Manşetler

Teknoblog’dan geçen haftanın özeti: 25-31 Temmuz 2011

LG’nin 2011’in ikinci yılında piyasaya sürmeyi planladığı Android ve Windows Phone cihazları ortaya çıktı. Listede orta ve üst sınıfa hitap edecek Android akıllı telefonlar ve Windows Phone Mango sürümüyle gelecek bir akıllı telefon yer alıyor. En dikkat çekici cihaz ise 4.3 inç’lik büyük bir ekrana sahip olan Prada K2 olacak gibi görünüyor.

Apple’ın 20 Temmuz’da Mac App Store’dan yayınladığı OS X Lion 10.7 kitlelerle tanışırken, şirket yazılım geliştiricileri için 10.7.2 beta sürümünü yayınladı. Bu beta sürümündeki tek yenilik eylül ayında faaliyete geçmesi beklenen iCloud servisinin desteklenmesi gibi görünüyor.

HTC’nin Facebook telefonları Salsa ve ChaCha geçtiğimiz perşembe günü İstanbul’da düzenlenen bir partiyle ilk kez HTC’nin Facebook sayfasını beğenen kullanıcılarla buluştu. Bu partiden önce yer verdiğimiz Çin’deki gelişme oldukça ilginç. Çin’de piyasaya sürülen HTC Salsa’larda Facebook tuşunun yerini bu ülkede faaliyet gösteren bir sosyal ağı olan Weibo’nun tuşu almış.

Facebook ile ilgili daha ilginç bir gelişme birkaç haftadır beklenen iPad uygulamasıyla ilgili. Sosyal ağ devinin bir süredir üzerinde çalıştığı uygulamanın geçtiğimiz haftasonu yayınlanan iPhone uygulamasıyla birlikte açık edildiği ortaya çıktı. TechCrunch’ın ekran görüntülerini yayınladığı uygulamaya jailbreak edilmiş iPad’ler üzerinden erişiliyordu. Ne var ki, Facebook çok geçmeden bu uygulama üzerinen yapılan girişleri sınırlandırdı.

RIM’de 2000 kişinin işten çıkarılacağı ortaya çıktı. Bu, şirketin toplam iş günün yüzde 11’ine denk geliyor. Bununla birlikte şirket yönetim katında da bazı değişiklikler yaptı. Öte yandan, BlackBerry cihazlarına özel BlackBerry Messenger anında mesajlaşma yazılımının bağlı uygulama destekli BBM6 sürümü yayınlandı.

Daha iki hafta önce iOS 4.3.4 güncellemesini yayınlayan Apple hafta başında yeni bir güncelleme daha yayınladı. iOS 4.3.5 ile birlikte sertifika doğrulamayla ilgili bir güvenlik açığının çözülmesinin amaçlandığı belirtildi.

Apple ile ilgili yeni ürün dedikoduları her zaman olduğu gibi bu hafta da sürdü. Apple’ın bu yılın sonlarına doğru iPad 3’ü çıkaracağı ve bunun için yeni parça tedarikçileriyle görüşmeye başladığı iddia edildi. Sonrasında Apple’ın iPad 3’ün üretimi için Pegatron ile anlaştığı söylendi. iPad 3’ün kasımda, iPhone 5’in de eylülde çıkacağı iddiası Çin’de yayın yapan China Times’ta yer aldı. Bunun yanında Apple’ın 15 inç’lik, ince bir dizüstü bilgisayar hazırlığında olduğu tahmininde de bulunuldu.

Windows Phone cephesinde ise Mango üreticilerin yolunu tutmaya başladı. Bu durum, ilk Mango cihazlarının yurtdışında eylül ayında çıkmaya başlayacağı beklentisini kuvvetlendiriyor. Öte yandan, ilk Windows Phone Mango cihazı olduğu iddia edilen Fujitsu Toshiba IS12T de Japonya’da boy gösterdi.

Daha bu ay başında 3 milyonluk satış barajını aştığı duyurulan Samsung Galaxy S II’nin yükselen grafiği sayesinde 5 milyonluk küresel satış barajı da çabucak geçildi. Bu arada Samsung Galaxy S II’nin Avrupa’da satılacağı söylenen beyaz renkli versiyonu kendini gösterdi. Öte yandan, Galaxy S II’nin kırpılmış hâli olan, 4.2 inç’lik Super Clear LCD ekranlı Android akıllı telefonu Galaxy R da sonunda resmiyet kazandı.

Nokia’nın cep ve akıllı telefonlarına özel uygulama ve içerik mağazası Ovi Mağaza üzerinden yapılan indirme sayısının günde 7 milyona ulaştığı duyuruldu. En çok indirme yapan ülkeler listesinin başında ise Hindistan geliyor.

Turkcell geride kalan ikinci mâli çeyrek yıla dair finans raporunu açıkladı. Bu çeyrek içinde yoğun rekabete rağmen gelir, AVFÖK ve abone sayısını arttırmayı başaran şirket geride kalan çeyrekte 1 milyon net abone alımı gerçekleştirdi ve toplam abone sayısını 34.1 milyona yükseltmeyi başardı.

Vodafone ise Koç Holding bünyesinde bulunan Koç.net’i satın alacağını duyurdu. Geçtiğimiz yılın başında Borusan Telekom’u satın almış olan Vodafone Türkiye bu yeni satın almayla birlikte kurumsal müşterilerine sunduğu hizmet yelpazesini genişletmeyi amaçlıyor. Öte yandan, Biri markası altında da bireysel müşterilere ADSL hizmeti sunulmaya devam edilecek.

ASUS, Türkiye’de piyasaya süreceği yeni masaüstü bilgisayarları düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı. Oyun ve eğlence meraklılarına hitap eden bu yeni masaüstü sistemler USB 3.0 desteği ve HDMI portu barındırmalarıyla dikkat çekiyor.

Son haftalarda her servis ve arayüzünde bir tasarım düzenlemesine giden Google, iPad ve Android tabletler üzerinden erişilen web tabanlı arama motorunun arayüzünü de aynı işleme tabi tuttu. Yapılan düzenlemelerle birlikte Google’ın tabletlere özel arama sayfası daha parmak dostu hâle geldi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER