Teknoloji

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’da ters kablosuz şarj donanımı varmış

iphone 11 pro

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinin her birinin çift yönlü kablosuz şarjı, diğer bir deyişle ters kablosuz şarjı destekleyeceği söyleniyordu. Ne var ki Apple, bu telefonların söz konusu desteği barındırdığı hakkında tek kelime etmedi. Ancak ortaya çıktı ki, yeni iPhone’lar aslında bu desteği donanımsal olarak barındırıyor.

Üç yeni telefonda da gerekli olan donanımın bulunduğu Sonny Dickson adlı bir sızıntı kaynağı ve eski muhabir tarafından öne sürüldü. Dickson, Apple’ın bu özelliği yazılımla devre dışı bıraktığını söylüyor. İddiasını güvenilir bir kaynağa dayandıran Dickson’ın düzgün bir isabet oranı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Daha önce de Apple’ın AirPower kablosuz şarj matının geliştirme aşamasındaki zorlukları haberleştirmişti.

En son iPhone’ların Qi tabanlı, cihazdan cihaza şarj özelliğini destekleyeceği söyleniyordu. Bu sayede AirPods ve diğer Qi tabanlı aksesuarları telefonun arkasına temas ettirip şarj etmek mümkün olacaktı. Benzer özellik Samsung Galaxy S10 ve Note 10 serilerinde Wireless PowerShare adlı özellik altında sunuluyor. Ne var ki, iPhone 11 tanıtılmadan hemen önce, bir analist aylardır yapılan dedikoduların aksine bir görüş ortaya atmış ve Apple’ın bu özelliği kaldırdığını öne sürmüştü.

Ters kablosuz şarj son dakikada mı çıkarıldı?

Bu özelliğin kaldırıldığı, çünkü şarj verimliliğinin Apple’ın gereksinimlerini karşılamadığı söylenmişti. Gerekli donanımın var olduğu ve Apple’ın bunu sadece yazılım tarafında devre dışı bıraktığı düşünüldüğünde, kararın son dakikada verilmiş olduğu ihtimali yükseliyor.

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro, 13 Eylül itibarıyla yurt dışında ön siparişe sunuldu. Telefonun 20 Eylül tarihinden itibaren de satışa sunulması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER