Teknoloji

Samsung küresel akıllı telefon pazarının zirvesindeki yerini koruyor

samsung galaxy s10

samsung2018’in ilk üç ayında Çin’deki akıllı telefon satışları, 2013’ün üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez 100 milyonun altında kaldı. Bu durum, küresel akıllı telefon sevkiyatlarında da yüzde 2.9’luk bir gerilemeye sebep oldu. IDC’nin verilerine göre ocak ve mart aylarını da kapsayan üç aylık dönemde dünya genelinde 334.3 milyon akıllı telefon satıldı. Geçtiğimiz yılın ilk üç ayında ise satılan telefon sayısı 344.4 milyon olmuştu. Samsung satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.4 düşmesine rağmen, zirvedeki yerini korudu.

Güney Koreli şirket, 2018’in ilk üç ayında 78.2 milyon akıllı telefon sattı. Bir önceki yılın aynı döneminde ise şirketin sattığı telefon sayısı 80.1 milyon seviyesindeydi. Pazar genel olarak daraldığı için Samsung’un payı da, satışlarındaki düşüşe rağmen, yüzde 23.3’ten yüzde 23.4’e yükseldi.

Yılın ilk çeyreğinde 52.2 milyon iPhone satan Apple ise sıralamada ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine kıyasla satışlarını yüzde 2.8 oranında artıran şirketin pazar payı ise yüzde 15.6’ya çıktı. Apple’ın ortalama satış fiyatı 728 dolar ile beklentilerin altında kalsa da, bu durum geçtiğimiz yılki 658 dolarlık ortalama satış fiyatına kıyasla hatırı sayılır bir artış kaydedildiği gerçeğini değiştirmiyor.

Listenin üçüncü sırasında ise Huawei bulunuyor. Son yıllarda ciddi bir atakta olan Çinli üretici, yılın ilk çeyreğinde 39.3 milyon telefon satarak pazar payını yüzde 11.8’e yükseltti. Şirketin sattığı telefon sayısı yıllık bazda yüzde 13.8 oranında arttı.

Bir diğer Çinli üretici Xiaomi ise Samsung, Apple ve Huawei’nin ardından dördüncü sıraya yerleşti. Özellikle Hindistan gibi pazarlarda hatırı sayılır bir büyüme yakalayan şirket, sattığı telefon sayısını bir yıl önceye kıyasla yüzde 87.8 oranında artırdı. 28.8 milyon akıllı telefon satan şirketin pazar payı yüzde 8.4 oldu. Oppo da yüzde 7.1’lik payı ile akıllı telefon pazarında ilk beşe giren son üretici oldu.

İLGİLİ HABERLER