Teknoloji

Instagram’ın kurucuları Facebook’tan istifa etti

instagram

Instagram, Facebook‘un bugüne kadar gerçekleştirdiği satın almaların içinde en başarılı sonuçları veren platform olarak tanımlanabilir. Bu başarıda önemli rol oynayan Instagram’ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, Facebook’tan ve dolayısıyla kurucuları oldukları platformdan istifa etti.

İstifa haberini ilk olarak The New York Times paylaşırken, daha sonrasında Kevin Systrom da bir blog yazısıyla haberi doğruladı. Systrom bir süre ara vermeyi, yaratıcılıklarını ve heyecanlarını yeniden keşfetmeyi planladıklarını dile getirdi. Yeni şeyler üretmek için bir adım geri atmanın, ilham verici şeyleri anlamanın ve bunu dünyanın ihtiyaçlarıyla birleştirmenin gerektiğini belirten Systrom, kendilerinin de bunu yapacağını ifade etti.

Facebook, Instagram için 2012’de 1 milyar dolar ödemişti. Hâli hazırda Instagram’ın piyasa değeri bu meblağın kat be kat üstüne çıkmış durumda. Systrom ve Krieger’in vizyonuyla 6 yılda büyük ölçüde büyüyen platform, Facebook’un en başarılı satın alma hamlesi olarak gösteriliyor. Facebook’un kaynaklarını akıllı biçimde kullanan Systrom ve Krieger, Snapchat ile agresif biçimde mücadele etmekten de kaçınmamıştı. Instagram’da geçirdikleri sekiz ve Facebook ekibiyle geçirdikleri altı yıl için minnettarlık duyduklarını belirten Systrom, 13 kişiyle çıktıkları yolda dünyanın dört bir yanında binlerce çalışana ve 1 milyardan büyük bir kullanıcı topluluğuna ulaştıklarını hatırlattı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise Kevin Systrom ve Mike Krieger’in ayrılık kararına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kevin ve Mike olağanüstü ürün liderleri ve Instagram ikisinin birleşmiş yaratıcı yeteneklerini yansıtıyor. Altı yıl boyunca onlarla birlikte çalışırken çok şey öğrendim ve bundan keyif aldım. Onlara bundan sonrası için en iyisini diliyorum ve yeni ürünlerini görmeyi merakla bekliyorum.”

Systrom ve Krieger’in ayrılığı, Facebook’un hâli hazırda seçimlere müdahale, asılsız haberler ve sosyal ağın artık toplum için iyi olmadığına dair genel algı gibi krizlerini yönetmesinde sıkıntıya yol açabilir. Instagram, Facebook’tan uzaklaşan genç kitleler ve Facebook’un dijital yaşam üzerindeki etkisinden rahatsız olanlar için hızla büyüyen ve başarılı bir alternatif olmuştu. Systrom ve Krieger’in ayrılığının ardından platformun bu ivmeyi koruyup koruyamayacağı merak ediliyor.

Kevin Systrom, ayrılık açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Liderlikten milyarın içindeki iki kullanıcı olmaya geçiş yaparken, Instagram ve Facebook’un geleceğine dair heyecanımızı koruyoruz. Bu yenilikçi ve olağanüstü şirketlerin yapacaklarını merakla izleyeceğiz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER