Teknoloji

Yeni iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’da göreceğimiz ilginç AirDrop yeniliği

apple u1 airdrop

Apple iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinin pek fazla dikkat çekmeyen yeniliklerinden bir tanesi de yeni gelen U1 yongası oldu. Apple, dün akşam düzenlenen etkinlikte bu bileşenden bahsetmedi, ancak Apple’ın iOS cihazlarına geleceğini dile getirdiği “etkileyici yeteneklerin” bir kısmı bu bileşen sayesinde gerçekleşecek. iOS 13 ile gelecek AirDrop’un yöne bağlı çalışma şekli de bunlar arasında bulunuyor.

U1’deki “U”, “ultra geniş bant” teknolojisini temsil ediyor. Apple bu teknolojiyi akıllı telefonlarında yeni konum izleme özellikleri için kullanılıyor. Çok yakında diğer aksesuarları takip etmenin de bunların arasında yer alacağını tahmin ediyoruz. U1 yongası en yeni iPhone’un diğer U1 barındıran cihazları verimli şekilde bulmasını ve onlarla daha hızlı ve doğru biçimde iletişim kurmasını sağlıyor.

Ultra geniş bant teknolojisini Bluetooth Low Energy teknolojisiyle aynı sınıfta değerlendirebilirsiniz. Bu teknoloji de kablosuz veri iletimi için düşük enerjili, kısa menzilli radyo teknolojisini kullanıyor. Ancak bu sefer Apple’ın yeni telefonlarında yer alan özelleştirilmiş bir yonga sayesinde çalışıyor. Konum izlemede çeşitli avantajlar sunuyor; bunların arasında uzamsal farkındalığın iyileştirilmesi ve etraftaki U1 yongalarının konumunun daha doğru şekilde belirlenmesi de yer alıyor.

U1’i, içinde W1 ve AirPods ile birlikte ilk kez kullanılan ve kulaklığın iOS cihazlarıyla daha iyi Bluetooth bağlantısı kurmasına yardımcı olan H1 yongalarıyla aynı yonga ailesinin bir parçası olarak nitelendirebiliriz. Apple, giderek daha da olgunlaşan yonga tasarım deneyimini ve sıkı ekosistem kontrolünü kullanarak herkesin cihazının diğer Apple yapımı cihazlarla daha iyi ve hızlı şekilde çalışmasını sağlamayı hedefliyor. Böylelikle tüketiciler Apple cihazlarına, rahat olduğu için daha fazla yönelecektir.

Apple U1 ile iPhone 11 ve iPhone 11 Pro yeni bir AirDrop yeteneği sunacak

Apple U1 yongasından etkinlik sahnesinde bahsetmedi. Ancak iPhone 11’in tanıtım materyalleri arasında bu bileşene de bir bölüm ayırılmış. Orada AirDrop’un yönsel versiyonundan bahsediliyor. Bu sayede cihazınızı, dosyaları paylaşmaya çalıştığınız cihaza doğru doğrultmak işe yarayacaktır. Apple, GPS’i oturma odası ölçeğinde düşünmemizi söylüyor. Bu sayede bir kişi ile AirDrop’u kullanarak bir dosya paylaşmak istediğinizde, iPhone’unuzu onun iPhone’una doğrultmak yeterli olacak. Paylaşım listesinde öncelikle bu cihaz gösterilecek.

Apple tutkunlarının merakla beklediği ürünlerden bir tanesi de, bir süredir dillendirilen Apple Tag adlı, Tile benzeri konum belirleme aygıtları. Bu sayede anahtarlık, cüzdan ve diğer sık kaybedilen eşyaları bulmak kolaylaşacaktır. iOS 13 beta kodlarında bu şekilde çalışan bir cihaz ve onun yardımcı yazılım işlevi ile ilgili bulgulara rastlanmıştı. Bu da Apple’ın Tile ve benzeri, kendi Bluetooth tabanlı çözümünü satan diğer donanım üreticilerine karşı kendi ürününü çıkaracağı şeklinde yorumlanmıştı. 10 Eylül etkinliğinde Apple Tag’den bahsedilmedi. Belki de bu ürün ekim ayında düzenlenmesi muhtemel Apple etkinliğine saklanmıştı.

Tile’ın durumuna baktığımızda, konum izleme şirketinin teknolojisini doğrudan Bluetooth yongalarına entegre ettiğini, böylelikle yeni iPhone’larda bulunan U1’in çalışmasına benzer bir yöntemi kullandığını görüyoruz. Tile; Qualcomm, Dialog Semiconductor, Silicon Labs ve Toshiba ile birlikte çalışarak Tile uyumluluğunu gelecek yonga setlerde bir seçenek olarak sunuyor. Ayrıca daha önce de Boosted ve Bose gibi şirketlerle iş birliğine giderek konum izleme ağını doğrudan bu markaların cihazlarına entegre etmişti.

Apple Tag piyasaya çıktığında, yeni iPhone’lar daha en baştan bu aygıtların kullanılması için gerekli olan teknolojiyi barındırır biçimde hazır bekliyor olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER