Teknoloji

SpaceX ilk kez roket ucunun iki parçasını da kurtardı

spacex

SpaceX uzay yolculuklarının maliyetini düşürmek adına yeniden kullanılabilir roketler geliştiriyor. Şirketin fırlatmaların ardından ateşleme roketlerini Dünya’ya güvenli biçimde indirmesi artık alışılmış bir durum.

Şirket, bu doğrultudaki eylemlerinde bir ilke imza attı. Uzaya fırlatılan son Falcon 9 roketinin burun kaplamasının iki yarısı da, yeniden kullanıma uygun biçimde yeryüzüne indirildi. SpaceX’in büyük bir sevinçle karşıladığı bu gelişmeyi şirketin CEO’su Elon Musk duyurdu.

Musk daha önce bu parçaların her birinin değerinin yaklaşık 6 milyon dolar olduğunu belirtmişti. Şirket şimdiye kadar denize düşen veya yüzen bir rampaya indirilen parçalardan bazılarını tekrar kullanmıştı. İki parçanın da bir geminin üzerindeki bir ağa indirilmesi durumunda hasar görme ihtimalinin azalacağı ve yeniden kullanım ihtimalinin kuvvetleneceği belirtiliyor.

Son kurtarma operasyonunun görüntüleri henüz ortaya çıkmış değil. Ancak SpaceX’in geçtiğimiz yıl başlığın bir yarısını yakaladığı bazı testlerin görüntüleri daha önce paylaşılmıştı. Falcon 9’un denizde kurulan platforma inişini gösteren videolar da yine şirket tarafından yayınlanmıştı.

SpaceX kısa süre önce Crew Dragon uzay kapsülünü başarılı biçimde test etmişti. Önümüzdeki dönem artacak olan yolculuk sıklığı öncesinde roketin mümkün olduğunca çok parçasını yeniden kullanılabilecek şekilde kurtarmak şirket açısından büyük önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER