Teknoloji

x64 emülatörü Windows ARM versiyonuna geliyor

microsoft surface pro x 8

Microsoft en sonunda x64 emülatörünü ARM için Windows test kullanıcılarına getiriyor. Şirket, geçtiğimiz eylül ayında bu özelliğin geleceğine dair bir açıklama yapmıştı.

Windows Insider test kullanıcılarına Geliştirici Kanalı içinden sunulan bu özellik kullanıcılara, henüz ARM işlemcili cihazlar için derlenmemiş 64-bit tabanlı uygulamaları çalıştırma imkanı veriyor. Microsoft, bu yolla ARM tabanlı işlemci taşıyan cihazlarda Rocket League’i oynayabileceğinizi ya da Autodesk’in Sketchbook’u gibi üretkenlik uygulamalarını çalıştırabileceğinizi belirtiyor.

Bunların düzgün çalışıp çalışmayacağı ise henüz şüpheli görünüyor. Windows’ta ARM emülatörü geçmişte de çok iyi bir deneyim sunmuyordu. Üstelik uygulamanın hiç çalışmamasına nazaran zayıf bir biçimde çalışması iyi bulunuyordu. ARM tabanlı Apple M1 işlemci taşıyan Mac bilgisayarlarda görülen yüksek emülatör performansını bu bilgisayarlardan beklememek gerekiyor.

Microsoft, emülasyonun Windows’un ana sürümlerine ne zaman geleceğini henüz belirtmedi. Ancak “Windows Insider topluluğundan gelen geri bildirimleri dört gözle beklediğini” söylüyor.

Bunun bir beta öncesi işletim sistemi sürümü için çıkarıldığını belirtmeden geçmeyelim. Sonuç olarak kesinlikle, işlerinizi yaptığınız ana bilgisayara Insider sürümünü ve emülatörü yüklemek iyi bir fikir değildir. Ancak, ARM destekli bir Windows cihazınız varsa ve 64 bit uygulamaları çalıştırmak için sabırsızlanıyorsanız, Windows Insider programına katılabilir ve öykünmenin çalışmasını sağlamak için bu talimatları uygulayabilirsiniz. Kabul edelim, Windows ARM üzerinde çalıştırıyorsanız, muhtemelen en yeni yaşam tarzına uygunsunuzdur.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER