EğlenceManşetler

İnternet yayınlarında RTÜK denetimi resmen başladı

rtuk netflix

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu‘nun (RTÜK) internetten yayın yapan platformları denetlemeye hazırlandığına dair haberler geçtiğimiz yıl eylül ayında gündeme gelmişti. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan çalışmalar ise şubat ayı itibarıyla ilgili komisyondan geçmişti. Genel Kurul ise mart ayında tasarıyı onaylamıştı. Yasanın uygulanmasıyla ilgili olarak hazırlanan yönetmelik de bugün itibarıyla Resmi Gazete‘de yayınlandı. Böylelikle RTÜK, internet yayınlarını denetlemeye resmen başladı.

Söz konusu yönetmelik, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” adını taşıyor. Dört bölümden oluşan yönetmelik, özü itibarıyla Netflix, BluTV, puhutv gibi platformların RTÜK’ten yayın lisansı almasını zorunlu kılıyor.

Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer nokta ise yurt dışı merkezli yayın platformlarına Türkiye’de şirket kurma zorunluluğu getirmesi. Bu da Netflix’in faaliyetlerini sürdürebilmesi için Türkiye merkezli bir şirket kurmasının gerekeceği anlamına geliyor. Apple TV+ ve Disney+ gibi yakında faaliyete geçecek çevrimiçi içerik platformlarının Türkiye’ye gelişinin de bu maddeden etkilenmesi muhtemel görünüyor.

Bu yönetmelik, söz konusu platformları RTÜK denetimine de dahil ediyor. Yönetmeliğin dördüncü maddesinde “programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmak” şeklinde bir ibare yer alıyor.

RTÜK internet yayınlarını da televizyon yayınlarına mı benzetecek?

Netflix, BluTV, puhutv gibi platformlar; televizyondaki mevzuata takılıp kalmadan, dilediği içeriği istediği şekilde izlemek isteyenler için bir sığınak işlevi görüyor. Televizyonda yayınlanan dizilerin uzunluğundan ve yapaylığından sıkılan pek çok kişi, hem dizi hem de film izlemek için bu platformları tercih ediyor. İsteğe bağlı olarak erişilen bu platformlara RTÜK denetiminin gelişi, pek çok izleyicinin tadını kaçıracağa benziyor.

İLGİLİ HABERLER