Manşetler

Snapdragon 865 mobil işlemci ile ilgili bilmeniz gerekenler

snapdragon 865 özellikleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Qualcomm en yeni amiral gemisi işlemcisi Snapdragon 865’in duyurusunu dün başlayan Snapdragon Tech Summit etkinliğinde resmen yapmıştı. Etkinliğin ikinci gününde şirket yeni yongası hakkında bazı bilgiler paylaştı. Bu işlemcinin gelecek yıl göreceğimiz üst sınıf Android cihazlarında neler sunacağına dair detaylar verdi.

Qualcomm, Snapdragon 865’in mevcut yongalarına göre geniş yelpazeye yayılan iyileştirmeler sunacağını söylüyor. Özellikle söz konusu performans, yapay zekâ tabanlı işleme, fotoğrafçılık ve oyun gibi alanlardaki ilerlemelerin altını çiziyor.

Bağlantı ve Performans

Açıkçası Qualcomm için 5G odaklanılan en önemli noktalardan bir tanesi. Aslında burada yeni bir haber yok. Qualcomm aylar önce Snapdragon 865’in X55 modem ile birlikte çalışacağını açıklamıştı. Şu anda yurt dışında satılan ve X55 modem barındıran Galaxy Note 10 Plus 5G modeli ise mevcut Snapdragon 855 işlemciyle çalışıyor.

X55, geçen yılın X50 modemine göre büyük bir sıçrama sağlıyor. Maksimum veri indirme hızı X50’de 5 Gbps iken, X55 ile bu değer saniyede 7 gigabite çıkıyor. Daha da önemlisi X55, özellikle 6 GHz altı bantta, daha geniş yelpazede 5G frekansı destekliyor. Qualcomm’un söylediğine göre, X55 tüm önemli bölgelerde ve aralarında mmWave ve 6 GHz altının da bulunduğu, hem TDD hem de FDD frekanslardaki tüm bantlarda destek sunan ilk modem olma özelliğini taşıyor.

Bunların hepsi Snapdragon 865 için çok önemli. Çünkü 865 kendi başına dahili modem çözümü barındırmıyor. Hücresel bağlantı için X55 modem ile birlikte çalışması gerekecek. Bu, geçen yılın 855 işlemcisine göre önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Snapdragon 855’in bünyesinde entegre X24 LTE modemi bulunuyor. Eğer üreticiler 5G desteği sunmak istemezlerse, bu entegre birim sayesinde hücresel bağlantı desteğini sunabiliyor. Ancak 865 ile birlikte, 5G desteği efektif olarak gerekecektir. Buna ek olarak, Snapdragon 855 gibi, 865 de Wi-Fi 6 standardı için destek sunacak.

Performans tarafında da iyileştirmeler mevcut. Şirket, yeni Kryo 585 CPU’nun geçen yılın Snapdragon 855 işlemcisindekine göre yüzde 25 daha hızlı olduğunu, Adreno 650’nin ise yüzde 25 daha yüksek performans sunduğunu söylüyor. Bu, geçen yıl yapılan sıçramaya göre çok büyük sayılmaz. Hatırlatacak olursak, Snapdragon 855’in CPU’su Qualcomm’un 7nm işlemci mimarisini kullanan ilk yonga olmuştu ve 845’e göre yüzde 40’a varan oranda daha yüksek hız sunuyor. Ancak Snapdragon 865 işlemcili telefonların verilen her görevi rahatlıkla yerine getireceğini söyleyebiliriz.

qualcomm snapdragon 865

Kamera ve fotoğrafçılık

Qualcomm’un öne çıkardığı bir başka önemli alan da Snapdragon 865’in kamera tarafında getirdiği iyileştirmeler oluyor. Beklendiği üzere, yeni bir görüntü işaret işlemcisi (ISP) Spectra 480 var. Qualcomm’un burada vurguladığı en önemli özellik, Spectra 480’in saniyede 2 gigapiksel hızı destekliyor olması. Bu da yeni fotoğrafçılık yeteneklerine kapı açacaktır.

Snapdragon 865 işlemcili telefonlar 200 megapiksel çözünürlüklü fotoğraf çekimi, 8K video kaydı veya 720p çözünürlükte 960fps ağır çekim video çekimi yapabilecek. Bunlara ek olarak, yeni işlemci Dolby Vision HDR ile video kaydı yapabilecek ki, bu da mobil cihazlar için bir ilk niteliğini taşıyor.

Tabii ki, tüm bunlar için telefon üreticilerinin Qualcomm’un sunduklarını kamera donanımlarıyla karşılamaları gerekiyor. En azından Snapdragon 865’in bu yüksek profildeki imkanları sunarak temeli en baştan kurduğunu görüyoruz.

Oyun

Snapdragon 865 ile ilgili olarak oyun tarafında birkaç yenilik var. Yeni yonga ile ilk kez 144 Hz yenileme hızına sahip telefonlar desteklenecek. Bu değer, birçok üst sınıf oyun monitöründe destekleniyor. Ayrıca Qualcomm donanım üreticilerine ilk kez Adreno GPU’yu kendi uygulama mağazaları üzerinden güncelleme imkanı tanıyacak. Böylelikle oyuncular bileşen yazılımını, tıpkı PC GPU’larında olduğu gibi zaman zaman güncelleyebilecekler.

Yapay Zekâ (AI)

Snapdragon 865, 855’ten daha iyi AI yapay zekâ performansı vadediyor. Qualcomm, 865’te bulunan beşinci nesil Qualcomm AI Engine biriminin geçen yılın yonga setinde yer alan dördüncü nesil motordan iki kat daha güçlü olduğunu söylüyor. Üstelik buna rağmen yüzde 35 oranında daha iyi güç verimliliği sunduğunu da dile getiriyor.

Ayrıca yeni Qualcomm Sensing Hub da, Alexa veya Google Asistan gibi yapay zekâ tabanlı asistanlar için tetikleme kelimesini takip etme gibi işler için tasarlandı. Üstelik bunu 1 mW altında, aşırı derecede düşük güç tüketimiyle gerçekleştirme imkanı sunuyor, aynı anda birden fazla akıllı asistanın desteklenmesi de mevcut.

Snapdragon 865’in sunduğu bu imkanların ne kadarının son kullanıcıya ulaştırılacağı konusunda inisiyatif cihaz üreticilerinde bulunuyor. Qualcomm Snapdragon 865 işlemcili ilk telefonlar 2020 yılı içinde çıkacak.

İLGİLİ HABERLER