Teknoloji

SpaceX iş gücünde yüzde 10 oranında kesintiye gidiyor

spacex

SpaceX, 2019’un ilk başarılı fırlatışını yapmasının ardından iş gücünde yüzde 10 oranında bir kesintiye gideceğini açıkladı. İlk olarak Los Angeles Times tarafından yayınlanan ve ardından da şirket tarafından doğrulanan habere göre, iki iddialı projeyi hayata geçirmeye çalışan şirket, mali açıdan bazı sıkıntılar yaşıyor.

SpaceX’in web sitesine göre, uzay teknolojileri şirketinde 6 binden fazla kişi çalışıyor. Alınan işten çıkarma kararından SpaceX’in hangi departmanlarının etkileneceği ise şu an için bilinmiyor. Amerikan astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek Crew Dragon isimli kapsülü test etmeye hazırlanan şirket, bir yandan da iki Falcon Heavy roketiyle ilk Starlink uydularını uzaya gönderecek. Buna ek olarak, Mars’a gidecek Starship’in testleri de bu yıl içinde başlayacak. Kısacası SpaceX’i oldukça yoğun bir yılın beklediği rahatlıkla söylenebilir.

Şirket tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Müşterilerimize hizmet sunmaya devam etmek, gezegenlerarası yolculuk yapabilecek uzay araçları geliştirme hedefine ulaşmak ve uzay tabanlı küresel bir internet erişimi sağlamak adına SpaceX’in ağırlıklarından kurtulması gerekiyor. Bu girişimlerden herhangi biri bile başka organizasyonların iflasına yol açmıştı. Bu nedenle ekibimizin bazı yetenekli ve çalışkan üyeleriyle yollarımızı ayırmamız gerekiyor. Başardıkları her şey ve SpaceX’in misyonuna olan bağlılıkları için onlara minnettarız. Bu karar, önümüzdeki zorlukların üstesinden gelmek adına gerekli olduğu için alındı.”

Yörüngeye uydu gönderen şirketlerin daha az fırlatmaya ihtiyaç duyması, SpaceX’in iş gücü kesinti kararı almak zorunda kalmasında etkili bir faktör olmuşa benziyor. SpaceX’in başkanı Gwynne Shotwell de geçtiğimiz eylül ayında yaptığı bir açıklamada bu duruma şu sözlerle dikkat çekmişti: “Piyasa çok yumuşak. Geçtiğimiz yıl başladık, bu yıl devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl dramatik bir değişim olup olmayacağını bilmiyoruz.”

The Wall Street Journal‘da yayınlanan bir habere göre, SpaceX yılda yaklaşık 2.5 milyar dolar gelir elde ediyor. NASA gibi kuruluşlar ve Iridium gibi şirketlerle yaptığı sözleşmeler, SpaceX’in temel gelir kaynağı durumunda. Ancak Gwynne Shotwell’in daha önce yaptığı bir açıklama ve yeni bir kredi alınmış olması, SpaceX’in 2017 ve 2018’in eylül ayları arasında kârda olmadığını işaret ediyor. Yeni roket ve uzay mekiği geliştirmek ve üretmek maliyetli bir iş olduğu için buna şaşırmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER