İncelemelerManşetler

Sony Xperia L İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yıla üst sınıf Android telefonu Xperia Z ile giriş yapan Sony, ilerleyen aylarda alfabenin farklı harflerinden yardım alarak Xperia serisini genişletmeyi sürdürdü. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan yeni seçenekler arasında orta sınıfa mensup bir Android telefonu, Xperia L de yer alıyordu. Haziran ayında Türkiye’de de piyasaya sürülen bu akıllı telefon fiyat ile performans arasında bir denge arayan kullanıcıları hedefliyor. 4.3 inç ekran, çift çekirdekli işlemci, 8 megapiksel arka kamera gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan Xperia L ile ilgili merak ettiklerinizi yazının devamında yer alan detaylı incelememizde bulabilirsiniz.

sony-xperia-l-inceleme-00001

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Donanım

Sony’nin giriş ve orta seviye Xperia telefonları için belirlediği temel bir tasarım çizgisi var ve Xperia L de bu çizgiden sapma göstermiyor. Üst ve alt kenarları epey keskin olan telefonun kenarlarından arka panele doğru da bir yuvarlama yapıldığı dikkat çekiyor. Bu yuvarlak geçiş telefonun ergonomisi için olumlu bir adım teşkil ediyor. Öte yandan Xperia L’nin arka paneli içe doğru kavisli olacak şekilde tasarlanmış, tıpkı 2011’in Xperia arc ve arc S telefonları gibi. Ne var ki, o telefonlar ince bir profile sahipti. Xperia L ise onlara göre biraz daha şişman sayılır.

sony-xperia-l-inceleme-00002

128.7 x 65 x 9.7 mm.’lik boyutlara sahip olan telefonun kapladığı yüzey alanı çok fazla değil. Bu da telefonun tek elle tutulup kullanılmasını olumlu yönde etkiliyor. 9.7 mm.’lik kalınlık değerinin de ortalamalarda gezindiği söylenebilir. 137 gr. ortalamanın üstüne doğru sarkan bir değer olsa da Xperia L’nin çok da ağırlık hissi verdiğini söyleyemeyiz.

sony-xperia-l-inceleme-00004

Xperia L aslında daha az yüzey alanı kaplayan bir telefon olabilirdi. Ancak üstte ve altta uçlara doğru sivrilen üçgenimsi tasarım tercih edildiği için telefonun boyu, 4.3 inç ekranın boyunu normale göre biraz daha fazla aşıyor. Neyse ki, genişlik konusunda Xperia L fazla abartıya kaçmıyor. Ön bölümün büyük kısmını 4.3 inç TFT kapasitif dokunmatik ekran kaplıyor. 480 x 854 piksel çözünürlük değerine sahip olan bu ekran 228 ppi gibi bir piksel yoğunluğu sunuyor. Orta sınıf Android telefonların genellikle bu seviyede piksel yoğunluklarıyla geldiğini görüyoruz. Görüntü kalitesi bakımından rahatsız edici bir durumun olduğunu söyleyemeyiz. Ekran yüksek sayılabilecek görüş açılarına sahip, her ne kadar açı arttıkça renklerde değişimler biraz daha fazla hissedilse de genel olarak kullanıcı deneyiminin pek de olumsuz yönde etkilendiğini söyleyemeyiz. Ekranın derin siyahlara ve parlak beyazlara sahip olması da görüntü kalitesini olumlu yönde etkileyen önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Ekranın güneş ışığı altında da iş görecek derecede parlaklık sunduğunu belirtmemiz gerekiyor.

sony-xperia-l-inceleme-00008

Ekranın altında fiziksel navigasyon tuşları bulunmuyor. Bunun yerine ekran üstü sanal navigasyon tuşları tercih edilmiş. Diğer bazı Xperia telefonlarında olduğu gibi Xperia L’nin ekranının altında da bir lamba bulunuyor. Bu lamba bir bildirim geldiğinde veya telefon şarj edildiğinde yanıyor ve her bir durum için farklı renklere sahip. Bu lambanın yanında telefonun ana mikrofonu bulunuyor. Ekranın üstünde Sony logosu, onun üstünde de ahize hoparlörü yer alırken ön bölümde sol üst köşeye VGA çözünürlüklü kamera yerleştirilmiş.

sony-xperia-l-inceleme-00009

Xperia L’nin sol kenarında microUSB portu yer alırken sağ kenarında yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla ses, güç ve kamera butonları bulunuyor. Güç butonunun tasarım bakımından diğer Xperia Android telefonlarının çizgisini tutturduğu görülüyor. Aslında bu noktada ses ve kamera butonları için de benzer bir genelleme yapılabilir. Üstte 3.5 mm.’lik kulaklık jakı yer alıyor.

Telefonun arka kapağı tamamen çıkarılabiliyor. Bunun için sol kenarda üste doğru yerleştirilmiş çentiğe tırnağınızı sokmanız ve kapağı yukarı doğru itmeniz gerekiyor. Böylelikle kapak fazla zahmet gerektirmeksizin çıkıyor. Kapağın altında 1750 mAh kapasiteli çıkarılabilir batarya bulunuyor. Ayrıca mini SIM kart yuvasının da bataryadan bağımsız bir yerde konumlandırıldığını görüyoruz. Bu, telefonun SIM kartının bataryayı yerinden çıkarmadan değiştirilebileceği anlamına geliyor. Ne var ki, microSD kart yuvasına erişmek için bataryayı yerinden çıkarmak gerekiyor.

sony-xperia-l-inceleme-00005

Xperia L’nin arka kapağı plastikten yapılmış; dış yüzeyi hafif pürüzlü ve ışık altında parlayan küçük granüller barındırıyor. Elimizde bulunan siyah renkli test ürünü için durum böyle, beyaz renkli model için de benzer durumun geçerli olup olmadığınıysa bilmiyoruz. 8 megapiksel kamera sol üst köşeye yerleştirilmiş, yanına da LED flaş eklenmiş. Ortada Xperia logosu bulunurken NFC etiketi de ihmal edilmemiş. Hoparlör ise alta doğru yerleştirilmiş.

sony-xperia-l-inceleme-00012

Sony Xperia L’nin içinde 1 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8230 yongaset bulunuyor. Bu yongaset Adreno 305 GPU da içeriyor. 1 GB RAM’e sahip olan cihazın 8 GB’lık dahili belleğinin yaklaşık 5.8 GB’lık bölümü kullanıcılara ayrılmış. 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde dahili depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS destekli GPS, NFC, Wi-F Direct yer alıyor. HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps mobil geniş bant destekleri de hareket hâlinde yeteri kadar hızlı mobil geniş bant erişimi sağlıyor. Telefonda ivmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula da yer alıyor.

Yazılım

Sony Xperia L Android 4.1.2 Jelly Bean ile yüklü geliyor. Bunun üstünde de Sony’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü bulunuyor. Daha önce incelediğimiz Xperia telefonlarından bu kullanıcı arayüzüne aşinayız. Xperia L’de de çok farklı bir durumla karşılaşmıyoruz. Yalnızca ekranda kıstırma hareketi yaptığımızda tüm bileşenleri bulut şeklinde görmüyoruz, bunun yerine tüm giriş panelleri bir karusel şeklinde görüntüleniyor. Bu özelleştirme ekranı üzerinden yeni bileşen, kısayol, klasör veya giriş paneli ekleyebilir, sunulan çeşitli temalar arasından dilediğinizi seçerek kullanıcı arayüzünün renk düzenini değiştirebilirsiniz.

sony-xperia-l-inceleme-00015

Xperia L’nin kilit ekranını kaldırdığınızda karşınıza WALKMAN, Albüm, Filmler ve Sony Select gibi Sony’ye özel uygulamaların kısayolları çıkıyor. Sony, müzik çalar, galeri ve video oynatıcı ygulamaların yerine ilk üç uygulamayı yerleştirmiş; Sony Select de çeşitli Android uygulamalarının öne çıkarıldığı, indirme işlemi için Google Play’e yönlendiren bir vitrin uygulaması niteliği taşıyor.

sony-xperia-l-ekran-goruntuleri-00004

Sayfalı yapıda hazırlanmış olan uygulama menüsü içinde Google’ın çeşitli servislerine özel Android uygulamalarını görüyoruz. Bununla birlikte Sony’nin de ön yüklü olarak sunduğu OfficeSuite Pro, TrackID ve bunun gibi çeşitli uygulamalar da bulunuyor. Google Play Store’da bulunan binlerce ücretli veya ücretsiz uygulama arasından dilediğinizi telefona indirebilirsiniz.

sony-xperia-l-ekran-goruntuleri-00002

Xperia L’nin kilit ekranında kameranın hızlı şekilde açılmasını sağlayan özel bir kısayol bulunuyor. Ayrıca müzik çalar için de kilit ekranında küçük bir bileşen bulunuyor.

sony-xperia-l-ekran-goruntuleri-00001

Performans ve Batarya

Xperia L, 1 GHz çift çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, Adreno 305 GPU gibi başlıca donanım özellikleriyle orta sınıf Android telefonlarının çizgisini tutturuyor. Bu paketten elde ettiğimiz performansın da beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz. Ekranın tepkiselliği tatmin edici seviyede, kullanıcı arayüzünde gezinti esnasında da dikkate değer bir takılma veya kilitlenme gözlemlemedik. Uygulamalar da yeteri kadar hızlı şekilde açılıyor.

sony-xperia-l-inceleme-00021

Benchmark testlerinde Xperia L orta sınıf Android telefonlarıyla aynı çizgide sonuçlar veriyor. AnTuTu Benchmark testinde 10616 puan elde eden uygulama Quadrant Standart testinde de 4234 puanla geçen senenin başında çıkan HTC One X’e yakın bir performans elde ediyor. İnternet tarayıcı performansını ölçmek için başvurduğumuz SunSpider Benchmark testindeyse Xperia L, 2699.4 ms +/- %1.9’luk sonuç ile vasat bir performans çiziyor. Doğrusunu söylemek gerekirse SunSpider Benchmark testinin sonucu bizi pek şaşırtmadı. Chrome internet tarayıcısı web sayfalarını hızlı şekilde buluyor ve indirmeye başlıyor, ancak özellikle kod bakımından yoğun masaüstü sitelerde bazı bölümlerin yüklenmesi az da olsa zaman alıyor.

sony-xperia-l-inceleme-00013

Sony Xperia L’de yer alan 1750 mAh kapasiteli batarya katalog değerlerine göre yaklaşık 500 saate kadar bekleme, 9 saate kadar telefon görüşmesi yapma ve 43 saate kadar da müzik dinleme imkanı sunuyor. Tabii ki, pratik kullanımda rakamlar bundan daha aşağıda, ancak Xperia L’nin tek bir şarjda birkaç telefon görüşmesi yapma, e-posta kontrolü, sosyal ağlarda gezinme, kamerayla birkaç fotoğraf veya video çekme gibi normal yoğunluklu bir kullanım senaryosu dahilinde bir günü rahatlıkla çıkarabilir.

sony-xperia-l-inceleme-00019

Sony Xperia L’nin sinyal çekim gücü de fena görünmüyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca gerçekleştirdiğimiz sesli görüşmelerinde herhangi bir kesinti yaşamadık. Ayrıca iyi sinyal seviyesi sayesinde şebekenin desteklediği yerlerde mobil geniş bant internet erişiminden daha verimli şekilde yararlanmak mümkün oluyor. Diğer Sony Xperia telefonlarında olduğu gibi Xperia L’de de öndeki kamera 3G şebekesi üzerinden video aramalarının gerçekleştirilmesine yetmiyor. Ancak Skype ve bunun gibi diğer VoIP uygulamalarını kullanarak görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz.

Kamera

Sony Xperia L’nin arkasında yer alan 8 megapiksel çözünürlüklü kamera LED flaş ve otomatik odaklama özelliğiyle günümüzde orta sınıf bir kameradan beklenen en önemli unsurları bünyesinde barındırıyor. Xperia telefonlarından alıştığımız kamera kontrol arayüzü Xperia L’de de yüklü olarak geliyor. Kontrol elemanları ekranın sol kenarına yerleştirilmiş, ayrıca ekran üzerinde açılan bir tepsi üzerinde daha fazla ayarı görmek mümkün oluyor.

sony-xperia-l-inceleme-00018

Fotoğraf çekim işlemi için telefonun sağ kenarında yer alan kamera tuşunu kullanabileceğiniz gibi ekrana dokunarak veya kamera uygulaması içinde yer alan sanal tuşları kullanarak da çekim yapabilirsiniz. Ekranın sağ kenarında fotoğraf ve video çekim tuşları yan yana yerleştirilmiş, böylelikle istendiği anda fotoğraf veya video kaydına hızlı şekilde başlanabiliyor. Öte yandan video çekimi yapılırken 1 megapiksellik sabit görüntüler de yakalanabiliyor. Xperia L’de HDR modunun bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

sony-xperia-l-kamera-00001

Sony Xperia L, 8 megapiksellik eksiksiz çözünürlükte 4:3 görüntü oranında fotoğraf çekerken 16:9 formatında fotoğraflar da 5 megapiksel çözünürlükte üretiliyor. Telefonun deklanşör hızı biraz düşük, çekim tuşuna bastıktan sonra karenin yakalanması için 1-2 saniye gibi sürenin geçmesi gerekebiliyor. Özellikle düşük ışıklı ortamlarda veya gece yaptığınız çekimlerde telefonu mümkün olabildiğince sabit şekilde tutmanızı tavsiye ederiz. Kamerayla aydınlık ortamlarda çekilen fotoğraflar yeterli parlaklık seviyesine ve detaya sahip. Aydınlatılmış iç ortamlarda da kameranın fena sonuç vermediğini söylemek gerek. Makro çekimlerde fena sayılmayan Xperia L ile çekilen fotoğrafların renk doygunluğu bakımından spektrumun biraz daha sıcak tarafına doğru kaydığını söyleyebiliriz.

Galeri: Sony Xperia L’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1267]

Her ne kadar 8 megapiksel kamera bulunsa da, Xperia L ile ancak 720p çözünürlükte video kaydı yapılabiliyor. Aslına bakarsanız 720p internette, özellikle de mobil geniş bant üzerinden paylaşım yapmak için yeterli bir çözünürlük sayılır. Yapılan çekimlerin yeteri kadar durağan olduğunu ve el hareketlerinin yol açabildiği titremelerinin etkisinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ses kaydıyla ilgili yorumlarımız biraz karışık. Aslına bakarsanız Xperia L’nin kamerası gürültünün fazla olmadığı ortamlarda herkesin ne dediğinin anlaşılacağı ve berraklığın iyi seviyede olduğu ses kayıtları üretir gibi görünüyor. Ancak test çekimini dışarıda, hafif rüzgarlı bir havada gerçekleştirdik. Rüzgar sesinin çekime etkisinin fazla olduğunu görüyoruz. Ayrıca yüksek frekanslı sesler de ses kaydını biraz olsun bozuyor gibi görünüyor.

Video: Sony Xperia L’nin Kamerasından 720p Video

Multimedya

Sony Xperia L multimedya konusunda diğer Xperia Android telefonlarının özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Sony kullanıcı arayüzüne kendi multimedya uygulamalarını eklemiş. Müzik çalar yerine Walkman’i, galeri yerine Albümler uygulamasını ve video oynatıcı yerine de Filmler uygulamasını görüyoruz.

sony-xperia-l-inceleme-00022

Sony Xperia L multimedya tarafında MP4, H.263, H.264 ve WMV formatlarını destekliyor. Cihazın belleğine attığınız video dosyalarını Filmler uygulaması sayesinde izleyebilirsiniz. Ne var ki, Filmler uygulaması alt yazı desteği ve 720p kalitesinde MKV videoların oynatılmasında yeterli olmuyor. Bu nedenle Google Play’deki diğer seçeneklere göz atmanızı tavsiye ederiz. Biz BSPlayer Free uygulamasını yükledik ve bunun sayesinde sözünü ettiğimiz 720p videoları da herhangi bir takılma olmaksızın oynatabildik.

sony-xperia-l-ekran-goruntuleri-00007

Xperia L müzik tarafında MP3, eAAC+, WMA ve WAV gibi geleneksel müzik formatlarını destekliyor. Müzik çalar uygulaması Walkman telefondaki şarkıları aynı ağ içindeki başka kaynaklar üzerinde hızlı şekilde oynatmaya başlayabilmesiyle dikkat çekiyor. Şimdi Çalınıyor ekranında yer alan Throw seçeneğiyle söz konusu işleve ulaşabilirsiniz. Ayrıca TrackID uygulaması sayesinde herhangi bir ortamda veya Xperia L’nin FM radyosunda çalan şarkıyı kimin söylediğini hızlı şekilde bulabilirsiniz.

sony-xperia-l-ekran-goruntuleri-00005

Telefonun arkasında yer alan ince ve uzun hoparlörün verdiği ses sizi şaşırtabilir. Beklenene göre daha yüksek bir ses çıkış şiddetine sahip olan bu hoparlör bas ve tiz bakımından da oldukça başarılı. Xperia L’yi bir yüzeye koyduğunuzda hoparlör çıkışı az da olsa kapandığı için seste biraz değişim oluyor, ancak bunun çok da rahatsız edici olduğu söylenemez. Özetleyecek olursak, Xperia L’nin hoparlörü sahiplerini müzik dinlerken veya video izlerken bir hayli memnun edecek.

Sonuç

Sony’nin Android ekosisteminde kendine hatırı sayılır bir yer bulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunda şirketin üst sınıf telefonlarının önemli bir rolü var, ancak orta sınıfa mensup olan üyeleri de yabana atmamak gerekiyor. Birçok ihtiyacı karşılayacak nitelikteki bu telefonlar özellikle ülkemizdeki kullanıcılar tarafından da fazlasıyla beğeniliyor. Geçen yılın orta sınıf Xperia telefonları Xperia P ve U’nun fazlasıyla ilgi gördüğünü gözlemlemiştik. Xperia L de bu bayrağı 2013 yılında taşıyabilir gibi görünüyor. Her ne kadar tasarım bakımından Xperia P ve U’ya göre daha mütevazı olsa da, barındırdığı teknik özelliklerle bu telefon yeteri kadar alıcı potansiyeline sahip.

sony-xperia-l-inceleme-00020

Xperia L’nin 4.3 inç ekranı yeteri kadar büyük sayılır, sahip olduğu 480 x 854 piksel çözünürlük de tatmin edici bir görüntü kalitesi sunmayı başarıyor. İşlemci-RAM paketi birçok uygulamayı rahatlıkla çalıştıracak, 720p videoları bile oynatacak yeterlilikte. Yalnız 8 megapiksel kameranın 720p HD video kaydıyla yetiniyor olması işlemcinin bir handikapı gibi görünüyor. Fotoğraf ve video kalitesi bakımından da Xperia L’nin sahiplerini fazla üzmeyeceğini söyleyebiliriz. Xperia L, kendisi için biçilen 1000 TL civarında değerin karşılığını fazlasıyla veriyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER