Teknoloji

Snapdragon 765 ile ilk uygun fiyatlı 5G telefonlarını görebiliriz

qualcomm snapdragon 765
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Qualcomm’un amiral gemisi Snapdragon 865 yonga seti şirketin geleneksel Snapdragon Tech Summit etkinliğinin en büyük haberi olabilir. Ancak şirket bu etkinlikte orta segment Snapdragon 765 yonga setin de duyurusunu gerçekleştirdi ve bazı detaylar paylaştı.

Snapdragon 765’in iki yeni işlemci içinde daha ilginç özellikler taşıdığını söylesek yanlış olmaz. Bunda entegre 5G modeminin ve daha ucuz, orta segment cihazlarda çalışacak olmasının etkisi bulunuyor.

Şu anda piyasada fazla 5G cihazı yok. Yurt dışında satışa sunulan çeşitli cihazlar var, ancak onlar da çok pahalı. Yakında çıkacak 865 bu noktada yardımcı olacaktır. Ancak bu işlemci sadece X55 5G modem ile birlikte çalışacak. Yani, gelecek yıl çıkacak Snapdragon 865’li tüm amiral gemisi Android telefonu teoride bir 5G telefonu olacak. Ne var ki, en ucuz Android telefonlarının yurt dışı satış fiyatının 750 dolar seviyesinde olması bekleniyor. Diğer taraftan 700 serisi yongalar ise çok daha ucuz akıllı telefonlarda, örneğin HMD’nin Nokia telefonlarında karşımıza çıkacak.

Böylelikle 5G deneyimine başlangıç için fiyat bariyeri daha da aşağı inmiş olacak. Qualcomm’un Snapdragon 765 adımı gelecek nesil iletişim şebekelerinin daha fazla müşteriye ulaşmasında önemli katkıda bulunacaktır. Böylelikle üst sınıf bir telefon satın almadan da bu deneyim yaşanabilecek.

qualcomm snapdragon 5g

Aslında Snapdragon 765’in 865 işlemcili telefonlara göre daha iyi 5G deneyimlerine kağı açması da mümkün olabilir. Çünkü, Snapdragon 865’in aksine, 765’te daha az güçlü olan X52 modem var. X55’in teoride desteklediği 7 Gbps hız yerine 3.7 Gbps maksimum hızı destekliyor. Ancak önemli bir avantajı var, o da 5G modemin doğrudan 765 yonga sete entegre edilmiş olması. Bu sayede X55’e göre daha iyi güç verimliliği sunması mümkün olacaktır. Aynı zamanda mevcut X50 modemine göre de daha geniş bir 5G standart yelpazesini destekleyecek. Qualcomm, mmWave ve 6 GHz altı bantların da destekleneceği sözünü verdi. Aynı zamanda bağımsız ve bağımlı 5G, TDD ve FDD ağ türleri de desteklenecek.

Snapdragon 765’in performansıyla ilgili olarak da Qualcomm, yapay zekâ işleme ve çoklu kamera sistemleri tarafında iyileştirmeler vadediyor. Aynı zamanda yeni Adreno 620 GPU barındıran Snapdragon 765G çeşidi de bulunuyor. Şirket, bunun Snapdragon 765’e göre yüzde 20 oranında daha iyi performans sunacağını belirtiyor. Şirketin burada Snapdragon 855 Plus ile benzer bir mantıkla hareket ettiğini görüyoruz.

Qualcomm, Snapdragon 765 ve 765G işlemcili telefonların 2020’nin ilk yarısından itibaren çıkacağını söyledi.

İLGİLİ HABERLER