Teknoloji

WhatsApp kurucusuna Facebook Messenger’ın eski şefinden yanıt geldi

david marcus facebook whatsapp

Instagram‘ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger‘in Instagram’a ve Facebook‘a veda etmeleri, Facebook’un şirket kültürünü bir kez daha tartışmaların odak noktasına yerleştirdi. WhatsApp kurucularından Brian Acton‘ın Forbes‘a verdiği röportaj da bu tartışmaları biraz daha alevlendirdi.

Brian Acton, Jan Koum ile birlikte kurduğu WhatsApp’ı 16 milyar dolar karşılığında Facebook’a satmıştı. Facebook’un para kazanma stratejilerine eleştirel bir gözle yaklaşan Acton, röportajında kendi yaptığı tercih konusunda da tabir-i caizse günah çıkarıyor. Kullanıcılarının gizliliğini kendisine büyük bir ekonomik fayda sağlamak adına feda ettiğini söyleyen WhatsApp kurucusu, bu kararın kendisinin peşini bırakmadığını belirtti. Bu pişmanlıktan kurtulmak için Facebook hisselerini hak ediş süresinin dolmasından yaklaşık bir yıl önce elinden çıkaran Acton, 800 milyon dolar civarı bir para kaybetmişti.

Bu açıklama, Facebook’un üst düzey yöneticilerinden birinin tepkisini çekti. Daha önce Facebook Messenger’ın şefliğini yürüten ve şimdi de şirketin blockchain çalışmalarından sorumlu olan David Marcus, kişisel Facebook hesabından paylaştığı bir yazıyla Acton’a yanıt verdi. Marcus, “Hikayenin diğer yüzü” başlıklı yazısında “yapılan açıklamalar ve iddia edilenler, benim birinci elden tanık olduklarımdan oldukça farklı” ifadesini kullandı.

Marcus’a göre, Mark Zuckerberg çok kez WhatsApp ve kurucularının yardımına koştu. WhatsApp’ın kurucularının ekipleri Facebook ofisine taşındığında tamamen farklı bir yerleşim istediğini söyleyen Marcus, isteklerin Facebook’taki pek çok kişiyi rahatsız ettiğini ve buna rağmen Zuckerberg tarafından yerine getirildiğini belirtti.

Marcus, şifreleme konusunda Jan Koum’un Zuckerberg’i ikna ettiğini ve bunun sonucunda Zuckerberg’in şifrelemeyi desteklemeye başladığını da dile getirdi. O noktadan sonra şifrelenme konusunun sorgulanmadığını söyleyen Facebook yöneticisi, Zuckerberg’in “WhatsApp özel mesajlaşma imkanı sağlayan bir uygulama ve şifreleme insanların mesajlarının gizli tutulduğuna inanmasına yardımcı oluyor.” şeklinde düşündüğünü ifade etti.

Marcus, Acton’ı WhatsApp üzerinden kurumsal hizmet vermeyi ve böylelikle para kazanmayı sağlayacak özellikleri yavaşlatmakla da suçladı. Bu konuya ilişkin sorunları olan birisinin kendi yaklaşımının doğruluğunu kanıtlamak için çok çalışması gerektiğini söyleyen Marcus, Acton’ı bu konuda “pasif-agresif davranmak” ile suçladı.

Marcus, WhatsApp kurucusu Acton hakkındaki en sert sözlerini ise sona sakladı. Marcus, bir insanın kendisini milyarder yapan kişi ve kuruluşlara saldırmasını “seviyesizlik” olarak tanımladı. Acton’ın seviyesinin ne kadar düşük olduğunu gösterdiğini söyleyen Marcus, yazıdaki düşüncelerin tamamen kendisine ait olduğunu sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER