Teknoloji

SpaceX’e yeni projeleri için büyük destek

spacex

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, gelecek planlarını gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attı. CNBC’nin haberine göre, şirket 850 milyon dolar değerinde büyük bir yatırım turunu tamamladı. Bu yatırımda şirketin hisselerine 419.99 dolar değer biçildi ve SpaceX’in piyasa değeri 74 milyar dolara ulaştı. Söz konusu yatırım, SpaceX’in gelecek planlarını gerçekleştirmesi için gerekli kaynağı sağladı.

SpaceX’in projelerinin maddi anlamda bir kâr getirebilmesi tahmin edilebileceği üzere pek kolay değil. Elon Musk, kısa bir süre önce şirketin Starlink uydu interneti projesi ve kârlılık arasında derin bir uçurum olduğunu belirtmişti.

SpaceX’in küresel yüksek hızlı bir internet şebekesi oluşturacak kadar uydu gönderme planı oldukça pahalı bir proje. Hâlâ beta aşamasında olan Starlink projesinin çok büyük paralar kazandırması pek muhtemel görünmüyor.

Şirket bir taraftan da kargo kapasitesi, insanlığı Ay’a götüren Saturn V roketinin kapasitesiyle rakip olabilecek bir uzay gemisi üzerinde çalışıyor. Bu süreçte çok sayıda başarısız test uçuşunun gerçekleşebileceği belirtiliyor. SpaceX’in Starship için nihai amacı yeniden kullanılabilirlik olsa da, son kazalar şirketin bunun için birkaç tane daha Starship üretmesi gerektiğini gösteriyor.

SpaceX özel bir şirket olduğu için mali bilançosunu kavramak biraz zor olabiliyor. Ancak yatırımcılar şirketin hem mevcut hem de gelecek girişimleriyle başarılı olacağına inanıyor gibi görünüyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Starlink projesinin toplam maliyetinin 10 milyar dolar olabileceğini belirtse de; kasada yaklaşık 1 milyar doların bulunması da SpaceX’e yeteceğe benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER