Ulaşım

Toyota geleceğin prototip şehrini kuracak

toyota

Toyota, “şirket kasabası” kavramına yeni bir anlam kazandırmaya hazırlanıyor. Japon otomotiv devi, eski fabrikasının kurulu olduğu 175 dönümlük arazide “geleceğin prototip şehrini” kuracak. Şirket bu şehirde otonom taşıtlarını, yenilikçi sokak tasarımlarını, akıllı ev ve robot teknolojilerini ve yeni mobilite ürünlerini test edecek. Bütün bu testler sırasında bu şehirde insanlar normal yaşamlarını da sürdürecek.

Fuji Dağı’nın eteklerine kurulacak olan şehri, ünlü Danimarkalı mimar Bjarke Ingels tasarlayacak. Aslında bir “kasaba” olarak tanımlanması daha doğru olan yerleşim biriminde 2 bin kişi yaşayacak. Bunların önemli bir kısmını Toyota’nın çalışanları ve aileleri oluşturacak. Şehrin tüm enerji ihtiyacı, Toyota’nın hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle karşılanacak. Japon otomotiv devinin CEO’su Akio Toyoda, şehrin temelini 2021’de atmayı planladıklarını belirtti.

Proje, şirket tarafından “Woven City” (Dokuma Şehri) olarak adlandırılıyor. Bu isim, üç farklı yol ve kaldırım tipinin bir araya gelmesine yönelik bir gönderme niteliği taşıyor. Şehirdeki üç caddeden biri, sadece hızlı otomobiller için olacak. İkinci caddede ise hem yayalar hem de scooter ve bisiklet gibi düşük hızlı taşıtlar ilerleyecek. Üçüncü cadde ise sadece yayalara açık olacak. Toyota’dan yapılan açıklamada, bu üç cadde tipinin birleşiminin organik bir desen oluşturacağı ve burada otonomi testlerinin hız kazanacağı belirtildi.

Akio Toyoda, Woven City için “Burası benim ‘düş tarlam’. Eğer inşa edersek, insanlar buraya gelecektir” ifadesini kullandı.

Otomobil üreticilerinin yeni araçlarını test ederken fonda sahte şehir görüntüleri oluşturmaları olağan bir durum. Ancak Toyota’nın projesi, bu konsepti bambaşka bir boyuta taşıyor. Şirket, kendi çizdiği gelecek vizyonu içinde insanların yaşamasını istiyor.

Toyota pek çok hizmeti mobil araçlarla sunacak

Toyota’nın projesinde özel ulaşım servisleri ve araç paylaşımı gibi mobilite odaklı hizmetler ön planda bulunuyor. Ancak şirket tıp merkezi, market, otel gibi ihtiyaçları da mobil araçlar üzerinden sunmayı planlıyor. Bu araçların şehrin merkezi noktalarında konumlandırılacağı belirtiliyor. Şehirdeki evler ise akıllı ev ve robot teknolojileriyle donatılacak.

toyotaToyota, şehirde yaşayacak insanların nasıl seçileceği ve başvurularda ne gibi kriterlerin değerlendirileceği konusunda şu an için bilgi vermiş değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER