Teknoloji

SpaceX’in Starship’i ilk yörünge testine hazır

spacex starship
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX, devasa ağır yük taşıma roketi Starship’in ilk yörünge uçuşunu, bu haftadan itibaren gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Şirket, geçen perşembe günü ABD Teksas’taki Boca Chica tesisindeki roketin yeni fotoğraflarını paylaştı.

“Starship, Starbase’te tam olarak yerleştirilmiş durumda” diyerek fotoğraflar hakkında bilgi veren SpaceX, ekibi önümüzdeki hafta bir fırlatma provası yapmayı ve ardından “yaklaşık bir hafta sonra düzenleyici onay beklenirken Starship’in ilk entegre uçuş testini” gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. Aynı gün, SpaceX’in sahibi Elon Musk, daha da hızlı bir süreç önerdi. Musk, Twitter’da “Starship yerleştirilmiş ve önümüzdeki hafta fırlatılmaya hazır, düzenleyici onay bekleniyor.” dedi.

Starship’in ilk yörünge uçuşunun tarihi, yaklaşık iki yıldır sürekli değişiyor. Şubat ayının başlarında, SpaceX roketin ilk kez yığılmış yakıt ikmali testini başarıyla gerçekleştirdikten bir hafta sonra, Musk, kalan testlerin iyi gitmesi durumunda şirketin Starship’i Mart ayında fırlatmayı deneyeceğini söyledi. Birkaç gün sonra, SpaceX aracın 33 adet ilk aşama Raptor motorunun tamamını statik ateşlemeye çalıştı, bunu daha önce hiç denememişti. Deneme, Starship’in ilk yörünge uçuşuna yönelik kritik bir adımdı, ancak roket tam olarak başarılı olamadı ve ateşlemenin sonuna kadar iki motor başarısız oldu.

Yine de, Musk’ın bu hafta paylaştığı zaman çizelgesi aşırı iyimser olabilir. Space.com‘a göre, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Starship için geçici olarak 17 Nisan’da bir fırlatma penceresi belirledi. Ancak, haber kaynağı FAA’nın, Starship’in yasal olarak uçabilmesi için SpaceX’e henüz bir fırlatma lisansı vermediğini bildirdi.

İLGİLİ HABERLER