Teknoloji

SpaceX Falcon 9 roketlerinden birini kaybetti

spacex falcon 9

SpaceX, Falcon 9 roketiyle Starlink internet uydularının beşinci grubunu yörüngeye taşıdı. Ancak Falcon 9’un yeniden yere indirilmesi sırasında işler planlandığı şekilde ilerlemedi.

Falcon 9’un kalkıştan yaklaşık 8 dakika 24 saniye sonra okyanustaki “Of Course I Still Love You” (Tabii Ki Seni Hâlâ Seviyorum) isimli yüzen iniş gemisine inmesi gerekiyordu. Ancak roket, hedefi tutturamadı ve okyanusa “yumuşak iniş” yaptı.

SpaceX, roketlerini dikey olarak indirme ve daha sonra bu roketleri yeniden kullanma konusunda başarılı bir performans sergiliyor. Ancak şirketin son 1 yıllık süreçteki denemelerinin biraz maceralı olduğu söylenebilir.

SpaceX Falcon 9 için tekrar kullanım aralıkları kısalıyor

SpaceX, geçtiğimiz nisan ayında üç adet Falcon Heavy roketini yere dik olarak indirmeyi başarmıştı. Ancak ana ateşleyici, inişten bir süre sonra iniş rampasından düşmüştü. Haziran ayında ise iki yan ateşleyici sorunsuz biçimde yere indirilmiş, ancak ana ateşleyici yüzen iniş gemisini birkaç metreyle kaçırmıştı.

SpaceX’in Falcon 9 roketlerini yeniden kullanma konusunda da iyiden iyiye hızlandığını ve kendi rekorunu kırdığını söylemek gerekiyor. Şirket, denize düşen roketi son olarak 16 Aralık’ta kullanmıştı. İki görev arasındaki sürenin 63 güne inmiş olması, SpaceX için önemli bir ilerleme olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER