Eğlence

RTÜK’ten Netflix ve Spotify’a yaptırım kararı

rtuk netflix

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2019’un ağustos ayından bu yana Netflix ve Spotify gibi uluslararası dijital platformların yayınlarını denetleme hakkına sahip. Bu hakkını zaman zaman kullanan kurul, iki platforma idari ceza kesti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; RTÜK Netflix ve Spotify’ın dışında ulusal ölçekte yayın yapan Tele 1, Halk TV ve Habertürk için de idari yaptırım kararı duyurdu.

Yapılan açıklamada, Netflix’te yayınlanan “Jurassic World Kretase Kampı” isimli animasyon filminde toplumun milli ve manevi değerleri, genel ahlak ve ailenin korunması ilkesinin ihlal edildiği belirtildi.

Açıklamada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da film hakkında dilekçeyle şikayette bulunduğu ifade edilirken, iki kız karakterin “yakınlaştığı” sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı bulunduğu açıklandı.

RTÜK’ün açıklamasında filmin Netflix’in katalogunda “18 yaş ve üzeri” koruyucu sembolüyle yer almasına rağmen, yapımı “Ailece İzlenebilecek İçerikler” arasına yerleştirmesinin yanlış yönlendirme niteliği taşıdığı belirtildi. “Yayın hizmetleri toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” açıklamasını yapan RTÜK, bu nedenle Netflix’e idari yaptırım kararı alındığını belirtti.

RTÜK Netflix dışında Spotify’a da yaptırım kararı aldı. Kuruldan yapılan açıklamada; Spotify içerisinde yer alan milli manevi değerlere hakaret, aşağılama, iftira içeren ve FETÖ propagandası yapan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, siyasi parti liderlerine ve devlet büyüklerine hakaret içeren çalma listeleri ile podcast içeriklerinin de platformdan temizlenmesine karar verildiği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER