Teknoloji

Crew-2 astronotları SpaceX ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiyor

spacex crew-2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX, Crew-2 göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na dört astronotu götürmek için yola çıktı. Geri dönüştürülmüş bir Falcon 9 birinci kademe ateşleyicisini kullanan SpaceX, astronotları taşımak için de daha önce de aynı görevi yerine getiren Crew Dragon kapsülünden yararlanıyor. SpaceX’in ilk defa üç farklı uzay ajansından astronotları uzaya taşıdığını belirtmekte de fayda var.

Crew Dragon kapsülü, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden uzaya fırlatıldı. Kapsülün Falcon 9 roketinden ayrılığının birinci ve ikinci aşamaları ve roketin ilk kademesinin yeryüzüne dikey şekilde indirilmesi başarıyla gerçekleştirildi. Ekip lideri olan NASA astronotu Shane Kimbrough, “Hepimiz adına yeniden uzayda olmaktan dolayı mutluyuz” ifadesini kullandı.

Falcom 9 roketinin ilk kademesi daha önce Crew-1 görevinde kullanılmıştı. Crew-2’nin Dragon kapsülü ise Demo-2 görevi çerçevesinde Robert Behnken ve Douglas Hurley’yi Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımıştı.

Crew-2 ekibinde NASA’dan Shane Kimbrough ve Megan McArthur, Japonya Uzay Keşif Ajansı’ndan (JAXA) Akihiko Hoshide ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Thomas Pesquet yer alıyor. Dört astronot da daha önce uzaya çıksa da McArthur ilk kez Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmiş olacak. McArthur, eşi Robert Behnken’in Demo-2 görevinde oturduğu koltuğa oturacak.

SpaceX Crew Dragon roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden Crew-2 ekibi, görevi Crew-1 ekibinden devralacak. Crew-1 ekibinin de bu ayın sonları itibarıyla Dünya’ya dönmesi planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER