Teknoloji

SpaceX roketi fırlatmadan kısa süre sonra patladı

SpaceX’in Cape Canveral’daki uzay üssünden fırlattığı Falcon 9 roketi, fırlatmadan 2 dakika 19 saniye sonra havada patladı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme götürme amacıyla yola çıkan rokette mürettebat bulunmuyordu. Daha önce 18 başarılı görev gerçekleştiren SpaceX, 19. denemesinde ilk kez başarısızlığa uğradı.

Başarısızlığa uğrayan görevin ikinci aşaması, SpaceX’in yeniden kullanılabilir roket projesi için bir test niteliği taşıyordu. SpaceX daha önce iki kez Falcon 9’u yeniden kullanılabilir biçimde indirmeye çalışmış, ancak bu testler de başarıyla sonuçlanmamıştı. SpaceX, Falcon 9’un yeniden kullanılabilmesi için bir sonraki testini 9 Ağustosta Jason-3 uydusunun fırlatılması sırasında gerçekleştirilecek. Daha önceki denemelerde Falcon 9’u denizde kurulan özel bir platforma indirmeye çalışan SpaceX, bir sonraki testinde roketi Vandenburg Hava Üssü’ne indirmeyi planlıyor. Son seferde yaşanan talihsizliğin SpaceX’in takvimini etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor.

Falcon 9’un havada patlaması, şu an için Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotları etkileyecek gibi gözükmüyor. Rus uzay ajansı Roscosmos tarafından 3 Temmuzda gerçekleştirilecek uçuşun gerekli yeniden yüklemeyi yapması planlanıyor. Roscosmos’un uçuşu olmasa bile, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotlara eylül ayının sonuna yetecek kadar malzeme bulunuyor.

SpaceX CEO’su Elon Musk, roketin oksijen tankında yaşanan bir problemin patlamaya neden olduğunu açıkladı. Musk, problemin kaynağını bulmak için eksiksiz bir inceleme gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Falcon 9 roketine yerleştirilen Dragon kargo gemisinde toplam ağırlığı 2.2 tonu bulan tedarik, gıda ve deney malzemesi bulunuyordu. Project Sidekick kapsamında iki adet Microsoft HoloLens başlığı da kargo gemisine yerleştirilmişti. Microsoft CEO’su Satya Nadella da Falcon 9’un patlamasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Uzay zordur… NASA seninle birlikteyiz ve yeniden denemeye hazırız!” sözlerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER