Teknoloji

TikTok, yeni uygulaması TikTok Lite nedeniyle Avrupa Birliği’nin hedefinde

tiktok lite

Avrupa Birliği (AB), TikTok hakkında ikinci bir resmi soruşturma başlattı. AB platformu bölgenin Dijital Hizmetler Yasasına (DSA) aykırı davranmakla suçluyor. TechCrunch’ın haberine göre, soruşturmanın merkezinde TikTok Lite uygulaması bulunuyor. Akıllı telefonda daha az yer kaplayan ve daha yavaş internet bağlantılarında performans gösterecek şekilde tasarlanan uygulamanın “bağımlılık yaptığı” iddiası inceleniyor. Uygulamanın Türkiye’den de indirilebildiğini belirtmekte fayda var.

TikTok’un Lite versiyonu bu ayın başlarında Fransa ve İspanya’da yayınlanmıştı. Bu uygulama, kullanıcıların videoları izleyerek ve beğenerek puan kazanmalarına olanak tanıyor. Bu puanlar, Amazon kuponları ve genellikle yaratıcılara bahşiş vermek için kullanılan TikTok’un tescilli dijital para birimi gibi şeylerle değiştirilebiliyor. Avrupa Birliği, bu tür “görev ve ödül” tasarım dilinin “bağımlılık yapıcı davranışları teşvik ederek” genç kullanıcıların zihinsel sağlığını etkilemesinden endişe ediyor.

Komisyon henüz DSA’nın herhangi bir ihlalini doğrulamadı ancak ana şirket ByteDance’i, soruşturma devam ederken TikTok Lite’ı AB’de askıya almaya zorlamak için geçici önlemler getirebileceğini öne sürdü. Şirketin bu potansiyel önlemlere karşı çıkmak için 24 Nisan’a kadar süresi var, dolayısıyla Avrupalılar hâlâ uygulamayı indirebiliyor. ByteDance’in geçen hafta AB tarafından talep edilen risk değerlendirme belgesini sunmadığını belirtmekte de fayda var.

DSA’ya uymama durumu, şirketin toplam yıllık gelirinin yüzde birine kadar yüksek cezalara ve günlük gelirinin yüzde beşine kadar periyodik cezalara maruz kalmasına neden olabilir. Komisyon, soruşturma devam ederken bu cezaları vermeyi planlayıp planlamadığını belirtmedi.

Avrupa Birliği’nin İç Pazar Komiseri Thierry Breton, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “TikTok Lite’ın hafif sigaralar kadar zehirli ve bağımlılık yapıcı olabileceğinden şüpheleniyoruz. Çocuklarımızı korumak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız.”

ByteDance TikTok Lite soruşturması öncesinde de Avrupa Birliği’nin hedefi olmuştu

ByteDance, soruşturmaya ve TikTok Lite uygulamasının AB’de yasaklanma ihtimaline henüz yanıt vermedi. Bu son soruşturma, şubat ayında başlatılan daha kapsamlı bir soruşturmanın ardından geldi. Söz konusu geniş kapsamlı araştırma; bağımlılık yaratan algoritmalara, yaş doğrulama sorunlarına, varsayılan gizlilik ayarlarına ve reklam şeffaflığına odaklanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER