İncelemelerManşetler

Oppo Enco Free 2 İncelemesi

oppo enco free 2 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon pazarındaki önemli oyunculardan biri hâline gelen Oppo, ürün ekosistemini genişletmeye de devam ediyor. Çinli üreticinin bu genişleme hamlesinde kablosuz kulaklıklar da hatırı sayılır bir yere sahip. Oppo’nun bu doğrultuda kullanıcıların karşısına çıkardığı en yeni ürünlerden birisi de Enco Free 2 oldu. Oppo Enco Free 2 inceleme yazımızda bu kablosuz kulaklığa dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Oppo Enco Free 2 inceleme: Tasarım

Oppo Enco Free 2, test merkezimize beyaz renkli versiyonuyla konuk oldu. Kablosuz kulaklığın kutusundan kulaklığın da içine yerleştirildiği şarj kutusu, bu kutunun şarjında kullanılan USB-A USB-C kablosu ve farklı boyutlarda kulaklık uçları çıkıyor. Bu kulaklık uçlarına ne zaman ihtiyaç duyulabileceği konusuna ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

Oppo Enco Free 2’nin hem kulaklık hem de şarj kutusu tasarımıyla akıllara AirPods Pro’yu getiriyor. Taşıma kutusu AirPods Pro’nunkine kıyasla biraz daha oval görünse de, özellikle beyaz renkle bir benzerlik hissediliyor. Kulaklıkta da sap bölümleri AirPods Pro’ya kıyasla çok az daha uzun olsa da, kulak içine giren alan ve silikon kulak uçları benzerliği bir hayli kuvvetlendiriyor.

Şarj kutusunun ve kulaklığın genel tasarımının daha önce incelediğimiz Oppo Enco X’i de hatırlattığını belirtmekte fayda var.

Oppo Enco Free 2’nin şarj kutusu oldukça rahat taşınıyor. Kutu cepte herhangi bir ağırlık veya sıkıntı yaratmıyor. Taşıma kutusunun önünde LED gösterge ışığı, altta da şarj için kullanılan USB-C girişi bulunuyor. Kutunun sağ alt kısmında ise eşleştirme butonu yer alıyor.

Eşleştirme butonunun varlığının önemli olduğunu söylemek gerekiyor. Kısa süre önce incelediğimiz Oppo Enco Buds’ta bu tuş bulunmadığı için eşleştirme sürecinde kafa karışıklığı yaşanabiliyordu. Enco Free 2’de ise böyle bir durum söz konusu değil.

Enco Free 2’nin taşıma kutusunun kapağı manyetik bir mekanizmayla oldukça kolay açılıyor. Ancak bu kapağın dayanıksız olduğu anlamına gelmiyor. Kapak ters açıldığında da kulaklıklar kutudan düşmüyor. Parlak ve mat kaplamanın tercih edildiği kulaklığın malzeme ve üretim kalitesi de oldukça iyi.

Enco Free 2, suya ve toza karşı IP54 dayanıklılık sertifikasına sahip. Bu da kulaklığın spor yaparken veya yağmur altında rahatlıkla kullanılabileceği anlamına geliyor. Enco Free 2’nin kulağa yerleşiminde ise en iyi deneyimi sağlamak için kullanıcılara yardım ediliyor.

Oppo Enco Free 2’yle ilgili ince ayarları yapmak için hem iOS’te hem de Android’de HeyMelody uygulaması kullanılıyor. Bu uygulamanın detaylarına daha sonra değineceğiz. Eşleştirmeyi tamamladıktan ve Enco Free 2’yi HeyMelody’de tanımladıktan sonra kullanıcıların karşısına kontrol panelinde “Kulaklık uyum testi” seçeneği de çıkıyor. Bu seçenekle kullanıcılar kulak kanallarını daha iyi şekilde kapatan kulak ucunu bulabiliyor. Eğer varsayılan uçlar uygun değilse, kullanıcılara farklı bir uca geçmek gerekiyor. Bu sayede Enco Free 2’nin kulağa en iyi şekilde yerleştirilmesi garanti altına alınıyor.

Oppo Enco Free 2’nin şarj kutusu suya dayanıklı değil. Dolayısıyla bu kutunun suyla temasından sakınmak gerekiyor. Kutunun USB-C girişi üzerinden şarj edilebilmesinin de önemli bir artı olduğu söylenebilir.

Oppo Enco Free 2 inceleme: Özellikler ve Ses

Oppo Enco Free 2’yi telefonla eşleştirdikten sonra kulaklıkla ilgili ayarlar telefonun Bluetooth menüsünden yapılabiliyor. Ancak bundan daha işlevsel ve pratik bir yol arayanlar için başka bir yöntem de mevcut. Bu yöntem, daha önce incelediğimiz Oppo markalı kablosuz kulaklıklardan da aşina olduğumuz HeyMelody uygulaması.

Enco Free 2’yi telefonla eşleştirdikten sonra HeyMelody uygulaması içinde de bir tarama yapılıyor ve buradan Enco Free 2 bulunarak cihazlar listesine ekleniyor. Bütün bu süreç çok hızlı şekilde tamamlanıyor.

HeyMelody ile eşleştirme yapıldığında Enco Free 2’nin her bir kulaklık topuzunun ve şarj kutusunun pil durumunu görmek mümkün oluyor. Buna ek olarak cihaz yazılımının güncelliği de buradan kontrol edilebiliyor.

oppo enco free 2 incelemeHeyMelody uygulaması üzerinden Enco Free 2 için “kişiselleştirilmiş ses optimizasyonu” işlemi yapılabiliyor. Burada kullanıcılara yaklaşık 3 dakika süren bir işitme testi yapılıyor ve buradan çıkan sonuca göre ses deneyimini iyileştirecek kişisel bir profil öneriliyor. Önerilen profilin kullanımının zorunlu olmadığını belirtmek gerekiyor.

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz kulaklık uyum testi de HeyMelody uygulaması üzerinden yapılıyor. Enco Free 2’nin aktif gürültü engelleme özelliğinin aktivasyonu da buradan yapılabiliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde dışarıdaki sesleri de duymalarına yardımcı olacak geçirgenlik modunu da bu ekrandan çalıştırabiliyor. Aktif gürültü engellemenin detaylarına da daha sonra değineceğimizi belirtelim.

Oppo Enco Free 2’de kullanıcılara Ekolayzer başlığı altında farklı profiller de sunuluyor. Klasik modun yanı sıra “Dinamik bas”, “Sesleri netleştir” ve “Net” seçenekleri burada kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Oppo’nun diğer kablosuz kulaklıklarında da gördüğümüz Oyun Modu, Enco Free 2’de de mevcut. Bu mod aktif hâle getirildiğinde oyunlarda ses ve video senkronizasyonu sağlanıyor ve gecikmeler azaltılıyor.

Oppo Enco Free 2’nin kulaklık kontrolleri de HeyMelody uygulaması üzerinden özelleştirilebiliyor. Kullanıcılar kulaklığa bir, iki veya üç kez dokunarak, basılı tutarak ya da kaydırma hareketi yaparak bir aksiyonu yerine getirebiliyor.

Örneğin, sol kulaklık üzerinde yukarı doğru kaydırma hareketiyle ses yükseltilebiliyor. Aşağıya doğru kaydırma hareketi de sesi azaltıyor. Ya da kulaklık saplarından birine 1 saniye boyunca basılı tutmak, gürültü kontrol modları arasında geçişi sağlıyor. Bu ayarların kullanıcılar tarafından değiştirilebildiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Aktif gürültü engellemenin Oppo Enco Free 2’nin en dikkat çekici özelliği olduğunu söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır. Söz konusu özelliğin temelinde kulaklığın üç çekirdekli işlemcisi yer alıyor.

Enco Free 2’de aktif gürültü engelleme, daha pahalı kulaklıklardakini aratmayacak şekilde işliyor. Oppo’nun önceliği düşük frekanslı sesleri kesmeye verdiği anlaşılıyor. Kapalı ve gürültülü mekanlarda dış sesleri duymadan müzik dinlemek veya bir şeyler izlemek mümkün oluyor.

Gürültü engelleme özelliği bulunmayan bir kulaklıkla en son seste müzik dinlenen bir ortamda Enco Free 2 ile ses yüksekliğini yüzde 70-75 seviyesinde bırakmak yeterli oluyor. Enco Free 2’nin “geçirgenlik” modu da başarılı şekilde çalışıyor. Hem kulaklıktan hem de dışarıdan gelen sesler bozulmadan kulağa ulaşıyor.

Oppo Enco Free 2’de “kişiselleştirilmiş gürültü önleme” özelliği de mevcut. Bu özelliğin aktivasyonu da HeyMelody uygulaması üzerinden yapılıyor. Kişiselleştirilmiş gürültü önleme özelliği çalıştırılmadan önce bir test yapılıyor. Testin ardından işitme kanalınının yapısına ve kulaklık uyumuna göre kişisel bir profil oluşturuluyor. Gerçekten de bu özellik çalışırken dışarıdan gelen sesler çok daha etkin biçimde bloke ediliyor.

Oppo Enco Free 2, 10 mm. sürücülerle geliyor. Bu sürücüler AAC kodlayıcısını destekliyor. Oppo’nun Danimarkalı yüksek kaliteli ses markası Dynaudio ile olan iş birliği, bu kulaklıkta da devam ediyor. Baslar kulağa biraz yoğun gelse de, vokaller ve tizlerin duyulmasını engellemiyor. Üst ve orta seslerde de dolgun bir deneyim yaşatan Enco Free 2, bir şarkının altyapısındaki enstrümanların büyük çoğunluğunu net şekilde duymayı sağlıyor. Bu deneyimin farklı müzik türlerinde yaşanıyor. Kısacası Enco Free 2, içinde bulunduğu fiyat kategorisinin üstüne çıkan bir ses deneyimi vadediyor.

Oppo Enco Free 2’de her bir kulaklık topuzunda üçlü mikrofon sistemi var. Bu sayede kulaklıkla yapılan görüşmelerle ses karşı tarafa net biçimde iletiliyor. Karşı tarafın sesi de gürültülü ya da rüzgarlı ortamlarda bile kolaylıkla duyuluyor.

Oppo Enco Free 2, akıllı telefonlara Bluetooth 5.2 ile bağlanıyor. Testlerimiz sırasında kulaklığı Oppo A54 ve iPhone 12 ile deneyimledik. Her iki telefonda da bağlantı konusunda bir sıkıntı yaşamadık.

Oppo Enco Free 2 inceleme: Pil

Oppo’nun verdiği rakamlara göre, Enco Free 2 ile 30 saat boyunca müzik dinlemek mümkün oluyor. Bunun şarj kutusunun desteğiyle verilen süre olduğunu belirtmekte fayda var. Söz konusu hesaplama yapılırken aktif gürültü engelleme hesaba katılmıyor.

Aktif gürültü engelleme özelliği çalışırken, Enco Free 2 ile 4 saat boyunca müzik dinlemek mümkün oluyor. Şarj kutusuyla birlikte bu süre 20 saate çıkıyor. Aktif gürültü engelleme kapatıldığında ise 6,5 saat boyunca Enco Free 2 ile müzik dinlenebiliyor.

Enco Free 2’nin şarj kutusu 480 mAh kapasiteli pil taşıyor. Kulaklığın her bir tekinde ise 41 mAh pil mevcut. Şarj kutusu USB-C girişi üzerinden 1,5 saat üzerinden doldurulabiliyor.

Oppo Enco Free 2 inceleme: Sonuç

Oppo Enco Free 2, kullanıcılarına üst sınıf olarak tanımlanabilecek bir ses deneyimini, görece uygun bir fiyat karşılığında yaşama imkanı veriyor. Aktif gürültü engelleme özelliğinin varlığı ve bu özelliğin kişiselleştirilebilmesi, Enco Free 2’nin en güçlü özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Dynaudio destekli ses deneyimi de aktif gürültü engelleme özelliğini destekleyen bir unsur oluyor.

Oppo Enco Free 2’nin kutusundan farklı kulak uçlarının çıkması, rahat ve kişiye özel bir deneyim yaşanmasına yardım ediyor. Toza ve suya dayanıklılığıyla dışarıda egzersiz yaparken bile rahatlıkla kullanılabilen Enco Free 2, yeni bir kulaklık arayanların değerlendirebileceği seçenekler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER