Teknoloji

Qualcomm X65 ile 5G hızlarında 10 Gbps seviyesine çıkacak

qualcomm snapdragon x65

Qualcomm en yeni 5G modemini tanıttı. Snapdragon X65 geçen yılın sonlarında duyurulan ve yavaş yavaş akıllı telefonlarda görmeye başladığımız Snapdragon 888‘in bir parçası olarak gördüğümüz, geçen yılın Snapdragon X60 modeminin takipçisi niteliğini taşıyor. Qualcomm, yeni modemin çok ama çok daha yüksek hız sunacağını, 10 Gbps’ye varan hızlara ulaşabileceğini; bağımsız veya bağımsız olmayan 5G şebekelerinde kullanılabileceğini belirtiyor.

X65 modemin herhangi bir cihaza gelmesi için biraz zamanın geçmesi gerekecek. Geçmişten örnek verecek olursak, X60 da geçen yıl bu zamanlar duyurulmuştu. Ancak aylar sonra, Snapdragon 888 işlemcili sistemlerin bir parçası olarak yer bulmaya başlıyor. Aynı durumun bu yıl da tekrarlanmasını bekliyoruz. Yani X65’i önümüzdeki aralık ayında tanıtılacak gelecek yılın amiral gemisi Snapdragon işlemcisinde görürüz.

Geçen yılın modelinde sunulan 7,5 Gbps’ye göre önemli bir ilerleme olarak sunulan, yeni 10 Gbps maksimum indirme hızı pratikte çok büyük bir anlam taşımıyor. Ne de olsa şu an için neredeyse hiçbir 5G ağı bu tür bir aktarım hızı sağlayamaz. Yine de, bu hızı geleceğe dönük bir yatırım olarak düşünebiliriz.

qualcomm snapdragon x65

Gelecekteki iyileştirmeler için bu esneklik, X65’in diğer büyük özelliklerinden birinin merkezinde yer alıyor. Yaklaşan 3GPP Sürüm 16 spesifikasyonu için sunulan destek var ve Qualcomm, bunu yapan ilk modem olduğunu söylüyor. Bu, devasa MIMO bağlantısı, güç tüketimi ve daha fazlası gibi şeyleri iyileştirmek için tasarlanmış “5G aşama 2” olarak adlandırılan bir sürümdür. Sürüm 16, lisanssız spektrum ve halka açık olmayan ağlar için daha iyi destek sayesinde, 5G ağlarının tüketiciden daha ticari kullanıma doğru genişlemesine yardımcı olmayı da amaçlamaktadır.

Qualcomm bu amaçla, X65 modem sisteminin mimarisinin yükseltilebilir olduğunu ve şirketin zaman içinde yeni özellikler eklemesine izin verdiğini söylüyor. Özellikle de 3GPP Sürüm 16’nın dağıtıma çıkmasıyla birlikte cihazların daha uzun süre son teknolojilerle bağlantılı ve güncel kalmasına izin vereceğini dile getiriyor.

Qualcomm, yeni modem sisteminin yanı sıra, boyutu üçüncü nesil modelle aynı tutan, ancak daha yüksek iletim gücü ve tüm küresel mmWave frekans aralığı için destek sağlayan 4. nesil mmWave anteni Qualcomm 545 mmWave antenini de duyurdu.

Son olarak Qualcomm, yapay zeka destekli ayarlama sayesinde performansta büyük sıçramalar sağlayacağını vadettiği “AI anten ayarlama teknolojisi” adlı teknolojiyi de sunuyor. Qualcomm, yeni sistemin telefonu elinizde nasıl kavradığınızı algılamada yüzde 30 daha yüksek doğruluk sağladığını ve daha verimli bir bağlantı kullanarak gelişmiş bağlantı, daha yüksek veri hızları ve daha iyi pil ömrü sunmayı sağladığını söylüyor.

Snapdragon X65’in 2021 sonları veya 2022 başlarında çıkacak ürünlerle birlikte gelmesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER