Teknoloji

Parçalarına ayrılan iPhone 11 Pro Max ile ilgili pil ve RAM ayrıntıları

iphone 11 pro max

iFixit tarafından her yıl gerçekleştirilen iPhone söküm işlemleri sayesinde Apple’ın en yeni donanımlarında neler olduğuna dair detaylı bir bakış atma imkanı elde ediyoruz. Ancak bu yılın söküm işlemleri bazı merak uyandıran soruları da beraberinde getiriyor.

Dikkat çeken en büyük ayrıntı iPhone 11 Pro Max modelinin içinde keşfedilen ikinci batarya konnektörü oluyor. Bu da aslında donanımın bir noktada çift yönlü kablosuz şarj desteği sunacak şekilde ayarlandığı tahminlerini beraberinde getiriyor.

Ayrıca iFixit, telefonun büyük L şekilli pilinin boyutunu, telefonun modeminin üreticisini doğruladı. Aynı zamanda Apple’ın en güçlü iPhone’unda ne kadar RAM bulunduğuna dair de bir ipucuna ulaştı.

İkinci batarya konnektörü, söküm işleminin en dikkat çekici keşfi oldu. Farklı dedikodular bu yılın iPhone 11 ailesi duyurusunun öncesinde; Apple’ın telefonlarını çift yönlü şarj işlemiyle donatacağını, böylelikle AirPods’u gibi cihazları yeni iPhone’ların arkasına yerleştirerek şarj etmenin mümkün olacağını işaret ediyordu. Bu dedikodular yanlış çıktı.

Ne var ki, telefonlar çıktıktan sonra, bu telefonların aslında çift yönlü şarj işlemine imkan sağlayan donanımı barındırdığı, ancak bunun yazılımla devre dışı bırakıldığı şeklinde dedikodular çıkmıştı. iFixit’in bulguları kesin sayılmaz. İkinci konnektörün iPhone 11 Pro’nun pil izleme veya donanım yönetimiyle ilgili olabileceğini söylüyor.

Diğer taraftan, iFixit’in çalışması önceki iPhone 11 Pro Max söküm işleminde gördüğümüzü doğruluyor. Söz konusu işlem sayesinde yeni telefonun iPhone XS Max’tekinden yüzde 25 oranında daha büyük bir pil barındırdığını görmüştük. 3969 mAh kapasiteli, 3.79 voltta çalışarak toplam 15.04 vatsaat güç üreten bu pil, geçen yılın modelindekine göre 2.96 vatsaat artış sağlıyor.

iphone 11 pro max
iPhone 11 Pro Max’in pili için iki konnektör kullanılmış. Bu da cihazın çift yönlü şarj desteğiyle donatıldığı ihtimallerini güçlendiriyor.

Ek pil kapasitesi telefonun biraz daha kalın görünmesine neden oluyor, iPhone 11 Pro Max ve Pro modelleri, seleflerine göre sırasıyla 0.7mm ve 0.4mm daha kalın. Teoride yeni telefonların 3D Touch özelliğine sahip olmamasının kalınlık artışının bir kısmını karşıladığı düşünülüyordu. Ancak iFixit’in bulguları, bunun ekran kalınlığında sadece 0.25 milimetrelik bir düşüşe neden olduğunu ortaya koyuyor.

iFixit’in söküm işlemi sayesinde yeni iPhone’larda Intel modemlerinin kullanıldığını öğreniyoruz. Apple bu yılın başlarında Qualcomm ile, bu şirketin ağ bileşenlerini kullanmak için anlaşmıştı. Sürpriz olarak nitelendirilen bu gelişme sonucunda iki şirket, aralarındaki davaları da düşürmüştü.

iPhone 11 Pro Max 4 GB RAM barındırıyor gibi görünüyor. Ancak iFixit, bu bulgunun kesin olmadığının altını çiziyor. Telefonun sadece kameralarına özel olarak ek 2 GB RAM barındırdığı iddia edilmişti, ancak bunun izlerine rastlanmadı.

Söküm işleminin bir parçası olarak, Apple’ın yeni ultra geniş bant anteniyle ilişkili olabilecek bazı donanımlar da keşfedildi. Bunların telefonlarda AirDrop performansını yükseltmesi bekleniyor. Aynı zamanda Apple Tags adı verilen ve yakında beklenen eşya bulma servisi için de ortamı hazırladığına inanılıyor.

iFixit, telefonun pilinin etrafında nispeten tamiri kolaylaştıracak bazı özelliklere sahip olduğunu belirtse de, telefona tamir edilebilirlik puanı olarak 10 üzerinden 6 vermekle yetiniyor. Geçen yılın telefonları da aynı puanı almıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER