ManşetlerUlaşım

Tesla’nın teslimatları 2020’den beri ilk kez düştü

tesla model y

Tesla 2024’ün ilk üç ayında teslimatını gerçekleştirdiği elektrikli araçların sayısını açıkladı. Rakamlar hem bir önceki çeyreğe hem de 2023’ün aynı dönemine kıyasla ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Şirket yılın ilk üç ayında 386 bin 810 otomobili sahipleriyle buluşturdu.

Tesla’nın 2023’ün son çeyreğindeki teslimat sayısı 484 bin 507 idi. Bu da bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 oranında düşüş anlamına geliyor. Yıllık bazdaki düşüş oranı ise yüzde 8 oldu. Bu Tesla’nın teslimatlarının 2020’den bu yana ilk kez gerilemesi anlamına geliyor. Analistler şirketin 449 bin 80 teslimat yapmasını öngörüyordu. Bu da şirketin beklentileri tutturamadığı anlamına geliyor.

İşin içinde bazı hafifletici faktörlerin de olduğunu belirtmek gerekiyor. Şirket, bu dönemde kundaklama saldırısı nedeniyle Almanya’daki fabrikasını neredeyse bir hafta kapatmak zorunda kaldı. Ayrıca Husilerin Kızıldeniz’deki uluslararası gemiciliğe yönelik saldırılarından kaynaklanan nakliye kesintileri nedeniyle Berlin bölgesindeki tesisteki üretimin büyük kısmı iki hafta süreyle askıya alındı. Tesla aynı zamanda yenilenen Model 3’ün üretimindeki artışın da teslimat düşüşünde etkili olduğunu belirtiyor.

Şirket, 2024 yılının ilk üç ayında 412 bin 376 adet Model 3 ve 20 bin 995 adet Model Y üretti. Teslimatların 369 bin 783’ü Model 3 ve Model Y’lerden oluştu. Şirket, ürettiği ve teslim ettiği Cybertruck’ların sayısını detaylandırmadı.

Tesla için bu tablo sürpriz değil

Bu yılın başlarında Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin “iki büyük büyüme dalgası” arasında olduğu konusunda uyarmıştı. Musk, şirketin satışlarındaki büyümenin de bu yıl “belirgin derecede düşük” olacağını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER