Teknoloji

SpaceX Crew-5 görevi Dünya’ya geri döndü

spacex crew-5

SpaceX Crew-5 görevi güvenli şekilde Dünya’ya geri döndü. Şirketin “Endurance” adını verdiği Crew Dragon uzay aracı 12 Mart Pazar günü Türkiye saatiyle sabaha karşı Florida kıyılarına iniş yaptı. Crew-5 astronotları uzay aracında beş ay geçirmişti. Kapsülde NASA astronotları Josh Cassada ve Nicole Mann, Japon astronot Koichi Wakata ve Rus kozmonot Anna Kikina bulunuyor.

Dörtlü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda toplamda 155 gün geçirdi. Wailaki kızılderili kabilesinin bir üyesi olan Nicole Mann, uzaya giden ilk Amerikan yerlisi kadın olarak tarihteki yerini aldı.

Buna ek olarak, ilk kez bir Rus kozmonot özel bir Amerikan uzay aracıyla uçmuş oldu. NASA ve Roscosmos, Rusya-Ukrayna savaşının artırdığı gerilime rağmen, geçtiğimiz yıl bir koltuk paylaşımı anlaşması imzalamıştı.

SpaceX Crew-5 Japonya için bir rekora imza attı

Wakata ise uzaydan beşinci kez Dünya’ya dönerek Japonya için bir rekora imza attı. Daha önce geçtiğimiz sonbaharda Crew-3 ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu’na götüren Endurance ise ikinci yörüngesel yolculuğunu tamamlamış oldu. Uzay aracı SpaceX’in Florida’daki Dragon Lair tesisinde bir sonraki uçuşu için bakım ve yenilemeden geçecek.

SpaceX Crew-5 ekibine daha önce MS-22 Soyuz uzay aracıyla istasyona giden NASA astronotu Frank Rubio’nun dahil edilmesi gündeme gelse de, buna gerek kalmamıştı. MS-22’de mikro meteor çarpmasının ardından yaşanan sızıntı ile bu aracın Dünya’ya sadece iki kişiyle geri dönebileceği gerekçesiyle Rubio’nun Crew-5’e aktarılabileceği belirtilse de, Rusya’nın Sergey Prokopyev, Dmitry Petelin ve Frank Rubio’yu geri getirmek için yeni bir araç göndermesiyle birlikte bu ihtiyaç ortadan kalkmış oldu.

İLGİLİ HABERLER