Teknoloji

Apple M1 işlemcili Mac bilgisayarda Windows başarıyla çalıştırıldı

apple m1 windows

Apple’ın yazılım mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı Craig Federighi, Windows 10’un ARM versiyonunun Apple Silicon M1 işlemcili Mac’lerde çalışabileceğini, ancak bunun Microsoft’a bağlı olduğunu söylemişti. Bir geliştirici ise ARM Windows versiyonunu sanallaştırarak bunun M1 Mac bilgisayarda başarıyla çalışmasını sağladı. Üstelik geliştiricinin belirttiğine göre performans da oldukça iyi seviyede bulunuyor.

9to5Mac sitesine göre, Microsoft’un mevcut lisansı Windows 10’un ARM versiyonunun Apple tarafından kullanılmasına izin vermiyor, çünkü ön yüklü olarak sunulmuyor. Microsoft da daha önce ARM Mac’lerde Boot Camp yazılımı üzerinden Windows 10’un çalıştırılıp çalıştırılamayacağı hakkında bir bilgi vermemişti.

Ne var ki, Apple M1 işlemcinin Mac bilgisayarlarda gösterdiği performans Microsoft’un Windows ARM politikasında değişikliğe neden olabilir. Bu arada Alexander Graf adlı bir geliştirici bazı oynamalar yaparak M1 işlemcili Mac bilgisayarında işletim sisteminin sanallaştırılmış bir versiyonunu çalıştırdı. Söylediğine göre de epey de hızlı çalışıyor.

Ayrıca Graf, “Windows ARM64, x86 uygulamalarını gerçekten iyi çalıştırabilir. Rosetta 2 kadar hızlı değil, ama yakın.” dedi.

8-Bit’in belirttiğine göre Graf bunu, Hypervisor.framework aracılığıyla sanallaştırıp Windows ARM64 Insider Preview’ı çalıştırarak başardı. Bu çerçeve, Apple’a göre kullanıcıların çekirdek uzantıları (KEXT’ler) yazmak zorunda kalmadan kullanıcı alanındaki sanallaştırma teknolojileriyle etkileşime girmelerine olanak tanıyor.

Dahası, QEMU sanallaştırıcısına özel bir yama uygulaması da gerekiyordu. QEMU, açık kaynaklı bir makine emülatörü ve sanallaştırıcı. Konuk kodunu doğrudan ana bilgisayar CPU’sunda çalıştırarak “neredeyse yerel performansa ulaşması” ile biliniyor. Bu nedenle, M1 destekli Mac’ler gibi bir ARM makinesinde yalnızca ARM destekli işletim sistemlerinin mükemmel şekilde sanallaştırılabileceğini söylemeye gerek yok.

Graf, izlediği yolun kolaylıkla yeniden yaratılabileceğini söylüyor. Ancak bunun tamamen kararlı bir sistem sunmadığını da dile getiriyor. Apple’ın M1 işlemcili yeni Mac bilgisayarlarından satın alıp Graf’in yolunu denemek isteyen kullanıcılar detayları ve izlenecek adımları burada bulabilirler. Ancak çoğu kullanıcı için CrossOver kullanmak veya resmi Parallels desteğini beklemek en iyisi olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER