Teknoloji

OpenAI haberlerini kullanmak için News Corp’a 250 milyon dolar ödeyecek

openai

OpenAI ve The Wall Street Journal, MarketWatch, The Sun ve bir düzineden fazla yayıncılık markasının sahibi News Corp, bu yayınlardan gelen haberleri ChatGPT‘de görüntülemek için uzun süreli bir anlaşma imzaladı. Anlaşma News Corp tarafından duyuruldu.

OpenAI, News Corp’un yayınlarındaki hem güncel hem de arşivlenmiş içeriğe erişebilecek ve verileri yapay zeka modellerini eğitmek için kullanabilecek. Anlaşmanın koşulları için resmi açıklama gelmedi. Ancak The Wall Street Journal’ın tahminlerine göre, beş yıldan uzun süreli anlaşma için News Corp nakit ve kredilerle toplamda 250 milyon dolar alacak.

News Corp CEO’su Robert Thompson, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Anlaşma, birinci sınıf gazeteciliğin bir ödülü olduğunu kabul ediyor. Dijital çağ, çoğu zaman içerik oluşturucuların pahasına dağıtımcıların hakimiyeti ile karakterize edildi ve birçok medya şirketi, amansız bir teknolojik dalga tarafından sürüklendi. Bu ilahi fırsattan en iyi şekilde yararlanma sorumluluğu artık üzerimizde.”

Üretken yapay zeka, OpenAI’nin 2022’nin sonunda ChatGPT’yi piyasaya sürmesinden bu yana popülaritesini artırdı. Ancak yapay zeka destekli sohbet robotlarının sağladığı yanıtların kalitesi, yalnızca onu destekleyen modelleri eğitmek için kullanılan veriler kadar iyi olabiliyor. Şimdiye kadar yapay zeka şirketleri, genellikle yaratıcıların izni olmadan internetten halka açık verileri toplayarak modellerini eğitti. Ancak son zamanlarda şirketler yapay zeka modellerinin güncel ve güvenilir bilgilerle eğitilebilmesini sağlamak için haber endüstrisiyle mali anlaşmalar yapıyor.

OpenAI son birkaç ayda çok sayıda anlaşmaya imza attı

Yalnızca son birkaç ayda OpenAI, Reddit, Financial Times, Dotdash Meredith, Associated Press, ABD’de Politico ve Business Insider’ın, Almanya’da Bild ve Die Welt’in sahibi Alman yayıncı Axel Springer ve İspanya’nın Prisa’sıyla ortaklıklarını duyurdu. Geçen ay News Corp’un yapay zeka modellerini eğitmek için Google ile 5 ila 6 milyon dolar arasında bir anlaşma yaptığı bildirildi.

H

Yapay zeka modellerini eğitmek için bu anlaşmaları yapan tek şirket Google ve OpenAI değil. News Corp’un duyurusundan saatler önce Business Insider, yakın zamanda Facebook, Messenger, WhatsApp ve Instagram’a kendi yapay zeka sohbet robotunu yerleştiren ve aynı zamanda yapay zeka destekli güneş gözlüğü satan Meta’nın haber yayıncılarıyla kendi anlaşmalarını yapmayı düşündüğünü ortaya çıkarmıştı.

Yapay zeka şirketlerinden gelen para, zor durumdaki haber endüstrisi için giderek büyüyen bir gelir kaynağı haline geliyor. Ancak bazı yayıncılar hâlâ bu anlaşmaları yapma konusunda temkinli davranıyor. New York Times, yapay zeka sistemlerini eğitmek için içerik kullanma konusunda OpenAI ve Microsoft’a dava açtı. NYT, BBC ve The Verge ise OpenAI’nin web siteleriniden içerik çekmesini engelledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER