Teknoloji

Slack, Dropbox ve diğer iki boyutlu uygulamalar Meta Quest’e geliyor

meta quest

Facebook, Meta Quest sanal gerçeklik (VR) platformuna üçüncü taraf geliştiricilerin iki boyutlu (2D) uygulamalarını ekliyor. Yeni özellik, Progresif Web Uygulaması (PWA) çerçevesini kullanarak insanlara VR’de çalışmak için daha fazla araç sağlamayı amaçlıyor. Facebook, Instagram, iş birliği uygulaması Smartsheet ve e-posta istemcisi Spike ile başlayan bu girişim, ardından gelecekte Dropbox, Monday.com, Mural, My5, Pluto TV ve Slack ile genişleyecek.

Oculus, bir süredir sanal alanda düz bir pencere olarak açılan iki boyutlu internet tarayıcısını destekliyor. Ayrıca Android’in bir sürümünü çalıştıran Quest’te iki boyutlu uygulamaları elle yüklemek mümkün oluyor. Bazı Oculus uygulamaları, VR ve 2D uygulamalar arasındaki çizgiyi de bulanıklaştırıyor. Örneğin Horizon Workrooms, gelecekte Zoom çağrılarını destekleyecek. Facebook Messenger, bu yılın başlarında Quest’te kullanıma sunuldu. Bu güncelleme, başlıkta kullanılabilen ve VR olmayan uygulamaların daha büyük ölçekli bir sunumunu işaret ediyor. PWA tabanlı çerçeve, geliştiricilerin bir uygulamanın tamamen özel VR sürümlerini oluşturmasına gerek olmadığı anlamına geliyor. Yine de bunların normal Oculus geliştirici kanallarından geçmeleri gerekecek gibi görünüyor.

Bu 2D uygulamalar, Facebook’un VR çalışma stratejisinin daha kapsamlı biçimde yenilenmesiyle birlikte Oculus Store’da kullanıma sunuluyor. Daha önceki Meta Quest iş başlıkları ayrı bir ürün olarak sunulurken, Facebook şimdi Quest for Business adında ve normal Quest donanımında çalışacak bir uygulama paketi sunuyor. Bu, şirketlerin Quest başlıklarını tüketici odaklı uygulamaları çalıştırmak için de kullanabileceği anlamına gelirken, kullanıcılar kişisel bir Facebook hesabı yerine işletmeler tarafından yönetilen İş Hesapları adlı yeni bir sistemle oturum açabilecek. Kurumsal BT departmanları, Microsoft Intune, VMware Workspace ONE ve Ivanti UEM desteğiyle cihazları uzaktan yönetebilecek.

Facebook, Quest for Business ve Work Hesaplarını bu yıl içinde kapalı beta sürümünde test etmeye başlayacak. Tam sürümünü ise 2023’te dağıtıma sürmeyi hedefliyor. Mevcut Oculus for Business programını ise bu yıl içinde sonlandıracak.

Çalışma dünyası, Facebook’un VR ve AR odaklı “metaverse” internet vizyonunun önemli bir parçasını oluşturuyor. Bunların çoğu, iş arkadaşlarınızla fiziksel olarak bir çalışma alanında olduğunuz hissini yaratmayı içerirken, aynı zamanda insanların halihazırda kullandığı araçları da, bunlar iki boyutlu olsa bile, dahil etmeyi gerektiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER