Ulaşım

Uber şöförlerinin sürüş tarzını izleyecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

uber

Uber, altı ay önce Çin’deki sürücülerini GPS aracılığıyla takip etmeye başlamıştı. Söz konusu araç, şöförlerin Çin’in doğusunda bulunan Hangzhou şehrindeki protesto gösterilerine katılıp katılmadıklarını takip etme amacıyla geliştirilmişti. Bu program izole bir yapıda olsa da, şirket son zamanlarda bazı sürücülerini daha detaylı biçimde izleyecek bir programı test ediyor.

Yeni izleme programı, müşterilerden gelebilecek “Şöför hızlı gidiyor” veya “Frene çok sert basıyor” tarzı şikayetlere daha etkin yanıt verebilme amacıyla geliştirildi. Şirketin resmi blogu aracılığıyla bir açıklama yayınlayan Uber’in güvenlik şefi Joe Sullivan, telefonlardaki jirometrelerin küçük hareketleri ölçebildiğini, GPS ve ivmeölçerin ise bir aracın ne kadar sıklıkla durup kalktığını ve toplam hızını gösterebildiğini belirtti. Sullivan, kendilerine şikayet gelmesi durumunda bu verileri kullanarak yolculuğu değerlendirebileceklerini dile getirdi.

Şirket, topladığı verileri “güvenliği proaktif olarak geliştirme” amacıyla da kullanacak. Uber topladığı verilerle kullanıcılara sürüş tarzlarını değiştirme konusunda da tavsiyelerde bulunacak. Örneğin biraz fazla hızlanan bir sürücüye “Heyecanını törpüle” tavsiyesi verilecek. Bu tavsiyelerin ne kadar etkili olacağını söylemek ise şu an için pek mümkün gözükmüyor.

Yolcular adına güvenliğin artırılması için alınan bu önlemler kulağa hoş gelse de, sürücüler bu yöntemlere pek sıcak bakmıyor. Uber’in sürücülerini “bağımsız taşeronlar” olarak sınıflandırmasına karşı açılan grup davası, önümüzdeki haziran ayı itibarıyla görülmeye başlanacak. Bu davanın şirketin şöförlerine olan yaklaşımı ve çalışma koşulları üzerindeki kontrolünü değiştirebileceği ihtimaller arasında sayılıyor.

İLGİLİ HABERLER