Teknoloji

Qualcomm X60 modem ile daha hızlı ve güvenilir bir 5G

qualcomm snapdragon x60

Geçen yıl duyurulan Qualcomm X55 5G modemini barındıran ilk akıllı telefonları yurt dışında görmeye başladık. Örneğin, Galaxy S20 serisinin yurt dışında satılacak Snapdragon işlemcili versiyonlarında bu modem de yer alacak. Ancak Qualcomm burada duracak gibi görünmüyor. Şirket daha şimdiden gelecek nesil 5G modemi, Snapdragon X60‘ı duyurdu. X60 hız, pil ömrü ve genel performans açısından önemli ilerlemeler vadediyor.

Kabul etmek gerekir ki, değişiklikler Qualcomm’un ilk 5G modemi olan X50 ya da LTE tabanlı olmayan bağımsız 5G şebekeleri için daha iyi destek ekleyerek 5G’nin genişlemesine katkıda bulunacak X55’teki kadar dramatik değil. Bunun yerine X60, hemen göze çarpmayacak biçimde, mevcut 5G teknolojilerini birleştirip bunlardan yararlanıyor.

Qualcomm özellikle 6 GHz altı ve mmWave (milimetrik dalga) birleştirmesi ile ilgili yeteneklere vurgu yapıyor. Örneğin, 6 GHz altı ve mmWave teknolojilerinin aynı anda kullanılmasının daha yüksek ve güvenilir hızlara ulaşmaya izin vereceğini söylüyor. Aynı zamanda 6 GHz altı taşıyıcı birleştirme tekniği de kullanılıyor. Aynı anda spektrumun daha geniş bir bölgesinden yararlanmaya izin veren bu teknik sayesinde 5G’nin daha yavaş versiyonu için de hızlar artacak.

Öte yandan Snapdragon X60, 5G şebekesi üzerinden sesli görüşmeler için de destek sunuyor. Sesli görüşmeler için LTE veya daha eski şebeke standartlarının kullanılması gerekmeyecek.

Aslında buraya kadar saydıklarımız gerçekten yeni teknolojiler sayılmaz. Örneğin taşıyıcı birleştirme uzun yıllar boyunca LTE hızlarını artırmak için kullanılıyor. 5G için bundan yararlanılması ise söz konusu teknolojilerin ileri gitmesine yardımcı olacaktır.

X60’ta sunulan bir başka büyük değişiklik de 7nm sürecinden 5nm üretim sürecine geçiş oluyor. Böylece içerideki modem donanımı daha küçük ve güç tüketimi bakımından verimli hâle geliyor. Bu sayede üreticiler modemleri telefonlarına daha kolay sığdırabilecekler. Öte yandan Qualcomm, yeni X60 ile birlikte çalışacak QTM535 milimetrik dalga destekli anteni de tanıttı. Bunun QTM525’ten daha küçük olduğunu da dile getirdi.

Qualcomm X60 modemi, Snapdragon 875 olarak adlandırabileceği gelecek nesil mobil işlemcisi ile birlikte sunacak mı? Ya da şu anda Snapdragon 865 ve X55 modem ile yaptığı gibi, bunu ayrı bir donanım olarak sunmaya devam mı edecek?

Bu arada X60 modemi taşıyan akıllı telefonları en azından 2020 sonuna kadar görmeyecek gibiyiz. Bunun tüketiciler açısından herhangi bir sorun yaratacağını düşünmüyoruz. Çünkü Qualcomm’un da aşağıdaki tabloda gösterdiği gibi, X60 ile mümkün olacak 6 GHz ve mmWave birleştirme ya da 6 GHz altı taşıyıcı birleştirme gibi teknikler 2020’nin sonundan önce kullanılamayacak.

Söz konusu 5G olunca en önemli oyunculardan bir tanesi Qualcomm. Hem iPhone hem de Android telefonlarda, birçok önemli telefonu gelecek nesil şebekelere bağlayacak olan modemleri bu şirket tedarik edecek. İşlemcilerin sevkiyatına henüz aylar olsa, aynı zamanda operatörlerin altyapılarını bunlara hazır hâle getirmeleri için daha da uzun süre gerekse de, Qualcomm donanımlarının hazır şekilde bekliyor olması gelecekte hücresel bağlantılar tarafında bizi nelerin beklediği hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER