Teknoloji

SpaceX’ten uydu taşıma rekoru

spacex starlink swarm

SpaceX, biraz gecikmeli de olsa, yörüngeye uydu taşıma konusunda dikkat çekici bir rekor kırdı. Şirket, Transporter-1 isimli göreviyle 143 uyduyu aynı anda yörüngeye götürdü. Bunlardan 133’ünü ticari uydular ve devlet uyduları oluştururken, SpaceX’e ait 10 Starlink internet uydusu da yörüngeye taşındı.

Transporter-1 görevinde kullanılan Falcon 9 roketinden daha önce Crew Dragon Demo-2 görevinde de faydalanılmıştı. Roket, 143 uyduyu yörüngeye götürdükten sonra Atlas Okyanusu’ndaki bir platforma indirildi.

Bu görev, SpaceX’in SmallSat Rideshare isimli programının ilk halkası olma özelliğini taşıyor. Söz konusu proje, normal şartları altında yörüngeye uydu fırlatmak için gerekli ekonomik kaynakları bulunmayan şirketlere yardım ediyor. Bu programa katılım ücretleri 1 milyon dolardan başlıyor. Bunun uzaya uydu göndermek için uygun bir meblağ olduğunu belirtmek gerekiyor.

SmallSat Rideshare’in benzerlerini başka şirketlerin çatısı altında bulmak da mümkün. Rocket Lab ve Virgin Orbit, bu konuda akla gelen ilk örnekler oluyor. SpaceX’ten yapılan açıklamada, uzaya gönderilen Starlink uydularının kutup yörüngesinde konumlandırıldığı ve bunun bir ilk olduğu da belirtildi.

SpaceX için bunun hem bir gururlanma sebebi hem de ekonomik fayda sağlayacak bir durum olduğu söylenebilir. Şirket şimdiye kadar büyük uydu şirketlerin veya devletlerin uydularını uzaya götürmüştü. Ancak artık SpaceX’in daha küçük ölçekli şirketlerin uydularını da taşıması ve elindeki roket filosunu daha etkin biçimde kullanmasını mümkün kılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER