Teknoloji

SpaceX roketinin patlamasına likit oksijen tankındaki gergi kolunun kopması neden olmuş

SpaceX CEO’su Elon Musk, 28 Haziranda gerçekleşen Falcon 9 patlamasının roketin üst kısmında bulunan likit oksijen tankındaki gergi kollarının birinin kopmasından kaynaklandığını açıkladı. Helyum basınç kanallarını dengede tutmak amacıyla tankın içine yüzlerce gergi kolu yerleştirildiği belirtilirken; Musk, yaklaşık 4,5 ton kuvvete dayanması gereken gergi kolunun 0.9 ton kuvvetin altında dağıldığını dile getirdi.

Söz konusu sonuca ilk araştırmanın ardından ulaştıklarının altını çizen Elon Musk, kapsamlı incelemenin ardından daha net bir sonuca daha varılabileceğini ifade etti.

Yaklaşık 60 cm. uzunluğunda ve 2.5 cm. kalınlığında çelik bir çubuk olan gergi kolunun benzerleri, daha önce pek çok Falcon 9 uçuşunda kullanıldı. SpaceX’in gergi kolu arızasına neyin yol açtığını henüz bilmediğini belirten Elon Musk, materyalin hatalı olabileceğini dile getirse de, tedarikçinin ismini açıklamadı. SpaceX, önümüzdeki dönemde Falcon 9 roketlerinde farklı gergi kolları kullanmayı planladığını duyurdu.

Gergi kolunun kopmasının ardından helyum tanklarının üst kademedeki likit oksijen tankına aşırı miktarda helyum saldığı ifade edildi. Tankta basıncın artması da, roketin patlamasına neden oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürülen kargoları taşıyan ve Falcon 9’a bağlı olan Dragon kapsülü patlamanın ardından bir süre daha işlev gösterebilmiş ve kontrol merkeziyle iletişim kurabilmişti. Dragon’da farklı bir yazılım olduğu takdirde kapsülün paraşütlerini açıp içindeki malzemeleri kurtarabileceği ifade edilirken; Elon Musk, Dragon’un gelecek versiyonlarında bu yönde yazılım güncellemesi yapılacağını belirtti.

7 yılda ilk kez bir düşüşle karşılaştıklarını söyleyen Elon Musk, başarının ardından SpaceX olarak rehavete kapıldıklarını ve patlamanın kendilerine bazı şeyleri yeniden hatırlattığını dile getirdi. Musk, yaşanan patlamanın SpaceX ile NASA arasındaki mürettebat taşıma anlaşmasını etkilemesini beklemediğini sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER