Teknoloji

SpaceX en güçlü Falcon 9 roketinin kalkışını bir gün erteledi

spacex SpaceX bir süredir Bangladeş’e ait Bangabandhu-1 isimli iletişim uydusunu uzaya taşımak için hazırlık yapıyordu. Söz konusu görev, şirketin bugüne kadarki en gelişmiş Falcon 9 roketinin kullanılacak olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 10 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan kalkış, fırlatmaya 1 dakikadan az bir süre kalmışken ertelendi.

Yapılan açıklamada, kalkışın yer destek sistemlerindeki bir sorundan dolayı ertelendiği belirtildi. Söz konusu problemin aracın görev durdurma komutunu aktif hâle getirdiği ifade edildi. Kalkış penceresi sırasında sorunu çözemeyen şirket, çareyi kalkışı bir gün ertelemekte buldu. Yeni plana göre, en gelişmiş Falcon 9 roketi bu akşam uzaya fırlatılacak.

Bangabandhu-1’i uzaya taşıyacak olan Falcon 9 roketi, SpaceX tarafından “Block 5” olarak tanımlanıyor. Block 5, Falcon 9 için gerçek anlamda zirveyi temsil ediyor. Üretilen en gelişmiş Falcon 9 roketi olan Block 5’ten sonra şirket odağını dev bir roket ve uzay gemisinin birleşimi olan BFR’ye çevirecek.

SpaceX, en gelişmiş Falcon 9 roketiyle Bangabandhu-1’i yüksek yörüngeye yerleştirmeye çalışacak. Yeryüzünden 35 bin kilometre yüksekliğe taşınacak olan uydu, hem Bangladeş’in hem de çevre ülkelerin iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.

İLGİLİ HABERLER