Ulaşım

Tesla Autopilot güncellemesiyle yeni araçlarının otonom sürüş yeteneklerini geliştiriyor

tesla otonom sürüş

tesla autopilotTesla Autopilot yazılımı için yayınladığı son güncellemeyle 2016’nın ekim ayından sonra üretilen otomobillerine daha gelişmiş otonom sürüş özellikleri kazandırıyor. Şirket, söz konusu tarihten sonra Model S ve Model X araçlarına daha gelişmiş bir sensör seti yerleştirmeye başlamıştı. Donanım daha gelişmiş hâle gelse de, Tesla mühendisleri yazılımı donanıma uyumlu kılmak için aceleci davranmamıştı.

Bu nedenle Tesla’nın yeni ürettiği otomobilleri satın alanlar eski araçlara kıyasla daha az özellikten yararlanabilmişti. Ancak Tesla Software’in 8.1 sürümüyle HW2 donanım setinin bulunduğu otomobillere sahip olanlar yeni özelliklerden yararlanabilecek. Güncellemeyle birlikte Tesla’nın HW2 donanım setine eklenen yeni özelliklerden bazıları şunlar:

  • Şeritten Çıkma Uyarısı: Sürücü sinyal vermeden şeritten ayrıldığı zaman direksiyon titreyecek ve sürücü uyarılacak.
  • Yüksek Hızda Autosteer: Bu özellik sayesinde otomobilin şeritteki konumu muhafaza ediliyor ve sürücülere ellerini kısa süreliğine de olsa direksiyondan çekme imkânı sağlanıyor. Daha önce bu özelliğin kullanılabilmesi için otomobilin hızının 70 kilometrenin altında olması gerekiyordu. Ancak güncellemeyle birlikte Autosteer için üst sınır 130 kilometreye yükseltildi. Tesla, Autosteer’in kullanılması için sürücülerin ellerinin direksiyonun üzerinde olması gerektiğini belirtti.
  • Otomatik Şerit Değiştirme: Autosteer’in altında sunulan bu özellik sayesinde sürücü sinyal verdiği takdirde otomobil çok şeritli bir yolda otomatik olarak şerit değiştirebiliyor.
  • Summon: Bu özellik sayesinde Tesla otomobiller içinde bir sürücü olmadan da park yerine çekilebiliyor ya da park yerinden çağırılabiliyor. Bunun için anahtardaki bir tuşa basmak ya da Tesla mobil uygulamasını kullanmak gerekiyor.

Otomatik acil fren, uzun huzmeli far, otomatik ön cam silecekleri gibi özellikler ise hâlâ bekleniyor.

Tesla Autopilot sistemi dışında da yenilikler sunuyor

Tesla Software 8.1, sadece Autopilot’a yeni özellikler getirmiyor. Güncellemeyle birlikte Model X’in şahin tarzı açılan kapılarının yüksekliği ayarlanabiliyor. Ön koltuk başlıklarının ayarlanabilmesi, navigasyon sistemindeki mekanların çalışma saatlerinin ve kullanıcı notlarının görüntülenebilmesi de güncellemenin sundukları arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER