Teknoloji

Qualcomm-NXP anlaşması ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle askıda kaldı

qualcomm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm nxpTrump yönetiminin Çin’den gelen bazı ürünler için yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulama isteği, ABD ve Çin arasında bir ticaret savaşının başlamasına neden olmuştu. Çin’in karşılık vermesinin ardından ABD’nin de listeyi genişletmesi gerilimi biraz daha yukarıya çekmişti. İki ülke arasındaki bu gerilim, Qualcomm NXP anlaşmasını da etkilemişe benziyor.

Qualcomm ilk olarak 2016’nın ekim ayında NXP’ye hisse başına 110 dolarlık bir teklif vermiş, ardından bu teklifi 127.50 dolara yükselterek toplamda 44 milyar dolar değerinde bir paket sunmuştu. Yükseltilen teklif, NXP tarafından da kabul edilmişti. Satışın gerçekleşmesi için Çin’den beklenen resmi onay ise uzun süredir gelmiş değil. İki ülke arasındaki ticaret savaşı da bu onayı biraz daha geciktirecek gibi görünüyor.

Onayın gelmemesinin özellikle Qualcomm açısından oldukça sıkıntılı bir duruma yol açtığı söylenebilir. NXP hâli hazırda otomotiv endüstrisi için yonga üreten şirketler arasında en büyük üretici konumunda. Qualcomm’un odak noktasında hâlâ akıllı telefonlar için ürettiği mobil yongalar olsa da, özellikle 5G kablosuz ağların hizmete girmesiyle birlikte NXP’ye sahip olmak büyüyen otomotiv pazarında da Qualcomm’u oldukça avantajlı hâle getirecek. Otomotivde büyümek, mobil cihazlara olan bağımlılığını azaltmak isteyen Qualcomm açısından büyük önem taşıyor.

Qualcomm NXP anlaşmasının nihayete kavuşması için Qualcomm’un önünde 25 Nisan’a kadar bir süre bulunuyor. Sürenin iyiden iyiye azaldığı bu noktada Qualcomm’un beklediği onayı alması için tek şans, Çinli yetkililerin tabir-i caizse “kıyak geçmesi” olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER