Teknoloji

Türk Telekom yılın ilk yarısında 1.9 milyon yeni abone kazandı

turk telekomTürk Telekom, 2018’in ilk altı aylık dönemine ait finansal ve operasyonel sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu dönem içinde 1.9 milyon net yeni abone kazanan şirket, toplam abone sayısını 43.5 milyona çıkararak son 10 yıllık dönemdeki abone artışı rekorunu kırmış oldu. Gelirlerini yüzde 9.4 oranında artıran şirket, dönemi 9.6 milyar dolar net kâr ile tamamladı.

Bu dönemde şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) de yıllık bazda yüzde 21.6’lık artışla 3.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket gelirlerini ve faaliyet kârını artırsa da, ilk altı ayı 832 milyon TL zararla tamamladı. Söz konusu durumda temel faktörün Türk Lirası’nın dolar ve avro karşısında yaşadığı değer kaybı olduğu belirtildi.

Abone kazanımı konusundaki performans ise yılın ilk yarısında şirketin yüzünü güldüren unsurların başında geliyor. Toplamda 1.9 milyon net yeni abone kazanan şirket, sabit internet abone sayısını da net 438 bin artırmayı başardı. Bu artışla birlikte toplam sabit internet abonelerinin sayısı 10.3 milyona ulaştı. Sabit ses abonesi sayısında da son 3 çeyrektir süren artışı devam ettiren Türk Telekom’un yalın DSL hatları da dahil olmak üzere sabit erişim abonesi sayısı 14.1 milyonu buldu.

Tivibu Ev abonelerinin sayısı 2018’in ilk yarısında 1.5 milyona çıkarken, toplam ödemeli TV abonelerinin sayısı da 519 binlik artışla 3.3 milyona yükseldi.

Türk Telekom, 2018’in ilk yarısında 626 bin yeni mobil abone kazandı. Şirketin geçtiğimiz yıl yüzde 77 seviyesinde olan LTE nüfus kapsama oranı ise yüzde 88’e ulaştı. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler arasındaki payı yüzde 28’den yüzde 41’e çıkarken, ortalama aylık veri tüketimi de yıllık bazda yüzde 30’luk artışla 5.7 GB’ye yükseldi.

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, şirketinin 2018’in ilk yarısındaki performansını şu sözlerle değerlendirdi: “İkinci çeyrekte gösterdiğimiz güçlü performans ve tüm iş kollarındaki operasyonlarımızın başarısı ile tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı başardık. Bu sonuçlar, stratejik girişimlerimizi uygulamaya geçirdiğimizde ne denli güçlü olduğumuzu gösteriyor. Güçlü bir ilk yarıyla ve işimizdeki fevkalade ivme ile yılın kalan yarısı için de iyimseriz. Yatırımlarımızı geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 50 artırdık. Esenyurt’ta açtığımız Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile hem Türkiye’nin hem de bölgenin veri merkezi üssü olmayı hedefliyoruz. Sektör ve ülke menfaatleri doğrultusunda geliştirdiğimiz sabit ve mobil altyapı paylaşım modellerinin yaygınlaşması adına önemli adımlar attık. Bu sayede, kapsama alanı, hizmet kalitesi ve altyapı maliyetlerinde yaşanacak iyileşmelerle uzun vadede kazanan Türkiye olacak. Yeni nesil TV platform hizmetimiz Tivibu’nun içeriğini zenginleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu ile imzaladığımız yayın hakları sözleşmesi sayesinde sporseverler, Avrupa’nın en değerli ligleri arasında yer alan Türkiye Basketbol Süper Ligi’ni önümüzdeki üç sezon boyunca Tivibu ekranlarından izleyecek.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER