BilimTeknoloji

Virgin Galactic ticari uzay uçuşlarına sonunda başlıyor

virgin galactic

Virgin Galactic uzun yıllar boyunca devam eden geliştirme çalışmalarının sonunda ticari uzay yolculuklarına başlıyor. Şirket, ilk ticari uzay uçuşu Galactic 01’in 27 Haziran ile 30 Haziran arasında fırlatılacağını doğruladı. Bu ilk yolculukta İtalya Hava Kuvvetleri’nden ve Ulusal Araştırma Konseyi’nden üç kişi, mikro yerçekimi araştırmaları kapsamında uzaya çıkacak. Şirket daha önce de ilk ticari uzay uçuşunu haziran sonunda gerçekleştirmeyi öngördüğünü açıklasa da, bunun için net bir söz vermemişti.

Şirketin sonraki uzay yolculukları da planlanmış durumda. Ağustos ayının başlarında gerçekleştirilecek Galactic 02 de özel bir mürettebatı uzaya götürecek. Virgin bundan sonra her ay düzenli uçuşlar gerçekleştirilecek. Ancak bu takvimin detayları henüz açıklanmış değil. İlk iki fırlatma, şirketin internet sitesinden canlı olarak yayınlanacak.

Virgin son testini mayıs ayının sonlarında gerçekleştirmişti. Şirket bu noktaya çok sayıda erteleme ve olayın ardından ulaşabilmişti. Şirket ilk SpaceShipTwo test uçuşlarını 2013’te tamamlamış, ancak 2014’teki ölümlü VSS Enterprise kazasının ardından çalışmalar durmuş ve testlerin yeniden başlaması için 2016’ya kadar beklenmişti. 2018’de nihayet uzaya ulaşan Virgin, ilk insanlı uzay yolculuğunu 2021’de sahibi Richard Branson’ın da katılımıyla gerçekleştirmişti.

Ticari uzay yolculuklarının başlaması Virgin için büyük önem taşıyor. Virgin, sadece 2022’de 500 milyon dolardan fazla kaybederek yıllarca zararla çalıştı. Ticari hizmet, bilet başına 450 bin dolarla bile bu yatırımları hızlı bir şekilde telafi etmeyecek, ancak şirkete önemli bir gelir kaynağı sağlayacak.

Virgin Galactic için uzay turizmi henüz başlamadı

Bu yolculuk Virgin Galactic için uzay turizminin başladığı anlamına gelmiyor. Şirket burada hâlâ Blue Origin’in araksında yer alıyor. Ancak Galactic 01, Virgin’i her durumda SpaceX’in önüne koyacak. SpaceX’in ilk uzay turistleri 2024’ün sonlarında yörüngeye çıkabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER