Teknoloji

Oculus Quest VR başlığının yeni versiyonu yolda

oculus quest

Facebook‘un Oculus Quest sanal gerçeklik (VR) başlığının yeni versiyonu üzerinde çalışmaya başladığı söyleniyor. İkinci nesil Quest’in ilk nesle kıyasla daha küçük ve hafif olacağı, aynı zamanda yenileme hızının da daha yüksek olacağı iddia ediliyor. Oculus’un Quest’in farklı versiyonlarını çıkarması beklense de, küresel koronavirüs salgınının hem geliştirme hem de üretim süreçlerini etkilemesi nedeniyle bu versiyonlarının çıkışının gecikebileceği belirtiliyor.

Yurt dışı satış fiyatı 399 dolar olan Quest, Oculus’un konsol deneyimine en yakın duran ürünü olarak tanımlanabilir. Tek bir fiyat karşılığında tam teşekküllü bir VR kurulumu sağlayan Quest, ekstra bir donanıma ihtiyaç duymuyor. Ancak bu yapısı, Quest’in geleneksel sanal gerçeklik başlıklarına kıyasla biraz daha güçsüz kalmasına ve çeşitli başka kusurlara yol açıyor. Örneğin, Quest’i uzun süre boyunca takmak rahatsızlığa yol açabiliyor.

Bloomberg’in haberine göre, Facebook nihai tasarım konusundaki kararını henüz vermiş değil. Ancak mevcut versiyona kıyasla boyutu ve ağırlığı aşağıya çekmek şirketin öncelikli hedefleri arasında görünüyor. Test edilen prototiplerin mevcut Quest’e kıyasla yüzde 10 ila 15 arasında daha küçük olduğu belirtilirken; 567 gram ağırlığın da 450 gram seviyesine indirildiği söyleniyor.

Haberde ekran yenileme hızının 60Hz’den 90 veya 120Hz’ye yükselme ihtimali dışında teknik bir konuya değinilmiyor. Facebook’un henüz bu konuda kesin bir karar vermediği belirtiliyor. Orijinal Quest’in teknik güç bakımından diğer sanal gerçeklik başlıklarının geride kalması, Facebook’u bu konuda harekete geçme konusunda teşvik etmiş olabilir.

Oculus’un Quest’in tasarımında başka değişiklikler yapması da bekleniyor. Kenarlarda kumaş yerine plastiğin kullanılması ve şerit materyallerinin esnekleştirilmesi bu değişiklikler arasında sayılıyor. Quest’in kontrolcülerinin daha konforlu hâle getirilmesi de planlanan yenilikler içinde gösteriliyor.

Yeni Oculus Quest için 2021’i beklemek gerekebilir

Bloomberg’in haberine göre; Facebook, yeni Oculus Quest’i 2020’nin sonlarında piyasaya sürmeyi planlıyordu. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle Facebook’un bu tarihi 2021’e sarkıtması muhtemel görünüyor.

Oculus, yeni Quest dışında bir artırılmış gerçeklik başlığı üzerinde de çalışıyor. Bu başlığın 2023’te satışa sunulmasının planlandığı söyleniyor. Ancak donanım geliştirme laboratuvarlarının kapalı olması ve mühendislerin uzaktan çalışması nedeniyle bu süreçte de sarkmaların yaşanabileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER