Teknoloji

SpaceX Japon milyarder Yusaku Maezawa’yı Ay’a götürüp getirecek

spacex yusaku maezawa japon milyarder

İnsanoğlu Ay’ın yüzeyine ayak bastığında bu satırların yazarı henüz hayatta değildi. Hem Türkiye hem de dünya çok farklı gündem konularıyla meşguldü. İnternet ise henüz üniversiteler arası iletişimi sağlayacak olan bir proje olarak ortaya çıkıyordu. Aradan geçen onca yıla rağmen bir daha Ay‘ı ziyaret eden bir insan çıkmadı. Ancak SpaceX‘in uzay turizmi projesiyle birlikte bu durum biraz olsun değişecek gibi görünüyor.

Şirket, belki taşıyacağı ilk turistin Ay’a ayak basmasını sağlamayacak, ancak onu Dünya’nın uydusuna mümkün olduğu kadar yaklaştıracak. Bu şerefe erişecek ilk kişi ise Japon moda mağazaları zinciri Zozotown‘ın kurucusu, milyarder Yusaku Maezawa oldu.

SpaceX‘in geçtiğimiz saatlerde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Hawthorne şehrindeki yönetim merkezinde düzenlenen basın toplantısında, CEO Elon Musk basın mensuplarına Ay’a yolculuk yapacak uzay turistini açıkladı. Musk, insanlığın mümkün olduğu kadar çabuk biçimde çok gezegende hayat sürebilen bir uygarlık hâline gelmesini istediğini, aynı zamanda insanları gelecekten heyecan duyar hâle getirmeyi umduğunu kaydetti.

Musk, SpaceX’e para ödeyip Ay’a yaklaşacak ilk müşterinin de Maezawa olduğunu açıkladı. Aynı zamanda onun yakında çıkacağı yolculukta nelerin olacağını da ana hatlarıyla özetledi. Maezawa, bu yolculuğunda yalnız olmayacak.

BFR 2023 yılında fırlatıldığında Maezawa’nın yanında, 5 günlük yolculuk boyunca kendisine eşlik edecek, mimardan müzisyene, moda tasarımcısından görsel medya yapımcısına kadar 6 ilâ 8 arası sanatçı ve zanaatçının olacağı söyleniyor.

Bu arada Maezawa da elde ettiği fırsatı, yolculuğuyla yakından ilgili olan Dear Moon Project (@DearMoonProjecT) adlı projesinin duyurusunu yaparak değerlendirdi. Bu projeyle dünyada kalan bizlere sanatsal esinlenme sağlamayı umuyor. Japon milyarderin SpaceX’in para ödeyen ilk sivil müşterisi olma şerefine nail olmak için ne kadar ödediği açıklanmadı. Aynı zamanda yaşam desteği ve güvenlik sistemleriyle ilgili detaylar da netlik kazanmadı.

Bu arada Musk, Maezawa’nın yolculuğunda kullanılacak BFR uzay aracı hakkında da birtakım bilgiler verdi. Başlangıçta SpaceX’in Falcon Heavy roketlerini kullanarak Dragon mürettebat kapsülünü Ay’a fırlatması ve geri getirmesi hedefleniyordu. Ne var ki, şirket bunun yerine “Big Falcon Rocket” adını taşıyan, gelişim aşaması Los Angeles Limanı’nda devam eden roketini kullanmayı tercih edecek. 118 metre uzunluğundaki BFR, 1100 metreküplük ya da 100 ton civarında mürettebat ve kargo taşıma kapasitesine sahip. BFR’ın yer testlerine 2019 içinde başlanması hedefleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER