Teknoloji

Samsung yeni Blu-ray oynatıcı üretimine girişmeyecek

Dönen disklerin dönemi yavaş yavaş kapanıyor. Samsung da bu formatın tabutuna bir çivi çaktı. Şirketten Forbes‘a yapılan açıklamada, 4K Ultra HD Blu-ray oynatıcıların üretiminin sonlandırıldığı kaydedildi. CNET de Samsung’un en azından bazı 1080p Blu-ray oynatıcıların üretimini bitirdiğini doğruladı. Samsung adına konuşan bir yetkili CNET’e, Samsung’un ABD pazarı için yeni Blu-ray veya 4K Blu-ray oynatıcı modelleri üretmeyeceğini söyledi.

Samsung’un açıklaması ABD pazarını ilgilendiriyor gibi görünüyor. Şirket bu konuyla ilgili resmi bir duyuru yapmadı. Yani hem bu ülkede birtakım Blu-ray cihaz modellerinin satışı sürebilir. Ya da ABD dışındaki belirli ülkelerde yeni Blu-ray oynatıcılarının piyasaya çıktığını görebiliriz.

Her ne olursa olsun durum, Blu-ray formatının yavaş yavaş bitmeye doğru gittiğini gösteriyor. Samsung’un Blu-ray pazarına olan ilgisini kaybettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Samsung, 4K Ultra HD Blu-ray oynatıcılarını piyasaya sürme konusunda epey hevesli görünüyordu. Şirket 2016 yılında bu formata özel ilk oynatıcı cihazını çıkarmıştı. Ancak Samsung pazarda erken havlu atmışa benziyor. Disklerin kullanımının da azaldığını belirtmek gerekiyor. Araştırma şirketi Nielsen, yakın zamanda Blu-ray ve DVD oynatıcı kullanımının azaldığını ortaya koyan araştırma sonuçlarını yayınlamıştı.

Nielsen’in 2018 ikinci çeyrek raporuna göre, DVD/Blu-ray oynatıcı gibi bazı cihazlar, internet üzerinden oynatan cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte ilgiyi kaybediyor. TV izleyen kesimin sadece yüzde 66’sının evlerinde bir disk oynatıcı cihaz olduğu, bir yıl önce bu oranın yüzde 72 olduğu belirtiliyor. ABD’yi kapsayan araştırmada ortalama bir Amerikan yetişkinin Blu-ray veya DVD oynatıcı ile günde ortalama 5 dakika geçirdiği de belirtiliyor.

İnternet üzerinden yayın servislerinin yaygınlaşması, 4K içerik yayınının da ucuzlaması DVD ve Blu-ray’e olan ilginin azalmasında önemli rol oynuyor. Apple ve Google gibi şirketler 4K filmleri 1080p HD filmlerle aynı fiyattan sunuyor. Ayrıca HD filmlerin 4K’ya yükseltilmesini de ücretsiz yapıyor. Amazon da fiyatlarında büyük indirime gitti. 

Disklerin hâlâ en iyi deneyimi, görüntü ve ses kalitesini sunduğunu söyleyebilirsiniz. İnternet bağlantısının kalitesine bağlı olmaması nedeniyle bunda haklılık payı var. Ancak internetten yayınların yaygınlaşması ve 4K filmlerin gerçek anlamda 4K çözünürlükte olmaması, orijinallerinin daha düşük çözünürlükte çekilmiş olmaları; 4K disklerine olan ilgiyi beklenenin altında tuttu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER