İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia N9 ve MeeGo – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-n9-inceleme-00033

Symbian ile akıllı telefon pazarında giderek kan kaybeden Nokia eski günlere dönüş için ümidini MeeGo’ya bağlamıştı. 2010 yılının başında Intel ile birlikte güçlerini birleştirerek bu mobil işletim sistemi platformu üzerine çalışmaya başlayan Finli şirketten aynı yıl içinde beklenen ilk MeeGo cihazı bir türlü gelmedi. Bu sıralar Nokia’nın içinde de taşlar yerinden oynadı, şirketin başına eski bir Microsoft yöneticisi Stephen Elop geldi, öyle bir geldi ki, şirket içindeki tüm planları yeni baştan yazdı.

Nokia’nın akıllı telefon stratejisine odaklanan Stephen Elop kendi platformu üzerine vakit kaybetmek yerine hazırda var olan bir platformla yola devam etmenin daha akılcı olduğunu düşünenlerdendi ve bu yönde karar aldı. Geçtiğimiz şubat ayı içinde duyurulan Microsoft işbirliğiyle Windows Phone Nokia’nın ana işletim sistemi platformu oldu. İlk Windows Phone cihazları Nokia Lumia 800 ve 710 ile de  dün düzenlenen Nokia World 2011 etkinliğinde tanıştık. Windows Phone planının açıklanmasıyla birlikte MeeGo da yıldızı sönmüş bir işletim sistemi konumuna düşmüştü. Yine de, Nokia bu yıl içinde en azından bir tane MeeGo cihazı çıkaracağının sözünü verdi ve o sözü yaz başında tanıttığı Nokia N9 ile tuttu.

Haziranın ikinci yarısında Singapur’da tanıtılan Nokia N9 birçok kişiyi şaşırttı. Çünkü karşımızda hem donanım hem de yazılım açısından ilgi çekici, Nokia’nın son zamanlarda çizdiği performansın çok üzerinde bir telefon vardı. Üstelik Nokia N9 üzerinde çalışan MeeGo 1.2 Harmattan sürümü de oldukça çekici, kolay kullanımlı bir kullanıcı arayüzü sunuyordu. Bu durum Nokia’nın Windows Phone’u tercih etmekle yanlış mı yaptığı veya acele mi ettiği konusunda soruların sorulmasına neden oldu. Tabii, değişen birşey olmadı, Nokia Windows Phone planını uygulamaya soktu ve Nokia N9 şu an için Finli şirketin piyasaya çıkan ilk ve tek MeeGo cihazı olarak hüküm sürüyor.

Ağustos ayında bizzat tanıştığımız Nokia N9’un bizde bıraktığı ilk izlenim de oldukça olumluydu. Şimdi sıra geldi daha detaylı bir inceleme yapmaya. 1500 TL civarında bir fiyattan satılacak olan ve karşısında ciddi rakipleri bulunan, ayrıca öksüz bırakılmış bir işletim sistemiyle çalışıyor olmanın dezavantajını yaşayan Nokia N9’un performansı nasıl, tercih edilesi bir cihaz mı? MeeGo işletim sisteminin sunduğu kullanıcı deneyimi ne seviyede? Yazının devamında okuyacağınız Nokia N9 ve MeeGo incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız.

Galeri: Nokia N9
[nggallery id=722]

Tasarım

nokia-n9-inceleme-00001

Bizi en çok heyecanlandıran on cihazın listesini yapsak, Nokia N9 bu listede kesinlikle yer alır. Nokia’nın MeeGo telefonu eşsiz, kaliteli, havalı bir kasa ve tasarımla geliyor. Nokia’nın N8 ile başlattığı ve E7’yle devam ettirdiği tasarım çizgisi Nokia N9 ile birlikte, temellerini koruyarak, başka bir yola atlamış. Nokia’dakilerin deyimiyle “yastık şekilli” bu cihazın kenarları kıvrımlı, alt ve üst kenarlara doğru kasa, N8 ve E7’de olduğu gibi inceliyor. Tek kalıp plastik ya da modern deyimiyle polikarbon ustalıkla işlenerek Nokia N9’un estetik kasası oluşturulmuş ve sonrasında diğer bileşenler bu kasanın içine kusursuzca yerleştirilmiş. Üstelik Nokia N9’un kasasının üzerinde herhangi bir boya yok, cihazın siyah, camgöbeği ya da macenta (pembe-mor) rengi plastik kalıbın sahip olduğu renkten geliyor. Yani, diyelim ki cihazı zor da olsa çizmeyi başardınız. Çizdiğiniz yerde beyaz renkte bir boya kalkması görmeyeceksiniz, olsa olsa aynı renkte ufak bir çizik olacaktır. Bu da göz zevkinizi bozmayacaktır. Yeri gelmişken, bu polikarbon kasanın sağlam ve dayanıklı olmasına karşın parmak izlerini biraz da olsa tuttuğunu söyleyelim.

nokia-n9-inceleme-00011

Nokia N9 116.5 x 61.2 x 12.1 mm’lik boyutlara ve 135 gr. ağırlığa sahip. Kıvrık yapıdaki kenarları sayesinde ele iyi oturan ve rahatlıkla kullanılabilen Nokia N9’un ön yüzünde herhangi bir fiziksel tuş yok. Bu yüzün büyük bir bölümünü ekran kaplıyor. Ekranın hemen sağ altında görüntülü görüşmeler için bir kamera yer alıyor. Bunun karşısına gelecek yere de cihazın şarj indikatör lambası iliştirilmiş. Sol tarafta herhangi bir giriş, çıkış veya tuş yer almazken, sağ tarafta üste doğru ses kademe tuşları, altında da açma/kapama tuşu bulunuyor. Her nedense bu tuşlara basmak bize biraz zahmetli geldi. Üstte 3.5 mm’lik kulaklık jakı hemen dikkat çekiyor. Onun yanında kapak arkasına gizlenmiş microUSB portu, onun yanında da microSIM kart girişi var. Şimdiye kadar genellikle Apple’ın akıllı telefonlarında gördüğümüz microSIM kartın artık Nokia tarafından da kullanıldığını görüyoruz. microSIM kart ve microUSB portlarını açmakta başlangıçta sorun yaşayabilirsiniz. Bu kapaklar üzerinde etiketlerle bilgilendirme yapılmış, yine de bu etiketlerin yeteri kadar yardımcı olmayacağını düşünüyoruz. microUSB port kapağını açmak için kapağın kulaklık jakı tarafındaki ucuna bastırmanız gerekiyor. Böylelikle kapağın 90 derece açıldığını göreceksiniz. Bu kapağı açtıktan sonra yanda yer alan microSIM kart kapağını da boşluğa doğru kaydırdığınızda microSIM kart tepsisinin yerinden oynadığını göreceksiniz. Sonrasında bu tepsiyi yerinde çıkarabilir, microSIM kartınızı yerleştirip yeniden yerine takabilirsiniz. Nokia’nın düşündüğü bu sistem akıllıca, ancak özellikle microUSB kartını açmanın biraz zor olduğunu söyleyelim. Cihazın alt kısmında hoparlör ızgarası mevcut. Büyük bir ihtimalle mikrofon da bu ızgaranın içine gizlenmiş.

nokia-n9-inceleme-00015

Nokia N9’un arkasındaki kamera yekpare kalıp üzerinde açılmış elips şeklindeki bir açığa yerleştirilmiş metal plaka üzerinde yer alıyor. Nokia logosu ve Carl Zeiss Tessar yazısının yer aldığı bu plakanın sonunda Nokia N9’un 8 megapiksel kamerası yer alıyor. Çift LED flaş ise kameranın üstüne gelecek şekilde polikarbon kalıbın içine yerleştirilmiş. Nokia N9’da yekpare kalıplı yapısından dolayı herhangi bir yerinde pil için bir delik, kapak, vs. yok. Bu da bataryanın değiştirilemeyeceği anlamına geliyor. Bizce bir sorun yok. Bu şekilde herhangi bir yeri oynamayan, oldukça sağlam, rahat kullanım hissi veren bir cihaz kullanmış oluyoruz.

nokia-n9-inceleme-00037

Nokia N9 sağlam, kolay kolay çizilecek veya darbe alacak bir cihaza benzemiyor. Buna rağmen endişe taşıyanlar için Nokia, N9 ile birlikte bir plastik kılıf da hediye ediyor. Nokia N9’u tamamen saran bu kılıf sadece ekranı, kamerayı, flaşı, microUSB portunu ve hoparlör ızgarasını açık bırakıyor. Yine de biz çıplak kullanmayı tercih edenlerdeniz.

Video: Nokia N9 Donanım İncelemesi

Donanım

Tasarım ve malzeme açısından kaliteyi oldukça üst seviyelere taşıyan Nokia N9’un ekranı da bir o kadar ilgi çekici. Nokia’nın AMOLED ekran teknolojisi ClearBlack’i barındıran 3.9 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekran Windows Phone cihazlarını saymazsak, Nokia cihazlarında şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek çözünürlük değerini içeriyor. Ekranın üstünü kaplayan Gorilla Cam sayesinde çizilmelere karşı ekstra korumanın sağlandığını belirtelim. Ayrıca camın sürtünme katsayısı iyi ayarlanmış, Nokia N9’u parmaklarınızla kontrol ederken parmağınızın ekran üzerinde kaydığını hissedebilirsiniz. Gorilla Cam ile AMOLED ekran arasındaki boşluksuz yapı sayesinde Nokia N9’un ekranı çalışırken güzel bir görüntü oluşturuyor. Ekranın üzerindeki yansıtma önleyici özel yapı sayesinde ışığın yoğun olduğu ortamlarda yüzünüzün ekran üzerinde fazla yansıma yapmasının önüne geçiliyor. Ayrıca ekranın dışarıda güneş ışığı altında da iyi bir görünebilirlik sunduğunu söyleyelim.

nokia-n9-inceleme-00017

Cortex A9 çekirdekli işlemci taşıyan cihazların sayısının arttığı bir ortamda Nokia N9’un tek çekirdekli 1 GHz Cortex A8 işlemcili TI OMAP 3630 yongasetiyle geldiğini görüyoruz. Buna PowerVR SGX530 GPU eşlik ediyor. 1 GB RAM, 16 ve 64 GB’lık dahili bellek, 802.11b/g/n Wi-Fi, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.7 Mbps Bluetooth 2.1+EDR, A2DP desteği, GPS, NFC gibi başlıca teknik özelliklerin bulunduğu Nokia N9 yukarıda da belirttiğimiz gibi microSIM kartla çalışıyor. Yakınlık, ivmeölçer, dijital pusula gibi sensörler içeren cihaz barındırdığı ek mikrofon sayesinde aktif gürültü bastırma özelliği de sunuyor. Nokia N9’un dört bant GSM (850/900/1800/1900) ve beş bant HSDPA (850/900/1700/1900/2100) hücresel şebeke bağlantı desteğine sahip olduğunu belirtelim.

Galeri: Nokia N9 İlk Kurulum
[nggallery id=723]

Yazılım (MeeGo)

Nokia’nın söz verdiği MeeGo cihazı olan Nokia N9’da Harmattan v1.2 şeklinde özel bir MeeGo versiyonu çalışıyor. Nokia’nın üzerinde uzun süreli ve fazla emek harcadığı bu işletim sisteminin sunduğu kullanım kolaylığı, pratiklik ve esneklik düşünüldüğünde Nokia’nın Windows Phone’u tercih etme kararını erken mi aldığını düşünmeden edemedik.

nokia-n9-inceleme-00030

Nokia’nın Symbian’da eksik kaldığı dokunmatik hareketlerle kontrol konusunda MeeGo’da epey yol alındığını gözlemledik. MeeGo arayüzünü sadece parmaklarınızla rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Zaten bu fikirden yola çıkan Nokia cihazın ön yüzüne herhangi bir fiziksel tuş veya kontrol birimi yerleştirmemiş.

MeeGo’nun kullanıcı arayüzü üç farklı ana ekran üzerine kurulmuş: Canlı besleme, uygulama menüsü ve çoklu görev. Bu üç ekran arasındaki geçişler ekranın sağ veya sol kenarından ortasına doğru yapılan parmak sürükleme hareketleriyle sağlanıyor. Canlı besleme sayfasında kullanıcıya gelen son mesaj, e-posta iletisi, cevapsız gibi bildirimlerin bilgisi, ayrıca kullanıcının telefonuyla bağlandığı Facebook ve Twitter hesaplarından durum güncellemeleri ve takip ettiği RSS beslemelerinin yeni elemanları aşağı doğru akan bir yapıda görüntüleniyor. Güncelleme işlemi otomatik olarak yapılabildiği gibi sayfanın üst kısmında yer alan Yenile butonuna dokunarak yapılabiliyor. Bu sayfa üzerinde tarih ve hava durumu bilgisi de yer alıyor. Uygulama menüsüyse Nokia N9’da yüklü olan tüm uygulamaları aşağı doğru akan bir yapıda gösteriyor. Bu menüdeki uygulama kısayollarının sıralamasını iPhone’dakine benzer şekilde değiştirebilirsiniz. Aynı şekilde silmek istediğiniz herhangi bir uygulamanın ikonunun üzerine parmağınızı basılı tutup belirecek çarpı işaretine dokunmanız yeterli.

MeeGo’nun güzelliğinin çoklu görev ekranında biraz daha fazla ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Herhangi bir an telefonda açık olan tüm uygulamaları anlık küçük resimleriyle birlikte bu sayfada görmek, birden fazla açık uygulama arasında hızlı geçiş yapmak mümkün. Bu küçük resimlerin boyutları bir çimdik hareketiyle değiştirilebiliyor. Herhangi bir uygulama kapatılmak istendiğinde de parmağı küçük resmin üstüne basılı tutup çarpı işaretinin çıkmasını beklemek ve bu çarpı işaretine dokunarak kapatma işlemini gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca bu ekran üzerinden açık olan tüm uygulamalar da kapatılabiliyor. Herhangi bir uygulama açıkken ekranın sağından, solundan, üstünden veya altından ortasına doğru parmağınızı sürüklediğinizde ise o uygulamadan uygulama menüsüne veya çoklu görev ekranına geri döndüğünüzü göreceksiniz. Bu geçişler herhangi bir takılma olmadan, pürüzsüz bir şekilde gerçekleştiriyor, ki MeeGo’nun bu özelliği kullanıcı hayran bıraktıracak derecede.

MeeGo’nun grafiksel arayüzü göze oldukça hoş geliyor. Uygulama menüsünde kullanılan dairesel kısayol ikonlarının ayrı bir hava kattığını belirtelim. Üstelik Nokia N9’un yüksek çözünürlüklü Clear Black AMOLED ekranı da arayüzün çekici görünmesi konusunda kendi üstüne düşen görevi yapıyor. Nokia N9’da da N8 ve E7’deki gibi saati gösteren ve AMOLED ekranda sadece saatin gösterildiği pikselleri aktif hâle getiren bir ekran koruyucu yer alıyor. Yeni bir e-posta veya yazılı mesajın gelmesi durumunda bu gibi bildirimleri de ekran koruyucu içinde görmek mümkün. Ekran koruyucusu aktifken ekrana art arda iki kez tıklattığında ekranın açıldığını ve karşınıza özel bir bekleme ekranının geldiğini göreceksiniz. Duvar kağıdının özelleştirilebildiği bu ekranda gelen son bildirimleri görmek mümkün. Bir bildirimin üzerinde parmağınızı kaydırdığınızda ise o bildirimin ait olduğu uygulama yükleniyor. Bu bekleme ekranında da saat ve tarih bilgileri yer alıyor. Öte yandan MeeGo’da da iOS ve Android’deki bildirim tepsisine benzer bir mekanizma var. Cihazın durum bilgilerinin yer aldığı üst çubuğa dokunduğunuzda aşağı doğru açılan tepsi üzerinde cihazın profilinin değiştirilmesi, ses seviyesinin ayarlanması, mobil bağlantı durumu ve bağlı hesaplardaki durum bilgileri gösteriliyor.

MeeGo’da bağlanabilirlik açısından da birçok işlem yapılmış. Uygulama menüsü içinde yer alan Hesaplar bölümüne girdiğinizde telefonun Skype, Google, Facebook, Twitter, Nokia, Picasa, Flickr, YouTube gibi internet servislerini, ayrıca Exchange, CalDAV gibi araçları ve SIP profillerini desteklediğini göreceksiniz. Bu durumda sadece kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapıp bağlanma işlemini tamamlamak mümkün oluyor. Ayrıca bunun dışında kalan diğer e-posta hesaplarını da Nokia N9 ile kullanabileceğinizi belirtelim. Söz konusu hesaplardan sizin için uygun olanları telefona tanıttıktan sonra cihazda yüklü olarak gelen Skype, Facebook, Twitter, Google Talk gibi uygulamaları hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Galeri: MeeGo
[nggallery id=722]

Nokia N9’da mesajlaşma özellikleri SMS ve anında mesajlaşma aynı çatı altında olacak şekilde tasarlanmış. Mesajlar uygulaması hem şebekeden gelen SMS mesajlarının hem de Facebook, Skype veya Google Talk gibi anında mesajlaşma servislerinden mesajların görüntülemesine veya yeni mesaj yazılmasına imkân veriyor. Mesajları Nokia N9’un ekran üstü tam QWERTY klavyesi yardımıyla hem yatayda hem de dikeyde rahatlıkla yazabilirsiniz. Ayrıca çeşitli emoticon’lar da kullanılabiliyor.

Nokia N9’da yüklü gelen mobil internet tarayıcısı Flash desteği barındırmıyor. Buna karşılık HTML5 desteği sunulmakta. Anlayacağınız birçok web videosuna erişme fırsatına sahipsiniz. Sayfa içinde yakınlaştırma veya kaydırma işlemleri dokunmatik hareketlerle rahatlıkla yapılabiliyor. Ayrıca dilediğiniz web sayfasının kısayolunu uygulama menüsüne ekleme şansınız var.

Nokia N9’da çeşitli Nokia uygulamaları da yüklü geliyor. Nokia Haritalar sayesinde kullanıcılar ücretsiz harita ve şehir rehberi erişimine sahip oluyor. Nokia Sürüş uygulamasıysa kullanıcılara navigasyon konusunda destek oluyor. Navigasyon uygulamasının pil tüketimi konusunda cömert davrandığını ve yanlış bir yola girildiğinde tekrar yeni bir rota çizmekte yavaş kaldığını belirtelim. Sürüş işlemini Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Ataşehir’e doğru olacak şekilde kurguladığımızı, TEM’den bir rota çizildiğini, ancak TEM’e girmek yerine Sultanbeyli’nin caddelerinden gitmeyi tercih ettiğimizi belirtelim ve yorumu size bırakalım. Belki şehir merkezinde bir yerde durum daha iyi olabilir, hemen kesin yargıya varmamak en iyisi gibi görünüyor.

Uygulama konusunda Nokia N9’da yüklü gelen çeşitli uygulamalar bulunuyor. Sık kullanılacağını düşündüğümüz Facebook ve Twitter bunların başında geliyor. Ayrıca Skype’ın da uygulamasının yüklü geldiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra Nokia Ovi Mağaza üzerinden de çeşitli uygulamalar indirmek mümkün. Uygulamaların içeriğine baktığımızda Ovi Uygulama Sihirbazı üzerinden uygulamaya çevirilen blogların uygulamalarının MeeGo üzerinde de çalışabildiğini gördük. Qt ile geliştirilmiş uygulamalar hem Symbian’da hem de MeeGo’da çalıştırılabiliyor. Bu nedenle Nokia N9 için geliştirilmiş uygulama sayısının daha da artacağını, Ovi Mağaza’da yer alan Symbian uygulamalarının MeeGo’da da çalıştırılacak hâle getirileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar uyku moduna girdiği söylenen bir platform için yazılımcıların ne kadar istek duyacağı tartışılır olsa da, Nokia’nın bu konuda teşvik edici bir rol üstlenmesi gerektiğini düşünüyor ve buna inanıyoruz. Nokia Türkiye’nin Ovi Mağaza’daki yerli uygulama ekosistemi için yaptığı çalışmaların buraya da yansımasını umut ediyoruz.

Nokia N9’da Wi-Fi kişisel erişim noktası özelliği de bulunuyor. Birçok akıllı telefonda gördüğümüz bu özellik sayesinde sahip olduğunuz mobil geniş bant internet paketini Wi-Fi destekli diğer cihazlarınıza Nokia N9 üzerinden paylaştırabilirsiniz. Bu özelliğin kullanımı için uygulama menüsünde bir Wi-Fi Hotspot uygulaması yer alıyor. Kurulum adımları arayüz üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilip bağlantı paylaşımı başlatılıyor. Nokia N9’da kolay kullanımlı bir Ayarlar bölümünün bulunduğunu da belirtelim. Bu sayede telefonun yönetimi kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu arada Nokia N9’da Track&Protect adı verilen bir uzaktan izleme, erişim ve koruma uygulaması da yüklü geliyor.

Video: MeeGo İncelemesi

Performans

Ortalıkta bir çift çekirdekli işlemci furyasıdır sürüp gidiyor. Ancak Nokia bu trendin uzağında tek çekirdekli işlemcilerle takılmaya devam ediyor. Nokia N9’da da buna uygun şekilde tek çekirdekli 1 GHz’lik TI OMAP 3630 yongaseti yer alıyor. Her ne kadar pazarlama açısından durum Nokia N9’un aleyhine gibi görünse de, Nokia’nın MeeGo’yu N9’da düzgün şekilde çalışacak şekilde optimize ettiğini gözlemledik. Tamam, telefonu ilk kullanmaya başladığımızda ufak tefek takılmalar, bir iki sefer kilitlenme yaşadık, ancak bir haftalık genel kullanıma baktığımızda Nokia N9’un oldukça iyi bir performans sunduğunu söyleyebiliriz.

nokia-n9-inceleme-00031

Nokia N9’da 1 GB’lık yüksek bir RAM geliyor. Bu sayede arkaplanda açık tutulan uygulama sayısının sınırı da bir hayli yüksek. Art arda uygulamalar açtık ve çoklu görev ekranında 28 farklı uygulamanın varlığını gördükten sonra telefonun limitlerine ulaştığını farkettik. Tabii, oyun veya video uygulaması gibi daha hacimli uygulamaları açtığınızda bizim ulaştığımız bu sayının düştüğünü farkettik. Özellikle bir yandan müzik dinlerken bir yandan da oyun veya video uygulaması gibi uygulamaları art arda açtığınızda cihazın bir yerden sonra zorlandığını daha açık bir şekilde hissedeceksiniz. Yine de, düzgün bir kullanım için çoklu görev ekranında ara sıra bir düzenleme yapmanızı ve açık olan pencereleri kapatmanızı öneririz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi açık uygulamalardan uygulama menüsü veya çoklu görev ekranına geçiş pürüzsüz bir şekilde gerçekleştiriliyor, bu da oldukça fazla etki bırakıyor, özellikle de video oynatımı sırasında.

Nokia N9’da çeşitli oyunlar da yüklü geliyor. Bu oyunların bazıları ekrana dokunarak, bazılarıysa cihazı hareket ettirerek gerçekleştiriliyor. Oyunların gayet düzgün şekilde çalıştığını, ekran tepkisinin oldukça iyi olduğun belirtelim. Bu da, Nokia N9’un optimizasyonunun iyi bir şekilde yapıldığını gösteriyor.

nokia-n9-inceleme-00005

Nokia N9’da 1450 mAh’lik bir batarya yer alıyor. Katalog değerlerine göre bu batarya 2G’de 380 saate kadar, 3G’de ise 450 saate kadar bekleme süresi sunuyor. Ayrıca 2G ve 3G şebekelerinde sırasıyla 11 ve 7 saate kadar görüşme desteği sunmakta. 50 saate kadar aralıksız müzik dinleme imkanının bulunduğunu da belirtelim. Deneyimimiz Nokia N9’un bataryasının 3G ve Wi-Fi şebeke bağlantılarının ve eş zamanlama özelliğinin açık olduğu normal bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkardığını gösterdi. Her akşam eve geldiğinizde Nokia N9’u ertesi gün için şarj etmekte fayda var gibi görünüyor. Tabii, ekranın parlaklığını kısarak, 3G bağlantısını kapatarak ikinci günü de çıkaracak şekilde ayarlamalar yapabilirsiniz.

Nokia N9’da özel bir mikrofon sayesinde arkaplandaki gürültüyü bastırma özelliği sunuluyor. Bu sayede gürültülü ortamlarda sesiniz karşı tarafa daha anlaşılır biçimde gidiyor. Nokia N9 ile yaptığımız görüşmelerde karşı tarafın ses kalitesinin oldukça iyi olduğunu, ancak tizi biraz yüksek bulduğumuzu belirtelim. Bu arada Nokia N9’un ön yüzünde, ekranın hemen sağ altında bir kamera bulunuyor. Bu ikinci kamera görüntülü görüşmeler için yerleştirilmiş, ancak en azından şimdilik 3G şebekesi üzerinden video arama yapma imkânı sunulmuyor.

Nokia N9, son zamanlarda çıkan orta ve yüksek profilli diğer Nokia cihazları gibi NFC desteği barındırıyor. Bu sayede NFC destekli diğer cihazlarla tek bir dokunuşla dosya ve içerik paylaşımı gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca Nokia’nın tanıttığı ve önümüzdeki dönemde piyasaya süreceği çeşitli kablosuz kulaklıklarla ve hoparlörlerle eşleşme işlemini NFC üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirme imkânı mevcut. NFC ayarlarını Ayarlar uygulamasında Cihaz bölümü altında bulabilirsiniz.

Kamera

Nokia N9’un arkasında 8 megapiksellik, Carl Zeiss optikli, otomatik odaklı bir kamera ve çift LED flaş bulunuyor. Coğrafi etiketleme, yüz tanıma ve dokunarak odaklama gibi işlevler sunan bu kamera Nokia N9’un uygulama menüsünden ulaşılabilen kamera uygulamasın üzerinden kontrol ediliyor. Nokia N9’da fotoğraf veya video çekimi için atanmış özel bir tuş yok. Bu da çekim işlemini kamera arayüzünde yer alan sanal çekim tuşu üzerinden gerçekleştireceğiniz anlamına geliyor.

Kameranın fotoğraf veya video çekim moduna göre özel ayarları solda yer alan sütuna dokunarak gerçekleştiriliyor. Görüntü çekim ayarlarında sahne modu otomatik olarak belirlenebildiği gibi makro, gece gibi özel modlar da tercih edilebiliyor. 16:9, 4:3 veya 3:2 oranlarında, fotoğraf çekimi gerçekleştirmek mümkün. 8 megapiksellik fotoğraf çekimini 4:3 oranında gerçekleştirebildiğinizi, 16:9 veya 3:2 modlarında maksimum 7 megapiksele kadar çıkılabildiğini belirtelim. Video çekimi ise maksimum 720p’ye kaar yapılabiliyor. Bunun dışında WVGA çözünürlükte çekim yapılabiliyor.

nokia-n9-kamera-00026

Nokia N9’un kamerasının mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. Yine de, kullanıcılara tatmin edici bir deneyim sunuyor. Makro çekim modunu iyi bulduk. Ekrana dokunarak odaklama sayesinde amaçladığımız şekilde öndeki veya arkadaki objeye odaklanmış fotoğraflar çekmeyi başardık. Gece yaptığımız çekimlerde ise granülleşmenin varlığı görülüyor, yine de göz ardı edilebilecek seviyede. Çift LED flaş karanlık ortamlarda idare edecek şekilde fotoğraflar çekilmesine yardımcı oluyor. Gündüz yaptığımız çekimlerde aldığımız sonuç fena sayılmaz, ancak dikkatli bakıldığında bunlarda da granülleşmenin varlığı görülüyor. Renkleri gerçeğe yakın şekilde yakalama konusunda ise Nokia N9’un kamerasının fena sayılmadığını söyleyebiliriz.

Galeri: Nokia N9’un Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=721]

Video performansından bahsedecek olursak, Nokia N9’un bu noktada da idare edecek seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Düşük ışıklı ortamlarda da vasatın üstünde çekim yapılabiliyor, ancak optik dengelemenin yokluğu nedeniyle el hareketleri videoda istenmeyen titremelerin oluşmasına sebep oluyor.

Video: Nokia N9’un Kamerasından Örnek Video (720p)

Özetleyecek olursak, Nokia N9’un arkasındaki 8 megapiksellik kamera mükemmel değil, ancak çok da kötü değil. Günlük hayatta işinizi rahatlıkla görecek, sosyal ağlarda paylaşabileceğiniz fotoğraf veya videoları üretecek yeterlilikte. Bu arada çektiğiniz fotoğraf ve videoları Facebook veya Twitter gibi ortamlarda rahat bir şekilde paylaşmanızı sağlayacak kısayolun galeri içine entegre edildiğini de belirtelim.

Multimedya

Nokia N9’un video açısından zengin bir kod desteği mevcut. MP4, H.264, H.263 ve WMV formatlarının yanı sıra DivX ve XviD formatlarının da desteklendiğini görüyoruz. Ayrıca Nokia N9 .MKV uzantılı yüksek kaliteli videoları bile tanıyor. Ancak donanımın yetersizliği nedeniyle bu yüksek kaliteli videoları oynatmakta pek başarılı değil. Standart çözünürlükteki videolarda pek sorun yok. Aslında standart çözünürlükteki videoların zaten kaliteli göründüğü bir ortamda daha yüksek kaliteli videoyu tercih edip hem performans hem de depolama yeri açısından sıkıntıya girmenin ne gereği var, değil mi? Nokia N9’un Clear Black ekranının da görsel zenginliği arttırdığını belirtelim. Bu arada video uygulamasında izlemekte olduğunuz videoyla ilgisi bulunan YouTube videolarının listelendiği özel bir bölüm de bulunuyor, belirtmeden geçmeyelim.

Müzik tarafına baktığımızda Nokia N9’un MP3, WAV, eAAC+, WMA ve FLAC gibi formatları desteklediğini görüyoruz. Cihazın dahili belleğine bilgisayarınızdaki Windows Gezgini üzerinden atacağınız dosyalar otomatik olarak bulunuyor. Size sadece dinleyeceğiniz şarkıyı seçmek kalıyor. Müzik uygulamasının arayüzünün albüm kapaklarıyla daha hoş bir hâle getirildiğini belirtelim. Ancak çalan şarkıları seçmek, favorilere eklemek veya liste oluşturmak dışında bir ekolayzır ayarına rastlayamadık. Müzik uygulaması cihazda mevcut olan Ovi Müzik uygulamasıyla birbirine bağlanmış. Çalan şarkı ekranına baktığınızda bazı şarkılar için Ovi Müzik’ten beğenilebilecek şarkılar listesinin görüntülendiğine tanık olacaksınız. Bu listedeki herhangi bir bileşene dokunduğunuzda ise ilgili içeriğin Ovi Müzik’teki sayfası açılacak. Bu sayfa üzerinden şarkının ön dinlemesini yapabilir ya da TL cinsinden ödeme yaparak satın alabilirsiniz. Ovi Müzik’te aralarında yerli şarkıların da olduğu her türden binlerce popüler veya nostaljik şarkı yer alıyor.

Nokia N9’un kutusundan 3.5 mm’lik, mikrofonlu bir kulakiçi kulaklık çıkıyor. Kulaklığın kulağa giren bölümüne ufak bir açı verilmiş, böylece kulaklığın kulağa rahat bir şekilde oturması ve oynamaması sağlanmış. Kulaklığın ses kalitesini yeterli bulduğumuzu söyleyebiliriz, tiz hafif fazla olsa da bas ile arasında bir denge kurulduğunu söyleyebiliriz. Nokia N9’da FM radyo yer almıyor. Aslında internette rastladığımız bazı yazılarda FM radyo modülünün bulunduğu ancak bunun yazılımla sınırlandırıldığını okuduk. Belki, ilerleyen sürümlerde bu özellik kazandırılabilir, beklemek gerek.

Sonuç

Nokia N9’un çok talihsiz bir cihaz olduğunu söylemek gerek. Kaliteli bir tasarıma, yeterli donanıma, göze hoş gelen ve pratik şekilde kontrol edilebilen bir kullanıcı arayüzüne sahip. Ancak Nokia’nın almış olduğu stratejik kararlar doğrultusunda yönünü Windows Phone’a çevirmesi ve MeeGo’da vitesi düşürmesi sonucunda Nokia N9 geleceği belirsiz bir cihaz gibi duruyor. Telefonun malzeme kalitesi, estetiği ve sunduğu performans dikkate alındığında 1500 TL’lik fiyat mantıklı görülebilir, ancak MeeGo’nun geleceğinin belirsizliği, bu telefonu tercih eden kullanıcıların gelecekte tatmin edici bir kullanıcı deneyimi yakalamaya devam edip etmeyeceği konusunda soru işaretlerine neden oluyor.

nokia-n9-inceleme-00036

Aslında bu noktada iş Nokia’ya, MeeGo platformunu yeterli uygulamayla beslemesine kalıyor. Cihazda yüklü gelen uygulamalara bakıldığında Nokia’nın bu yönde çalışmalar yaptığını görüyoruz, hatta son olarak Spotify’ın MeeGo uygulaması için de ön ayak olduğunu okumuştuk. Ancak daha fazlasının yapılması gerek. Ovi Mağaza’daki Türkçe içerik sayısının arttırılması için çalışan Nokia Türkiye’nin uygulamaların MeeGo desteği konusunda da çalışmalar yapacağını düşünüyoruz. Zaten Qt’un kullanılması ve bu sayede Symbian uygulamalarının MeeGo’da da rahatlıkla çalıştırılabilmesi sayesinde kısa sürede Nokia N9’da çalışan yerli ve yabancı uygulama sayısının arttığını görebiliriz. Yine de, paragrafın başında söylediğimiz tekrarlayalım, bu noktada iş Nokia’ya düşüyor, uygulama geliştiricilerini MeeGo’ya destek verme konusunda ikna etmesi gerekiyor.

Nokia N9 ile aynı fiyat segmentinde iyi sayılabilecek alternatifler yer alıyor. Ancak işlevselliğin yanı sıra biraz da estetiğe, görünüşe önem veriyorsanız, o halde Nokia N9 diğerlerine göre biraz daha öne çıkıyor. Bize gelen siyah renk oldukça etkileyici, karizmatik nitelikte, bunun bir de cam göbeği veya majenta gibi canlı renklerinin ne kadar dikkat çektiğini düşünün. Ayrıca son olarak bir de beyaz renkli versiyonu tanıtıldı. Clear Black ekranı da cihaza ayrı bir hava katıyor. Nokia N9’un uzaktan ilgi çekecek bir cihaz olduğunu herhalde rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özetleyecek olursak, cihazın tasarımı, MeeGo’nun işlevselliği başarılı, ancak uygulama geliştiricilerinin MeeGo’ya ilgi gösterip göstermeyecekleri ya da gösterseler bile bunun süresinin ne olacağı kafalarda soru işareti yaratıyor.

İLGİLİ HABERLER