Manşetler

5G destekli iki Qualcomm işlemcisi; Snapdragon 865 ve 765 duyuruldu

qualcomm snapdragon 865

Qualcomm akıllı telefonlar için gelecek nesil amiral gemisi işlemcisinin duyurusunu gerçekleştirdi. Snapdragon 865, önceden olduğu gibi 5G desteği için dahili bir modem barındırmak yerine ayrı bir 5G modeme ihtiyaç duyuyor. Bu da entegre çözüm sunan telefonlar yerine daha pahalı ve güç tüketimi yüksek 5G telefonlarını görmeye devam edeceğimiz anlamına geliyor.

Qualcomm’un Snapdragon 865 yanında duyurduğu bir diğer yeni işlemci de Snapdragon 765 oldu. Bu işlemci ise entegre 5G desteğine sahip olacak. Ne var ki, 2020 model amiral gemisi Android telefonların çoğunda göreceğimiz 865’e göre daha az güçlü bir işlemci olacak.

Qualcomm, entegre 5G modemlere sahip Snapdragon yongaları sunacağını geçtiğimiz şubat ayından beri söylüyordu. Hatta IFA 2019’da 700 serisine mensup olan ve entegre 5G destekli bir işlemci tanıtacağını söylemişti. Ne var ki, Qualcomm’un entegre 5G desteğine sahip ilk işlemci ürününün daha az güçlü olan bir işlemci şeklinde seçilmesi, en üst seviyedeki 865 modelinde ayrı bir bileşene ihtiyaç duyulması garip görünüyor.

Snapdragon 865’li telefon için 5G modem gerekecek

Yani Snapdragon 865 de 5G desteğini mevcut nesil Snapdragon 855 ile aynı yöntemle sunacak. Ayrı bir 5G modem gerekecek. Bu işlemciyle birlikte ikinci nesil X55 modeli kullanılacak.

Aslında, eğer üreticiler yeni Snapdragon 865’i kullanmayı tercih ederse, 5G desteğini sunmaları zorunlu olacak. Qualcomm, 865 ve X55’in paket hâlinde sunulduğunu, 865’te dahili bir modem bulunmadığını söylüyor. Üstelik Snapdragon 865’i ayrı bir 4G modemle kullanıp 4G telefonu çıkarmak da mümkün olmayacak.

Her şey birlikte değerlendirildiğinde, 5G’nin çıkışının ilk zamanları için hâlâ işlerin karışık olduğunu söyleyebiliriz. Snapdragon 765’in dahili 5G desteğini sunması, sadece en üst sınıf değil, orta segment 5G telefonlarını da en sonunda görmeye başlayacağımızı gösteriyor. Diğer yandan, bu durum Samsung gibi üreticilerin en iyi telefonlarına 5G desteği eklemek için ayrı bir modem kullanmaları gerekeceğini gösteriyor. Bunun geri dönüşü de ek yonganın getireceği daha büyük hacim ve fazla güç tüketimi olacaktır. Gerçek anlamda entegre 5G çözümleri için daha fazla beklememiz gerekecek.

Qualcomm’un her yılın son ayında Hawaii’de gerçekleştirdiği Qualcomm Snapdragon Tech Summit etkinliğinde duyurulan bu iki işlemciyle ilgili daha fazla detayın bugün yapılacak farklı bir oturumda gerçekleşmesi bekleniyor.

Neredeyse tüm önemli Android telefonları Qualcomm’un 800 serisi işlemcilerini kullanıyor. Qualcomm’un 865 için açıklayacağı bilgiler 2020 yılında görmeyi beklediğimiz Pixel 5, OnePlus 8, LG G9 ve bunun gibi telefonlar için de bir ön gösterim niteliğinde olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER