Manşetler

SpaceX’in muhteşem uzay aracı Starship ilk yörünge testi için hazır

spacex starship

SpaceX, geçtiğimiz hafta Starship uzay aracının tamamen monte edilmiş haliyle ilk yörünge uçuş testine hazır olduğunu duyurmuştu. Bu hafta gerçekleştirilecek bir fırlatma provası ve düzenleyici onayın ardından planlanan test için SpaceX CEO’su Elon Musk, Twitter’da yaptığı paylaşımda fırlatmanın nisan ayının üçüncü haftası sonuna doğru gerçekleşme eğiliminde olduğunu belirtti.

Starship, SpaceX’in Ay ve Mars’a astronot ve yük taşımak amacıyla tasarlanan uzun süredir beklenen amiral gemisi uzay aracı. En önemlisi, parçaların yeniden kullanılabilir olması ve Dünya’nın yüzeyinden kalkışı sağlamak için Super Heavy adı verilen dev bir roketle uzaya fırlatılıyor.

SpaceX, Mars’a düzenlenecek görevlerle ilgili olarak Starship’in kullanımına yönelik beş dakikalık bir bilgisayar animasyonu videosunu yayınladı. Videoda, Mars’taki yakıt ikmali ve Elon Musk’ın gezegen üzerindeki bir üs fikri gibi unsurlar da yer alıyor.

SpaceX’in Starship uzay aracı, şirketin ABD Teksas’taki Boca Chica’daki Starbase tesisinde testler için hazır durumda bekliyor. Starship, Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) geçtiğimiz yaz, bazı çevresel etkilerin yaşanacağını belirlemesiyle başlayan süreçte bir dizi fırlatma gecikmesi yaşamıştı.

Şimdi ise Starship ve Super Heavy’nin yerden kalkabilmesi için sadece FAA’dan lisans alınması gerekiyor. FAA sözcüsü, The Street‘e gönderdiği bir e-postada, “FAA, lisans kararını sadece SpaceX’in tüm lisanslama, güvenlik ve diğer düzenleyici gereklilikleri karşıladığından emin olduktan sonra verecektir.” dedi.

FAA’nın İşletme Planı Danışma raporuna göre, Super Heavy’nin 17 Nisan’da fırlatılması planlanıyor ve 22 Nisan’a kadar her gün yedek tarihler bulunuyor. Ars Technica’ya bilgi veren kaynaklar, SpaceX’in FAA ile yakın çalıştığını ve düzenleyici kurumun nihayet lisans sağlaması beklendiğini belirtiyor.

Eğer 17 Nisan fırlatma tarihi gerçekleşirse, bu SpaceX’in Super Heavy’yi ilk kez fırlatmasına bir haftadan az bir zaman kaldığını gösteriyor. Fırlatma gerçekleştikten sonra, Super Heavy ve Starship ayrılacak; Super Heavy Meksika Körfezi’ne yönelirken, Starship yörüngeye girecek. Kısa bir süre sonra Starship, Dünya’nın atmosferine yeniden girecek ve Hawaii yakınlarındaki Pasifik Okyanusu’na dikey iniş gerçekleştirecek.

Bu tarihi fırlatma, hem SpaceX hem de uzay araştırmaları açısından büyük bir adım anlamına geliyor. Starship ve Super Heavy’nin başarılı bir şekilde fırlatılması ve işlevlerini yerine getirmesi, insanlığın Mars’a yolculuğu ve diğer derin uzay görevlerinde yeni bir çağın başlangıcını simgeleyebilir.

Elon Musk ve SpaceX ekibi, önümüzdeki haftalarda bu heyecan verici fırlatma öncesinde son hazırlıklarını tamamlamak için çalışmalarına devam ediyor. Eğer her şey planlandığı gibi ilerlerse, Starship’in ilk yörünge testi, Mars’a yapılan yolculukların ve insanlığın uzaya yayılmasının kapılarını aralayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER