlasını görmeye başlayacaksınız.” diyor. “Bu simgeleri yeniden tasarlamak, Windows işletim sisteminin evrimine olan bağlılığımızı gösterir ve içinde yaşadığı orijinal tipi yeniden tanımlarken mirasını onurlandırır.”

Açıkça görülüyor ki, Microsoft bu yeni ikonları düzgün şekilde oluşturmak için epey zaman harcamış. Bunlar çeşitli uygulama ve servislerinde Fluent Design tasarım sistemini kullanmaya yönelik daha geniş çaplı çalışmanın bir parçası olma özelliğini de taşıyor. Tasarımcılar tüm Microsoft ürünlerinde ortak bir tasarım sistemine sahip olan donanımlar ve yazılımlar oluşturmak için birbiriyle yakın biçimde çalışıyor.

Yazılım üreticisi daha önce de Office simgelerini ve tasarımını yenilemiş, aynı zamanda Fluent Design sistemini çeşitli mobil uygulamalarına getirmişti. Ayrıca Microsoft Edge internet tarayıcısına yeni bir logo kazandırmış, hatta Office için de daha modern görünümlü bir logo tasarlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER