Teknoloji

Windows 10 artık Apple M1 işlemcili Mac’lerde çalıştırılabilir

windows 10 apple m1
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Parallels, M1 Mac sahiplerinin Windows 10’u Arm tabanlı işlemci taşıyan bilgisayarlarına yüklemelerine olanak tanıyan Masaüstü sanal makine yazılımına yönelik bir güncelleme yayınlıyor. Parallels Desktop 16.5, Apple’ın M1 Mac’lerinde Boot Camp’i desteklememe kararının ardından, Windows’un Arm sürümünü M1 yongalarında çalıştırmak için gerekli yerel desteği içeriyor.

Mac için Parallels Desktop’ın en son sürümü, M1 Mac sahiplerinin Windows 10’u Arm uygulamalarında veya geleneksel x86 uygulamalarını Big Sur’da Mac veya iOS uygulamalarıyla yan yana çalıştırmalarına izin veriyor. Arm’da Windows 10 tarafında, kendi uygulama öykünmesinden kaynaklı bazı uygulama sınırlamaları olacak, ancak Windows 10 Arm yakında x64 uygulama öykünmesini de destekleyecektir.

Parallels Desktop yazılımının üreticisi Corel, en son güncellemesinin, yazılımı Intel tabanlı Mac’lerde çalıştırmaya göre bazı etkileyici performans ve pil iyileştirmeleriyle sonuçlandığını söylüyor. Corel’e göre 16.5 güncellemesi, Intel tabanlı bir MacBook Air’e kıyasla M1 Mac’te yüzde 250’ye kadar daha az enerji kullanıyor. Ayrıca Intel tabanlı bir MacBook Pro’da çalıştırılan Windows 10 VM yerine, bir M1 Mac üzerinde Windows 10’un Arm sürümünü çalıştıran bilgisayarda yüzde 60’a kadar daha iyi DirectX 11 performansı ve yüzde 30’a kadar daha iyi genel sanal makine performansı vadediliyor.

Temel dezavantaj, tüm bunların çalışması için Windows’un bir önizleme sürümünü çalıştırmanız gerekmesidir. Microsoft şu anda Windows 10’un Arm sürümünü yalnızca bilgisayar üreticilerine lisanslıyor. Bu nedenle henüz bir kopya satın almanın resmi bir yolu yok. Yazılım üreticisi, Microsoft’un Windows Insider web sitesinden indirilebilen bir Windows 10 Arm önizleme yapısı sağlıyor.

Windows 10 Arm desteğinin yanı sıra, Parallels Desktop 16.5 Mac sürümü, Ubuntu 20.04, Kali Linux 2021.1, Debian 10.7 ve Fedora Workstation 33-1.2 gibi Linux dağıtımlarını da destekliyor.

İLGİLİ HABERLER